Fiasko hotar värdnationerna

Österrike under press

SPORTBLADET

I går Schweiz. I dag Österrike? I kväll kan båda EM-värdarna vara utslagna.

– Jag är optimistisk och tror att vi har chansen även efter matchen, säger Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger, 60.

Foto: AP
Förbundskaptenen Josef Hickersberger måste gjuta mod i sina spelare – annars kan det sluta lika illa som för Schweiz.

År 2000 var Belgien först. Fram till i går var det den enda värdnationen som åkt ut redan i ett gruppspel i ett EM-slutspel. I går åkte Schweiz ut efter 2–1-förlusten mot Turkiet och nu hotas Österrike av samma öde. I kväll väntar Polen i en match som båda lagen behöver vinna.

– Att inte gå vidare vore självklart en stor besvikelse för mig, för mitt lag, varje individuell spelare och Österrike. Jag tänker inte spekulera om katastrofer för jag är av naturen en optimistisk person och jag tror att vi har chansen även efter matchen mot Polen, säger Josef Hickersberger.

Polen, ett starkt lag

Österrike har utmålats som EM:s sämsta lag, men i premiären mot Kroatien visade laget upp ett stundtals piggt anfallsspel. Nu väntar en på papperet lättare motståndare, Polen.

– De kvalificerade sig för VM 2006 och de kvalificerade sig till den här turneringen före Portugal så de är väldigt starka. Men vi är övertygade om att vi har ett lag som inte bara kan spela bra utan även vinna, säger Hicersberger.

Ingen van Nistelrooy

Polen åkte ur i gruppspelet i VM 2006 med bara en seger i bagaget, mot Costa Rica. Nu vill de ta sig vidare till kvartsfinal. I premiären föll laget med 2–0 mot Tyskland. Nu måste Österrike besegras.

– De två lagen är väldigt likvärdiga på så sätt att det är styrkan är själva laget. Ingen av oss har någon (Thierry) Henry eller (Ruud) van Nistelrooy, spelare som kan avgöra matcher på egen hand, men det betyder inte att vi inte har bra spelare, säger Polens förbundskapten Leo Beenhakker, 65.