Zidane delar det franska lägret

Thuram: "Vi har klarat oss utan honom i två år"

Foto: REUTERS
Franck Ribery (till vänster) saknar Zinedine Zidane. Det gör dock inte hans lagkamrater i landslaget.
SPORTBLADET

Zinedine Zidanes pensionering delar det franska laget i två läger.

– Vi saknar Zizou, säger Franck Ribery, 25.

– Vi har klarat oss utan honom i två år, säger Lilian Thuram, 36.

Frankrike har satt sig i ett minst sagt prekärt läge efter at kryssat mot Rumänien och fått storsmisk av Holland.

Inte ens seger mot Italien är en garanti för avancemang.

Det var i såna här kritiska lägen som legendaren Zinedine Zidane var som mest viktig. Men hans karriär är över sedan den olycksaliga VM-finalen mot Italien för två år sedan.

– Det är i såna här riktigt tuffa situationer som vi gärna pratar om gamla spelare. Zidane kände sig tvungen att sluta, men han är i allra högsta grad saknad av det franska laget. Vi måste lära oss att spela utan honom, säger Franck Ribery, den ende franske spelare som får godkänt i EM så här långt.

”Skulle ha gjort tre mål”

På frågan vad Zidane kunde ha gjort mot Rumänien och Holland gav Ribery ett svar som tydligt förklarar hur saknad ”Zizou” är.

– Han skulle ha tagit bollen och gjort tre mål. Med sin närvaro skulle han ha gjort alla bättre, men... det är som det är.

Vackra ord. Men enligt nyhetsbyrån AP är många i det franska laget, framför allt de äldre, trötta på det eviga tjatet om Zidane.

– Vi har spelat i två år nu utan Zidane. Och det är aldrig en boss i ett lag, utan elva individuella talanger som tillsammans formar ett lag, säger försvararen Lilian Thuram och får medhåll av mittfältsgnuggaren Claude Makelele, 35:

– Det är lagets sätt att spela som tillåter Zidane att visa sin talang, säger Makelele.