HANS EM ÄR HOTAT

Ny skada stör Zlatan – stjärnan kan missa avgörandet: Irriterande

FOTO: ANDREAS BARDELL
SPORTBLADET

INNSBRUCK. Redan efter fem minuters spel mot Spanien fick Zlatan Ibrahimovic ont i knät.

De närmaste dagarna avgör om det blir något mer spel i EM.

– Jag har ingen aning om hur det blir med nästa match, säger han.

Interstjärnan har i flera månader haft problem med vänster knäsena.

Med rehabiliteringsträning och en spruta polidocanol har de besvären blivit mycket bättre.

Istället är det smärtan från en inflammerad slemsäck i vänsterknät som nu ger den svenske superstjärnan stora problem.

Sportbladet avslöjade redan i går, inför matchen, att Zlatan uttryckt stora tveksamheter till att kunna spela de då två återstående gruppspelsmatcherna.

Ville inte ta någon risk

Hans medverkan mot Spanien tog slut efter ett mål och 45 minuters spel.

– Knät började kännas efter fem, tio minuter. Det blev bara mer och mer. Om jag hade fortsatt skulle jag förvärrat situationen, säger Ibrahimovic till TV4.

– Jag hade en diskussion med Lasse i halvtid. Han ville spara mig till tredje matchen.

I den mixade zonen efteråt förklarade Zlatan ytterligare.

Är det frustrerande med knät?

– Jo, det är klart att det är. Men det är så det varit i tre månader. Jag försöker bli bättre varje dag. Man spelar mycket på vilja. I ett slutspel vill man göra bra ifrån sig.

– Jag känner mig i bra form, men det är självklart att knät är irriterande.

Förklara hur knät känns.

– Det känns irriterat. Det är säkert lite svullet nu. Vi har inte kollat närmare på det än, vi gör det i morgon (läs i dag), säger Ibrahimovic.

Undersöks i dag

De närmaste dagarna blir de svenska landslagläkarna och sjukgymnasterna nyckelpersoner för att kunna rädda Zlatans medverkan i helt avgörande gruppspelsmatchen mot Ryssland på onsdag.

– Vi måste titta på honom i morgon (läs i dag) och se hur han mår för att kunna tro någonting om hans chanser till att spela, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

Var sitter skadan nu?

– Han har mer ont framför knäsenan, i slemsäcken. Den smärtan har funnit med hela tiden tillsammans med knäsenan, som har blivit bättre.

Smärtan från den inflammerade slemsäcken kan dock inte Zlatan träna bort.

– Han får lite behandling, ultraljud och liknande. För att dämpa inflammationen, säger Valentin.

Ett drastiskt alternativ för att rädda Zlatan, till eventuellt spel i en kvartsfinal nästa lördag mot Holland och längre fram i turneringen, är att ge honom en kortisonspruta i den inflammerade slemsäcken.

– Det går att spruta kortison, men det funkar inte om han ska spela match om tre dagar. Det tar en vecka för den sprutan att verka, säger Anders Valentin. Det känns inte som kortison är så aktuellt.

FAKTA

SLEMSÄCK BESVÄRET

Slemsäckar har man på många ställen i kroppen runt leder och senor. De är små vätskefyllda påsar som har till uppgift att skydda lederna och underlätta rörelserna.

Slemsäckarna kan bli irriterade om en led eller sena överbelastas eller utsätts för långvarigt tryck, till exempel om man står länge på knäna eller lutar sig mycket på armbågen.

När en slemsäck irriteras kan en inflammation uppstå. Då bildas mer vätska i slemsäcken och den blir större och börjar ömma.