Hej Schweiz

Värdnationen ut ur EM

Foto: Lars Baron
Schweiz lämnar EM.
SPORTBLADET

Turkiskt påbrå spelade ingen roll. Hakan Yakin skulle sänka Turkiet. Han var riktigt nära att lyckas, men i slutändan stod han och hela den schweiziska nationen som stora förlorare.

– Givetvis är besvikelsen stor, säger Schweiz förbundskapten Jakob Kuhn.

EM är över för Schweiz. Det blev förlust med 2–1 mot Turkiet, men det var så nära. När Yakan Hakin, skadade storstjärnan Alexander Freis ersättare, gjorde mål efter 32 minuter exploderade hela landet i ett enda stort jubel. Då såg allt så bra ut och Hakan Yakin var hela Schweiz hjälte.

Yakin, syndabocken

En timme senare var han den stora syndabocken. För Hakan Yakin hade flera chanser att avgöra den här matchen. Dels missade han öppet mål strax efter 1–0-målet, dels var det han som brände den stora kontringsläget i slutminuterna när schweizarna kom 4-mot-1.

Betydelselös match väntar

Ett par minuter senare fick Yakin se Ardan Turan avgöra för Turkiet och därmed är EM över för Schweiz.

– Självklart är besvikelsen stor, men jag kan inte skylla på någon spelare eller på någon annan. Vi fölorade två matcher oturligt, säger Jakob Kuhn.

Nu väntar en betydelselös match mot redan kvartsfinalklara Portugal. Kanske kan Schweiz där ta sin första seger i EM-sammanhang. På åtta tidigare matcher har laget misslyckats.

ARTIKELN HANDLAR OM