TV 4 köper Canal Plus

Betalar 3 miljarder kronor för C More Entertainment

SPORTBLADET

TV 4-gruppen köper betal-tv-bolaget C More Entertainment av Pro Sieben Sat 1. Genom köpet förvärvar TV 4 bland annat Canal Plus som står starkt på marknaden tack vare sitt utbud av film och sina sporträttigheter.

TV 4-gruppen betalade 320 miljoner euro eller omkring 3 miljarder kronor för C More Entertainment, uppger vd Jan Scherman för TT.

För TV 4 är fördelarna uppenbara. Kanalen kan göra reklam för Canal Plus och styra över tittarna till de dyrare betalkanalerna. Bolaget slipper också uppslitande bråk om sändningsrättigheter av den typ som pågått om den allsvenska fotbollen under våren.

Canal Plus har bland annat rättigheterna till engelska Premier League, italienska Serie A och hockeyns NHL. Kanalen har också rättigheterna till svenska allsvenskan i fotboll och elitserien i hockey. Bolaget har dessutom rättigheter med i stort sett alla amerikanska och nordiska filmbolag.

– För första gången etablerar vi oss inom premium-betal-tv, en marknad som utvecklats med bred distribution och stark tillväxt under flera år, säger TV 4-Gruppens vd Jan Scherman i ett pressmeddelande.

Enligt honom minskar förvärvet av C More Entertainment TV 4:s beroende av reklamintäkter.

TV 4 ville köpa Canal Plus redan för fem år sedan, men den gången var företaget inte tillräckligt starkt. Nu har TV 4 Bonnierkoncernen i ryggen och en välfylld kassa.

– Vi som företag var bättre rustade och redo den här gången. TV 4 har utvecklats oerhört mycket under de här fem åren och vi är i dag mycket mer än Sveriges största tv-kanal. Det här förvärvet känns oerhört naturligt och passar väldigt bra ihop med TV 4. Vi har fri-tv, mini-betal-tv i form av en lång rad specialkanaler och nu har vi också premium-betal-tv, säger Jan Scherman.

Canal Plus kommer att finnas kvar som varumärke och det Scherman lovar kunderna är i första hand stabilitet.

Affären kommer att granskas av Konkurrensverket.

TT