Här är världens 10 hetaste arenaprojekt

1 av 4 | Foto: Svenska Fotbollförbundet
Nr 10 Sveriges nästa nationalarena placerar sig på tionde plats när Sportchansens Lars Nylin rankar världes hetaste arenabyggen.
SPORTBLADET

Efter den arenaboom som svept genom länder som Tyskland, England, Holland, Japan, Kina och Sydkorea är det nu dags för andra länder att ta över fotbollsarkitekturens spotlight. Som fotbollsälskare är det bara att gilla läget och börja planera recensionsresorna.

Inför VM i Sydafrika 2010 byggs några av de mer spektakulära anläggningarna i modern tid. Polen/Ukraina ligger inte långt efter inför EM 2012. Spanien och flera latinamerikanska länder ligger i startgroparna.

Giganterna efter

Den nya tidens fotbollsarenor reser sig nu över hela världen. Det som beslutsfattare i Stockholm fortfarande inte kommit till skott med blir till aktion i åtskilliga jämförbara metropoler.

Men tröga svenska makthavare kan trösta sig med en sak: Italien och även de sydamerikanska giganterna Argentina och Brasilien är i stort sett lika akterseglade.

FAKTA

10 hetaste nya arenorna

Lars Nylin rankar aktuella arenabyggen runt om i världen.

1. Soccer City, Johannesburg, Sydafrika

VM i Sydafrika 2010 kommer att spelas på arenor som är så stora att man får gå tillbaka till VM 1994 för att hitta motsvarigheter. Kolossen nummer ett är ”Soccer City” i Johannesburg, som ersätter stans gamla arena FNB Stadium. Den sköna bjässen får nästan 95 000 sittplatser och ska stå klar 2010.

2. Stanley Park, Liverpool, England

Efter åratal av debatt och förhandlingar med såväl staden som rivalen Everton tycks det nu äntligen spikat. Liverpool ersätter legendariska Anfield med en gigant ett stenkast bort i stadsparken Stanley Park. Arenan får en kontroversiell futuristisk yttre design, och har 71 000 sittplatser när den förhoppningsvis står färdig till höstpremiären 2011.

3. CitiField/New Yankees Stadium, New York, USA

Här handlar det mest om fotboll. Men de simultana öppningarna av nya basebollanläggningar i New York, premiär hösten 2009, går inte att hoppa över.

4. Nou Mestalla, Valencia, Spanien
Även i Spanien byggs arenor om och ut. Mestalla i Valencia, med en av fotbollens mäktigaste atmosfärer, ersätts med Nou Mestalla som får plats för 75 000. I maj drabbades bygget av en tragisk olycka när fyra byggnadsarbetare omkom.

5. OL Land, Lyon, Frankrike

Olympique Lyon har växt ur Stade Gerland och Kim Källströms klubb satsar nu stort och nytt. Förebilden var från början Amsterdam ArenA, men med det diamantformade tak som presenteras på de senaste skisserna liknar den mest den innovativa anläggning som Shaktar Donetsk just ny bygger. 60 000 platser är målet. Gerland blir rugbyarena när ”OL Land” är klar.

6. Stadion Narodowy, Warsawa, Polen

Kiev får den största arenan och finalen vid EM 2012. Men hittills har Warsawa vunnit designmatchen med nya Nationalstadion. Plats för 55 000 och coola grannar i form av en gigantisk ishall och Warsawas största hotell.

7. Landsdowne Road, Dublin

Dublin har en mäktig arena för gaelisk fotboll, Croker Park, med en kapacitet nära 84 000. Men såväl fotboll som rugby har saknat en modern arena i stan och eftersom Croker Park vägrat släppa in ”icke irländska sporter” har behovet av nybygge bara växt. Kompromissen blir nu en ombyggnad av slitna Lansdowne Road - som i sitt nya format får 55 000 platser. Var fotboll och rugby spelar under bygget? På Croker Park. De konservativa ägarna gav med sig 2007 och släppte in sina exotiska lagsportskollegor.

8. Gazprom Stadion, Sankt Petersburg, Ryssland

På platsen där gigantiska Kirovstadion en gång lång byggs nu Zenits nya anläggning. 62 200 får plats när Vladimir Putins favoritklubb inviger sitt nya hem hösten 2009.

9. New Dallas Cowboys Stadium, Arlington, Texas

Texas Stadium har med sina 65 000 stolar blivit en tummetott för football-klubben Dallas Cowboys. 2011 flyttar man därför till något som kan bli den mest spektakulära idrottsarenan alla kategorier. 80 000 i kapacitet kan lätt ökas till 100 000 eller mer. Men framför allt är design, tak och visioner om service för arenans gäster av ett slag som får existerande anläggningar att verka som forntid.

10. Swedbank Arena, Solna, Sverige

Svenska Fotbollförbundets nya stolthet kommer troligen inte att vinna några priser i design och innovation. Men det blir ändå en arena som övertrumfar det mesta som erbjuds vid EM 2008. Swedbank ska vid fotboll rymma 50 000 och ska enligt planerna vara färdig 2011.

Bubblare: Greenpoint, Kapstaden. Nou San Mames, Bilbao, Aslantepe (Galatasaray), Istanbul. Olympiysky National, Kiev. Votanikos (Panathinaikos), Aten. Baltic Arena, Gdansk.