Stadsguide Zürich

”Inte bara en stad för finanshajar”

SPORTBLADET

Världens bästa stad att leva i?

Åtskilliga undersökningar genom åren visar att Schweiz största stad, och finansiella hjärta, presenterar de bästa levnadsvillkoren i världen.

Men detta är inte bara en stad för finanshajar och andra som bollar med euro och dollar.

Zürich är där staden ligger längs floden Limmats utlopp i Zürichsjön en kombination av många världar.

Här finns centraleuropeisk historia, staden är urgammal och har hetat Zürich sedan innan år 1000. Men här finns även ett spännande nöjesliv som kan förvåna den som bara associerar Zürich namn till dess börs och kreativa skatteplanerare. Det går exempelvis en restaurang på 180 invånare.

En tredjedel av stans invånare är utlänningar, vilket givetvis också påverkar intrycket.

Av stans 12 distrikt är Altstadt, gamla stan, längs Limmat den mest självklara för engångsbesökaren. Men även andra av stans centrala distrikt har sightseeingvänliga inslag. Udda exempel: på gatan Spiegelgasse 1 finns etablissemanget, Cabaret Voltaire, där konstformen dadaismen en gång uppstod. Ett tips: bofasta uttalar stans namn kort och gott ”Zyri” utan ”ch” på slutet.

Restaurangtips:

I gamla stan finns det krogar överallt, två klassiker är Zeughauskeller vid Paradeplatz och Rheinfelder Bierhaus på Marktstrasse. Niederdorferområdet är bartätt och rekommenderas.

Shopping:

Bahnhofstrasse, från Centralstationen ned till Zürichsjön, är en av Europas butiksgator alla kategorier.

Utflyktstips:

kt till stadsberget Uetliberg och kolla in utsikten. Eller ta spårvagn 8 till Zürichsjön och besök en bar vid vattnet, till exempel Rimini Bar.

FAKTA

Zürich

Invånarantal: 376 000 (med förstäder 1 miljon).

Huvudstad i kantonen som också heter Zürich.

Huldrych Zwingli (1484–1531), schweizisk reformator levde och predikade där. Han styrde staden och kantonen under den senare delen av sin levnadstid.