Hotet mot Sverige: Skandalspelarna

SPORTBLADET

LEOGANG. En har sparkat en domare i ändan, en annan har attackerat en motståndartränare och en tredje har dragit sin klubb inför rätta.

Hoten mot en svensk kvartsfinal är en samling bråkstakar.

–?Ett omklädningsrum med lite krydda i ger energi, säger Guus Hiddink.

Det ryska landslaget har slitits sönder av konflikter i flera mästerskap.

1994 bojkottade sju av de största stjärnorna landslaget och VM i protest mot förbundskaptenen Pavel Sadjurin.

Två år senare skickade förbundskaptenen Oleg Romantsev hem Sergej Kirjakov från EM för att han sänkte­ lagmoralen. Senare anklagade några av storstjärnorna Romantsev för att dricka för mycket och brista i förberedelserna.

Klubben inför rätta

I VM 2002 var det dags igen. Georgi Jartsev petade överraskande storstjärnan Alexanders Mostovoj från truppen och det blev nya oroligheter.

Det finns en grogrund för nya konflikter i dagens ryska landslag.

Zlatans, Chippens och Mellbergs nattsudd i Göteborg häromåret framstår som tämligen välartat när man jämför med vad flera av de ryska spelarna haft för sig. Igor Semsjov har sparkat en domare i ändan och stängdes av i fem matcher, Roman Pavljutjenko hånade en motståndartränare till den grad att han dömdes till fyra matchers avstängning, Dmitrij Sytjov drog sin klubb inför rätta men stängdes i stället själv av i sex månader och Sergej Ignasjevitj skickades hem från en landslagssamling sedan han kommit för sent till en träning.

En andra chans

Flera av de här spelarna hade gjort sig omöjliga i det gamla systemet men under Guus Hiddink, som saknade spelare som bröt mönstret när han tillträdde, har de fått en andra chans.

–?Det är alltid bra att ha en del karaktärer som tänker annorlunda än alla andra. Som tränare får du inte vara rädd för det där lilla extra eller det speciella. Det är väldigt lätt att bara säga ”nej” för att slippa problemen, men jag tycker att ett omklädningsrum med lite krydda i ger energi, säger Hiddink.

Inför bataljerna i kvalet mot England döpte den engelska pressen det ryska laget till ”Dirty Dozen”.

–?Blir man kallad för sådant och uppmärksammad så har man gjort ett bra jobb, säger Semsjov till Sportbladet.

FAKTA

Här är skandalspelarna

Igor Semsjov: Sparkade en domare i baken och stängdes av i fem matcher.

Roman Pavljutjenko: Målkungen dömdes förra säsongen till fyra matchers avstängning efter en verbal attack på en tränare.

Dmitrij Sytjov: Drog sin klubb Spartak inför rätta efter kontraktsbråk men förlorade och dömdes till sex månaders avstängning från all fotboll.

Sergej Ignasjevitj: Mittbacken skickades hem från en landslagssamling i höstas sedan han kommit för sent till en träning.

Andrej Arsjavin: Superstjärnan tog en fullständigt idiotisk utvisning med fem minuter kvar av sista EM-kvalmatchen mot Andorra.