1044 mållösa minuter

”Förr eller senare så kommer de”

SPORTBLADET

LUGANO-SALZBURG. Zlatan Ibrahimovic, 26, har inte gjort ett landslagsmål på 1044 spelminuter.

Vetskapen skrämmer inte anfallaren inför kvällens EM-premiär.

– Förr eller senare så kommer de, säger han,

Foto: MARCUS ERICSSON/Bildbyrån
Kommer målet i kväll, Zlatan?

Skottet smällde i reklamskyltarna så det ekade på EM-arenan Wals-Siezenheim i Salzburg i går kväll.

Visst en enkel spelövning, men beslutsamheten framför mål blixtrade till som bara de där mörka ögonen kan göra.

EM-premiär i kväll och målönskan är stor – från svenska fansen, lagkamraterna, förbundskapten Lars Lagerbäck men allra mest från Zlatan Ibrahimovic själv.

– Jag lägger den största pressen på mig själv, har Zlatan upprepat som ett mantra under veckan som gått i Lugano.

Nyckel i anfallet

Uppladdningen har blivit störd av den smärtande knäskålsenan, han vet inte själv hur långt det räcker i kväll, om den sega men sköra senan ska hålla.

– Det ska inte stoppa mig, säger Zlatan.

Interstjärnan är en nyckel i anfallsspelet – det är en 194 centimeter stor kunskap för alla i EM-land. Inför matchen mot Grekland vill Lars Lagerbäck dra ännu större nytta av anfallarens spetskompetens.

– Vi försöker jobba så hårt vi kan så vi kan nyttja hans kvalitéer på bästa sätt. Som framspelare, kan han hitta lösningar som jag ibland aldrig sett andra hitta. Man får se om matcherna i efterhand och se hur han gjorde egentligen. Och framme i anfallsspel vill vi att han ska vara inne i straffområdet så mycket som möjligt, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.

Även landslagskompisarna hoppas att Zlatans måltorka i den blågula tröjan släpper, den senaste fullträffen kom mot Island den 12 oktober 2005.

”Tror på genombrott”

När Sportbladet gjorde en enkät bland spelarna inför mästerskapet svarade ett par att de tror att Zlatan kan bli EM:s skyttekung.

– Jag hoppas och tror att han får det stora genombrottet i ett mästerskap. Det är han värd. Han har visat vad han går för i stora klubblag. Det skulle vara roligt om han kunde vinna skytteligan, säger mittbacken Daniel Maj-storovic lagkamraten om vännen Zlatan.

1044 minuter utan gjorda landslagsmål – blågults hopp är att det inte håller en minut till.

ARTIKELN HANDLAR OM