Stadsguide Bern

”I Bern härskar lugnet”

SPORTBLADET

Där floden Aare gör en drastisk krök ligger EM-turneringens mest pittoreska stad. De medeltida kvarteren i Berns gamla stad, med bland annat sex kilometer ljuvliga täckta arkader klarar skönhetsjämförelser med de flesta städer i världen.

Stan finns mycket riktigt på FN-organet UNESCO:s lista över världsarvet till framtiden. Det är som om människorna i Bern färgats av sin omgivning.

Trots att detta är landets huvudstad är tempot lugnt, tonläget vänligt. Höjs röster förutom när Hollands, Frankrikes och Italiens supportrar stormar in är det på grund av något gräl i riksdagen. Man kan nästan tänka sig att det var just här som Albert Einstein en gång fick ro att tänka ut sin relativitetsteori. Einsteins bostad, numera museum, finns på Kramgasse 49.

Restaurangtips:

Bernerplatte är Berns variant på kött, surkål och potatis och äts med fördel i en sylta i de medeltida kvarteren. Barenplatz är torget för barrundan på kvällen eller kafébesöket på dagen.

Shopping:

Längs Marktgasse och Spitalgasse.

Utflyktstips:

Den som älskar idrottsarenor får inte missa Europas största inomhushall, hockeyarenan PostFinanz med plats för nästan 17 000, nästa år plats för VM-finalen.

FAKTA

Bern

Invånarantal: 128 000 (med förorter 350 000).

Huvudstad i förbundsrepubliken Schweiz och kantonen Bern.

Fjärde största stad i Schweiz efter Zürich, Genève och Basel.

ARTIKELN HANDLAR OM