Arenaguide till fotbollsfesten

Här kan du uppleva EM på plats

Foto: Magnus Wennman
Heja Sverige Blågula spelarfruar på Olympiastadions läktare när Sverige mötte Paraguay i VM 2006. Nu vankas ny fotbollsfest på kontinenten.
SPORTBLADET

Avspark på lördag. Sportchansens medarbetare Lars Nylin berättar om arenorna där 2008 års EM i fotboll avgörs.

Basel

St.Jakob-Park

Kapacitet: 42 500. Transport: Spårvagn 14 från Marktplatz. Tåg från Basel SBB till St. Jakob-park

FC Basel har Alpernas hetaste fans, faktum är att Basel är Schweiz enda ”riktiga” fotbollsstad med ett ständigt stort intresse.

Arenan som av supportrarna på klackläktaren ”Muttenzerkurve” kallas för ”Joggeli” är också den mest funktionella fotbollsarenan av samtliga under EM.

Den är platsen för sex matcher under EM. Om svenske Baselspelaren Daniel Majstorovic platsar och Sverige kommer tvåa i sin grupp gör han troligen på midsommardagen sitt avsked från sin senaste hemmaarena. Majstorovic har annonserat att det i fortsättningen blir en ny klubbadress för honom.

Bern

Stade de Suisse

Kapacitet: 31 783. Transport: gratis bussar från Centralstationen. Även buss 20 går till arenan.

1954 spelades VM-finalen mellan Tyskland och Ungern på den arena som då hette Wankdorf. Senare har kultmittfältaren Robert Prytz spelat här med klubben Young Boys. Numera heter den ombyggda anläggningen Stade de Suisse och förra året spelades här den klubbmatch i ishockey (!) Som lockat mest åskådare i Europa: 30 000. Missa inte att bland nära 32 000 gula och svarta stolar finns en röd. Där placeras kvällens VIP-gäst.

Genève

Stade de Genève

Kapacitet: 30 084. Transport: bussar från centralstationen Genève-Cornavin. Alternativt spårvagn 12 eller 3.

IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild är en av dem som haft Stade de Genève som hemmaarena. Han hade det under sin tid i FC Servette.

Klubben gick häromåret i konkurs, men nu är man på väg tillbaka och har en arena i södra delen av stan som trots genomgående grå stolar kan piska upp en hyfsat färgsprakande stämning vid Lac Leman.

Innsbruck

Tivoli Neu

Kapacitet: 30 000. Transport: promenera från Hauptbahnhof (mindre än en km) eller buss B, K eller J.

Innsbruck och Tivoli Neu är lite av svensk utgångspunkt under EM. I staden som annars mest är känd för olika former av skidåkning spelar Sverige två matcher, bl a den troligen avgörande mot Ryssland. Till vardags huserar FC Wacker Tirol i en anläggning med vita stolar och lika branta läktare som underbacken i den bekanta hoppbacken en bit bort.

Klagenfurt

Hypo Arena

Kapacitet: 32 000. Transport: promenera via Siebenhügelsstrasse alternativt buss 90 från Heiligengeitsplatz.

Hypo Arena är en minivariant av St Jakobs park i Basel, det vill säga en tät ”typiskt engelsk” historia med fyra raka läktare tätt inpå planen. Hemmalaget i vanliga fall, FC Austria Kärnten, är ingen stor publikmagnet i hockeystaden Klagenfurt. Efter EM krymps kapaciteten troligen till 12 500.

Salzburg

Salzburg-stadion

Kapacitet: 30 000. Transport: Buss 1, 10, 18 från Centralstationen.

När klubben Austria Salzburg häromåret bytte namn efter sin sponsor och blev Red Bull Salzburg tog många fans sitt pick och pack och lämnade Salzburgs populäraste klubb.

Men numera har många återvänt och även före och efter EM är detta en av de hetare fotbollsmiljöerna i Österrike. Namnet på arenan helt nära flygplatsen i förorten Wals-Siezenheim var tidigare ”Bullen” men numera är det alltså snarast hemmaklubbens namn som associerar till bakverk. Här spelar Sverige öppningsmtachen mot Grekland, det återstår att se om vi svenskar får uppleva känslan från en film som spelades in i trakterna, ”Sound of Music”.

Wien

Ernst Happel Stadion

Kapacitet: 50 000. Transport: U-Bahn 2 från Südbahnhof eller buss 80a från gamla stan.

Om Sverige vinner sin grupp är det på Ernst Happel i Wien som kvartsfinalen spelas 22 juni. Trots löparbanorna är ”Praterstadion”, den kallas fortfarande så av stammisarna, en relativt intim arena som dessutom ligger utmärkt centralt till vid floden Donau i centrala stan.

Ernst Happel/Prater har varit skådeplats för fyra finaler i Europacupen/Champions League så vi talar fotbollshistorisk mark.

Zürich

Letzigrund

Kapacitet: 23 605. Transport: spårvagn 2 till Letzigraben eller buss 31 till Herdernstrasse.

Mest känd för den mäktiga årliga friidrottstävlingen ”Weltklasse” – nutidens mest attraktiva tävling utanför de stora mästerskapen – är Letzigrund ändå en rimlig fotbollsarena. Som trots löparbanor är relativt intim. Bekant svensknamn i FC Zürich: Andreas Vasquez, han som med ett konstmål i matchen Örebro-Göteborg gjorde årets mål i svensk fotboll 2007.

ARTIKELN HANDLAR OM