På väg att bli störst

Nytt drömmål – då närmar sig Ibra toppen

Foto: Andreas Bardell
67 min Zlatan Ibrahimovic sätter drömmålet och ger Sverige ledningen med 1–0.
SPORTBLADET

21 år: Zlatan gör sitt första landslagsmål mot Azerbajdzjan.

26 år: Dunkar in ännu ett drömmål i EM-premiären.

Lillgrabben Zlatan har blivit stor – nu är han på väg att bli störst genom alla tider.

– Blir han dominant i EM, VM och Champions League kliver han upp till plats ett, säger Sportbladets krönikör Stefan Alfelt.

Mot Grekland smällde Zlatan Ibrahimovic, 26, in ännu ett drömmål i landslaget. Hans rad av legendariska landslagsmål fylls på i samma takt som meritlistan. Tillsammans med klacken mot Italien och jätteskottet mot Ungern är missilen mot Grekland svenska klassiker signerade Zlatan.

Måste lyckas internationellt

Nu är Zlatan på väg att bli en av Sveriges största genom alla tider. Men det är inte lätt att slå sig in på toppen – han måste förbi OS-guldmedaljörer, 58-hjältar och skyttekungar från Serie A.

– Han saknar meriterna internationellt för att kunna slåss med de största i svensk historia, säger Simon Bank.

Zlatan har vunnit Serie A fyra år i rad (titlarna med Juventus 2004 och 2005 fråntogs klubben i mutskandalen). Dessförinnan vann han ligan i Holland med Ajax. Det som saknas är en fullträff med landslaget och klubblagstitlar ute i Europa.

”En unik kombination”

– Ska Zlatan bli allra störst måste han leda sitt klubblag till Champions League-seger och landslaget till en stor mästerskapsframgång. För att komma upp på topp-tre räcker det att uppfylla det ena kriteriet, säger Erik Niva.

Zlatan Ibrahimovic har vunnit Aftonbladet och Svenska Fotbollsförbundets Guldboll två år (-05 och -07). I höst kan han bli historisk genom att bli den första spelaren att få utmärkelsen tre gånger.

– Zlatan är en unik spelare med en kombination av talanger och fysik som ingen annan svensk har haft, säger Stefan Alfelt.

FAKTA

Sportbladets lista

1. Gunnar Nordahl

Född: 19 oktober 1921

Död: 15 september 1995

Klubbar: Hörnefors, Degerfors, Norrköping, Milan, Roma, Karlstad.

Landskamper/mål: 33/43.

Kommentar: Fortfarande störst, ”Il Canoniere” vann skytteligan fem gånger på sex år i Italien. Lägg till fyra skytteligasegrar i allsvenskan. Var centertanken och den störste stjärnan i legendariska Gre-No-Li.

2. Gunnar Gren

Född: 31 oktober 1920.

Död: 10 november 1991.

Klubbar (urval): IFK Göteborg, Milan, Fiorentina, Genoa, Örgryte.

Landskamper/mål: 57/32.

Kommentar: Enorm spelförståelse och en gudomlig teknik. I Italien kallades han ”Il professore”, professor i fotboll. Gren låg bakom Sveriges enda stora titel med sina två mål i OS-finalen 1948.

3. Kurre Hamrin

Född: 19 november 1934.

Klubbar (urval): AIK, Juventus, Padova, Fiorentina, Milan, Napoli.

Landskamper/mål: 32/17.

Kommentar: Alla har sett promenadmålet i semifinalen mot Tyskland 1958. Även de som inte ens var födda. Målet är ett av svensk fotbolls allra största ögonblick. Vinnare av Europa­cupen och Cupvinnar­cupen.

4. Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981.

Klubbar: FBK Balkan, Malmö FF, Ajax, Juventus, Inter.

Landskamper/mål: 51/19.

Kommentar: En solklar vinnartyp, Zlatan har vunnit ligan med sitt klubblag fem år i rad, både i Italien och i Holland. Fantastisk teknik, dribblar som ingen annan förr. Saknar fortfarande titlar i Europa.

5. Henrik Larsson

Född: 20 september 1971.

Klubbar: Högaborg, Helsingborg, Feyenoord, Celtic, Barcelona, Manchester United.

Landskamper/mål: 96/36.

Kommentar: Bronshjälte från 1994, som håller än. Larsson har kanske blivit långsammare med åren, men knappast sämre. Vinnare av såväl Guldskon, som Europas främste målskytt, och Champions League med Barcelona. Gör sitt sjätte stora mästerskap i sommar.

6. Nils Liedholm

Född: 8 oktober 1922.

Död: 5 november 2007.

Klubbar: Valdemarsvik, Sleipner, Norrköping, Milan.

Landskamper/mål: 23/12.

Kommentar: Liedholm är den sista pjäsen i Gre-No-Li på topp-10. Lagkapten i 58-laget och tack vare Liedholms mål i finalen mot Brasilien var Sverige världsmästare – i alla fall i fem minuter. Legend i Milan med smeknamnet ”Il Barone”.

7. Tomas Brolin

Född: 29 november 1969.

Klubbar: Gif Sundsvall, Norrköping, Parma, Leeds, Zürich.

Landskamper/mål: 47/26.

Kommentar: Brolin hade sina dalar i karriären, han har blivit hånad under många år, men han kompenserar allting med en enda hysterisk formtopp. Sommaren 1994 var Tomas Brolin världens bästa fotbollspelare. Han bar Sverige till brons i VM och det räckte till en plats i världslaget.

8. Torbjörn Nilsson

Född: 9 juli 1954.

Klubbar: Jonsered, IFK Göteborg, PSV Eindhoven, Kaiserslautern.

Landskamper/mål: 28/9.

Kommentar: Blev aldrig så bra som talangen lovade. Det räcker en bra bit ändå. Sven-Göran Eriksson säger att ”Totte” fortfarande är en av de tre bästa han någonsin tränat. Vann Uefa-cupen med IFK Göteborg. Låg bakom 24 av lagets 28 mål på vägen fram till guldet.

9. Bosse Larsson

Född: 5 maj 1944

Klubbar: Kirseberg, Malmö FF, Stuttgart, Trelleborg.

Landskamper/mål: 70/17.

Kommentar: Alltid störst i Malmö – nu jagas han av Zlatan. Bosse Larsson har spelat på i stort sett varenda position i det svenska landslaget. Hur det gick? ”Han var bäst överallt”, som en lagkamrat uttryckte det.

10. Agne Simonsson

Född: 19 oktober 1935.

Klubbar (urval): Örgryte, Real Madrid, Real Sociedad.

Landskamper/mål: 51/27.

Kommentar: 1959 sänkte Agne England på Wembley med två mål och en assist. Samma år blev Ingemar Johansson världsmästare i tungvikt. Simonsson fick Bragdguldet. Köptes året efter av Real Madrid, som hade Alfredo di Stefano, av en anledning: Ingen annan skulle få honom.

ARTIKELN HANDLAR OM