Stadsguide: Innsbruck

”Få städer är så vackert belägna”

SPORTBLADET

Douglas Adams fick idén till den miljonsäljande kultboken ”Liftarens guide till galaxen” när han en kväll 1971 låg i en park i Innsbruck och studerade stjärnhimlen över Alperna. Innsbruck är en stad som kan föda sådana tankar.

Få städer är så vackert belägna – i tre riktningar ligger alper som når nästan 3 000 meters höjd och genom stan rinner floden Inn. Få städer har så väl bevarat arkitekturen från förr: gotik, barock, renässans. Och även om Innsbruck i första hand är en vintersportort så är det även en stad för sommaren, Douglas Adams upplevelse är bara ett exempel på detta.

I de gamla kvarteren ligger restauranger, barer och nattklubbar tätt. Här finns också vid ett litet torg i gamla stan Innsbrucks mest kända sevärdhet, ”det gyllene taket”.

Mattips

en panna med tyrolska nationalrätten ”Tiroler gröstl” är ett måste att testa; stekt fläsk, biff, lök, potatis och på toppen ett ägg, rätten äts direkt ur pannan.

Restaurangtips

Ottoburg, Herzog-Friedrich Strasse, nära bron över Inn. är ett ställe att testa ”Tiroler gröstl”. Hofgarten Café och Restaurant i parken med samma namn är utomhusalternativ.

Shoppingtips

Längs gator som Maria-Theresien Strasse, Leopold Strasse och Herzog-Friedrich Strasse finns shoppingmöjligheter som i vilken medelstor europeisk stad som helst. I Markthalle hålls jordbruksmarknad sex dagar i veckan.

Utflykt

Bergiselstadion, Innsbrucks berömda skidanläggning med bland annat hoppbackarna som varit OS-värdar.

FAKTA

Innsbruck

Invånarantal: 117 000

Huvudstad i förbundslandet Tyrolen i Österrike.

Har arrangerat vinter-OS både 1964 och 1976

Ligger i Inndalen på nästan 600 meters höjd. Staden är omgärdad av Karwendelbergen (2 334 meter) i norr och Brenner (2 247 meter). Österrikes femte största stad.

ARTIKELN HANDLAR OM