Straff räddade Österrike kvar i EM

Kvitterade på övertid

Polen tog ledningen på ett misstänkt offsidemål.
SPORTBLADET

Värdnationernas fiasko var fullbordat.

Österrike var utslaget.

Då fick de en livlina via en straff.

Nu lever grupp B och Österrike ända till sista omgången.

Foto: Christof Koepsel
Howard Webb blåser straff – med lite olika reaktioner.

Egentligen handlar det om två förlorare. Såväl Österrike som Polen behövde vinna det inbördes mötet efter att ha förlorat i premiären. Det syntes på inställningen. Inte minst hos hemmalaget som började ruskigt starkt. Den första kvarten hade laget två rena friläge, ett öppet skottläge och 7–0 i avslut. Artur Boruc i Polens mål räddade dock allt och så gick det som det ofta gör. Polen gjorde mål i stället.

Guerreiro var offside

Euzebiusz Smolarek slog en underbar crossboll till Dariusz Dudka som tog ner bollen, vände bort sin försvare och sköt. Via målvakten gick bollen till Roger Guerreiro som enkelt kunde slå in bollen i mål i den 30:e minuten. Repriser visade att Guerreiro var offside och målet borde aldrig ha godkänts.

Österrike befann sig i en jobbig uppförsbacke. Det såg ut som om den andra värdnationen var på väg att följa Schweiz ut ur mästerskapet. I den andra halvleken kontrollerade nämligen Polen matchen och Boruc sattes inte på några stora prov.

Vastic tvekade aldrig

Givetvis slängde Österrike in bollar i straffområdet på vinst och förlust, men det tycktes hopplöst. I den 93: minuten fick de ändå utdelning när Mariusz Lewandowski drog ner Sebastian Prödl. Domaren Howard Webb blåste straff. Fram klev mittfältaren Ivica Vastic och visade sig psykiskt stark när han dunkade in bollen.

– Frågan är om det var offside eller inte? Om det var straff eller inte? Det kunde jag inte bedöma därifrån jag stod. Det är lättare att bedöma på tv, säger Österrikes förbundskapten Josef Hickersberger.

Två förlorare

Målet innebär att Österrike lever vidare i turneringen. Detsamma gäller Polen, men att någon av de två går vidare till kvartsfinal är svårt att se på förhand. Resultatet betyder som sagt snarare två förlorare än en vinnare.