Stadsguide Salzburg

”Mycket fläsk och forell”

SPORTBLADET

Mozarts födelsehus och bostad.

Miljön för filmen ”Sound of Music”.

En av Europas vackraste städer, sedan länge med på UNESCO: s världsarvslista över miljöer som bör bevaras för framtiden.

Salzburg är kort sagt en av de mer sightseeingvänliga städerna i Europa.

Även i vanliga fall går det två turister på en bofast i Salzburgs gamla stad. Under EM kommer snedvridningen att bli ännu större. De flesta fotbollsbesökare kommer troligen att rör sig på den västra banken av floden Salzach, det är där de särskilda fanzonerna finns.

Måsteinslag för förstagångsbesökaren inkluderar Mozarts födelsehus på Getriedgasse. En annan är fästningen Hohensalzburg, en av Europas mäktigaste byggnader, som liksom svävar över staden.

Restaurangtips:

Goldene Ente på Goldgasse och Alt Salzburg på Burgerspittalgasse är två klassiker för typiskt österrikisk mat, mycket fläsk och forell. För ölhallsseanser a la tyska Bayern är Stiegkeller på Festingsgasse ett givet mål.

Shopping:

Salzburg är ingen lysande shoppingstad och gamla stan domineras av souvenirbutiker och gallerier.

Utflyktstips:

Ta bussen till Landskrankenhaus och besök Augustinerbrau, en unik ölhall inrymd i ett kloster i västra delen av stan.

FAKTA

Salzburg

Invånarantal: 150 000.

Prova att äta de berömda Mozartkulorna, av marsipan med chokladöverdrag. Ost och kött är annan populär kulinarisk shopping.

Juldekorationer är stort, om än inte så här års. Det finns butiker som bara säljer julkulor och andra säljer handgjorda juldekorationer.

ARTIKELN HANDLAR OM