Fröjdfeldts tolkning ska ingå i regelverket

”Det var 100 procent klart”

Foto: Armando Franca
Lex Fröjdfeldt införs efter van Nistelrooys mål.
SPORTBLADET

Ruud van Nistelrooys 1–0-mål för Holland mot Italien har blivit omdiskuterat. Nu vill Uefas domarbas Yvan Cornu ha in tolkningen klart och tydligt i regelboken.

– Det måste klargöras, säger Cornu.

Foto: Niklas Larsson
Fröjdfeldt varnar Luca Toni.

Det är domslutet som har delat fotbollsfolket och supportrarna. Å ena sidan hyllas Peter Fröjdfeldt och hans assisterande domare Stefan Wittberg för sitt snabba beslut, skicklighet och mod. Å andra sidan har många svårt att förstå hur målet kunde godkännas.

Ny match för Fröjdfeldt

Bakgrunden känner de flesta till. Efter ett inlägg hamnade Italiens Christian Panucci utanför planen sedan han krockat med egen målvakt. Några sekunder senare stötte Ruud van Nistelrooy in bollen i mål. van Nistelrooy var solklart offside, om det nu inte var för Panucci som räknades som spelare och därmed upphävde offisden trots att han låg utanför planen.

Den tolkningen har fått stöd av domarna och som ett bevis på detta har nu Fröjdfeldt och hans team fått sig tilldelat ytterligare en match i EM, avgörandet i grupp A, Turkiet mot Tjeckien.

– För oss var det 100 procent klart, säger Fröjdfeldt till AP.

Klart för domarna

Dock måste tolkningen nu förtydligas för alla menar Uefas domarbas Yvan Cornu.

– I regelboken står det om spelare som medvetet kliver av planen. Men häromdagen var han utanför på grund av det som hända i situationen. Det måste klargöras, säger Cornu.

Nu hoppas han alltså att det ska skrivas in tydligt och klart så att alla vet vad som gäller.

– För oss, för domarna, har det alltid varit klart. Men nu, eftersom det som hände, och eftersom det var en speciell situationen, är publiken nu medveten om det, säger Cornu.