Hjälte efter två transplantationer

Ny njure räddade Klasnic – avgjorde mot Polen

Foto: Reuters
solskenshistoria Kroatiens Ivan Klasnic kämpade sig tillbaka efter njurtransplantationer – och avgjorde mot Polen.
SPORTBLADET

För drygt ett år sedan visste ingen om han kunde spela fotboll igen.

Ivan Klasnic drabbades av svåra njurproblem och genomgick en misslyckad transplantation.

I kväll satte Ivan Klasnic Kroatiens segermål mot Polen – med en ny njure.

I 53:e minuten hittade Danijel Pranjic en friställd Ivan Klasnic i polackeras målområde. Anfallaren sköt behärskat in 1-0 lågt i den polske målvaktens Artur Boruc vänstra hörn. Efter målet sprang Klasnic ut mot sidlinjen och sjönk ner på knä med tårar i ögonen. Målet var hans nionde i landslagströjan.

När Klasnic byttes ut med dryga kvarten kvar gav publiken honom stående ovationer.

– Jag är väldigt glad över att vara här överhuvudtaget. Jag tackar Gud att jag lever och att jag kan spela fotboll, säger Klasnic till AP.

Tvingades till dubbla operationer

I januari 2007 genomgick Ivan Klasnic genomgick en njurtransplantation, njuren kom i från hans mamma. Men hans kropp klarade inte av att ta emot den och därför tvingades kroaten till en ny transplantation. Förra våren donerade Klasnics far sin njure som inte stöttes bort av spelarens kropp – och vägen tillbaka till fotbollsplanen inleddes.

Klasnic spelar med med ett specialskydd tillverkat i glasfiber, en enda smäll på fel ställe kan vara livhotande.

Kroaten är därmed den förste spelaren med transplanterad njure i EM:s historia.

Polen behövde vinna mot redan kvartsfinalklara Kroatien för att inte åka ut redan i gruppspelet. Men trots att kroaterna valde att ställa över flera spelare från Tysklandsmatchen lyckades polackerna inte att få hål på laget. I stället var det kroaterna som vann – tack vare den osannolike hjälten Ivan Klasnics mål.

– Det är otroligt hur snabbt han kom tillbaka till en så hög nivå så snabbt. En drömavslutning på en skräckhistoria, säger Kroatiens förbundskapten Slaven Bilic.

För kroaternas del väntar nu Turkiet i kvartsfinalen.