Stadsguide Klagenfurt

”Ett lite udda inslag”

SPORTBLADET

Klagenfurt är ett lite udda inslag bland arrangörsstäderna under EM. Trots att Alperna omger även huvudstaden i den Österrikiska regionen Kärnten är känslan här snarast italiensk.

Det är inte bara fönvindarna från söder som skapar aningen av medelhavsklimat längs de lummiga alléerna. Samlingspunkten i Klagenfurt är Alterplatz i gamla stan, men många av sightseeingmålen finns vid Worthersjön några kilometer bort. Ännu lite längre bort finns närbelägna Italien och Slovenien.

Restaurangtips:

På Rathausstuberl vid Alterplatz äter man traktens specialitet kasnudl, ostfylld ravioli. De bästa barerna finns vid Pfarrplatz och på Herrengasse.

Shopping:

Butikerna finns på Kramergasse i de kvarter som på 1960-talet fick Österrikes första gågator.

Utflyktstips:

Vid Worthersee finns inte bara badmöjligheter och arenan HYPO-arena, utan också Europapark med Min

FAKTA

Klagenfurt

Invånarantal: 90 000.

Äldsta stadsdelen har vackra byggnader, gröna innergårdar och uteserveringar och har vid tre tillfällen belönats med Europa Nostra-diplomet från organisationen med samma namn som arbetar för att bevara kulturarvet.

Stora torget, som heter Neuer Platz, domineras av stadens symbol, skulpturen av Lindormen. Historien är knuten till Klagenfurts grundande: först efter att ormen dödats, säger legenden, kunde våtmarken där den levde dikas ut och staden byggas.

Har även ett hockeylag där svenske Pär Arlbrandt spelade den gångna säsongen. Den före detta poängkungen i Rögle gick till Södertälje SK men flyttade till Klagenfurt mitt under säsongen då han inte tog plats i elitserieklubben.