Hyllar fajten

Hiddink bryter tystnaden: ”Det visar bara jävlaranamma”

hängivenhet Det är en av delarna som Sverige har – och som Guus Hiddink vill att hans ryska landsag ska kopiera. Hiddink är imponerad av Sverige – och av fajten mellan Markus Rosenberg och Kim Källström.oto: AP
SPORTBLADET

LEOGANG. Guus Hiddink snackar igen.

Och då hyllar den ryske förbundskaptenen Zlatan, den svenska hängivenheten... ja till och med fajten mellan Rosenberg och Källström.

– Jag beundrar den svenska anfallsfotbollen, säger Hiddink till Sportbladet.

I onsdags, dagen efter det ryska premiärfiaskot mot Spanien, vägrade förbundskaptenen Guus Hiddink uttala sig och gömde sig i bussen efter träningen.

Det ledde till rubriker om att Hiddink var pressad.

– Jamen, jag valde bara att inte göra press för första gången på fem dagar, säger Hiddink när vi träffar honom efter gårdagens träning på Steinbergstadion

i österrikiska Leogang.

Beundrar Sverige

Han är sitt vanliga avslappnade jag igen och Sportbladet, som är enda svenska media på plats, får en längre pratstund med holländaren inför morgondagens match mot Grekland.

Vad tyckte du om Sverige–Grekland?

– Det svenska laget är starkt. Jag respekterar verkligen att de gillar att spela mycket anfallsfotboll. Jag beundrar dem för det. Det är så fotboll ska spelas. Folk gillar det.

Sveriges sätt att spela mot Grekland - var det det rätta?

– Ja, de spelade med svensk touch med mycket karaktär men också slipat och rutinerat. Om vi kan upprepa det Sverige gjorde så blir det ett perfekt scenario inför den sista matchen.

Vad säger du om Ibrahimovics mål?

– Han träffade bollen mycket bra, mycket bra. Sådana mål är sällsynta. Men jag vet, sedan hans tid i holländska ligan, att han är kapabel att göra otroliga mål.

För naiva

När det gäller den egna insatsen mot Spanien pratar Hiddink mycket om att hans spelare var alldeles för naiva.

– Man underskattar riskerna i vissa situationer. Men för många av spelarna var det här första matchen i ett stort mästerskap.

I går valde Hiddink att stänga träningen efter en kvart och skicka ut publiken och media. Något han inte brukar göra.

– Men ibland vill jag vara tuff mot spelarna och pressa dem. Om jag provocerar en spelare och han reagerar mot mig – en del ryssar måste reagera – och det sker inför media så blir det en stor grej. Jag vet att du är en seriös journalist men skulle det bli en fajt, vilket bara är normalt på en träning, så vet jag att det slås upp.

Det var en fajt på den svenska träningen i går...

– ...perfekt! Det visar bara jävlaranamma.

Vilka delar i Sveriges spel mot Grekland tar du efter?

– Hängivenheten. Svenskar är i regel mycket hängivna. Lägg det till det här ryska laget och vi har inte många problem.

Inget taktiskt?

– (Tystnad) Du sa en fråga till bara, svarar Hiddink, garvar och lämnar den mixade zonen.

FAKTA

Rysstränaren Hiddnik om...

...Sverige-Grekland-matchen:

”Det svenska laget är starkt. Jag respekterar verkligen att de gillar att spela mycket anfallsfotboll. Jag beundrar dem för det. Det är så fotboll ska spelas. Folk gillar det.”

... om Zlatans mål:

”Han träffade bollen mycket bra, mycket bra. Sådana mål är sällsynta. Men jag vet, sedan hans tid i holländska ligan, att han är kapabel att göra otroliga mål.”

... om gruffet mellan Markus Rosenberg och Kim Källström på träning:

”Perfekt! Det visar jävlar-anamma!”

... om vad han tar efter från Sveriges match mot Grekland:

”Hängivenheten. Svenskar är i regel mycket hängivna. Lägg det till det här ryska laget och vi har inte många problem. Men får du inte in det, ja då har vi bekymmer.”

ARTIKELN HANDLAR OM