Stadsguide Basel

”EM-turneringens fotbollsstad nr 1”

SPORTBLADET

EM-turneringens fotbollsstad nummer ett har givetvis också den mest imponerande entrén för besökare. Fanboulevarden från centralstationen till Clara Strasse sträcker sig i flera kilometer längs några av stans mest bekanta gator.

Kemi- och medicinstaden Basel, här uppfanns såväl Valium som LSD, är trevligast i den centrala gamla stan. I 1500-talskvarteren längs Rhen ligger krogar och barer tätt, men här finns även ett 30-tal museer och gallerier för den som söker mer kulturella övningar.

Arkitektonisk höjdpunkt

Basel är också en modern arkitektonisk höjdpunkt med byggnader av arkitekturgenier som Gehry, Piano och Herzog. Basel presenterar typiskt nog Schweiz högsta byggnad, 105 meter höga Basel Messeturm.

Restaurangtips:

Maten är supertysk, mycket schnitzel men även fisk från Rhen, och avnjuts på legendariska Fischerstube (med eget mikrobryggeri) eller Zum Schnabel. Barer finns runt Barfusserplatz (bara namnet!) och i Steinenvorstadt. Eller så en drink i ”Bar Rouge” längst upp i Messeturm.

Shopping:

bästa utbudet finns på Freie Strasse, Gerberstrasse och vid Marktplatz.

Utflyktsmål:

Designföretaget Vitras museum i Weil am Rhein (i Tyskland, men helt nära Basel) har en av världens mest imponerande samling av möbel- och inredningsdesign.

FAKTA

Basel

Invånarantal: 165 000 (med förorter 730 000)

Huvudstad i halvkantonen Basel-Stadt.

Har ett universitet, Schweiz första som grundades 1462.

Ligger nära gränsen till Frankrike och Tyskland. Stadens flygplats ligger på franska sidan av gränsen.