Taktiken: Maska mer

Så ska Lagerbäck stoppa Hiddink: Har förberett scenarior

Foto: Magnus Wennman
Lars Lagerbäck har funderat ut en plan på hur han ska kunna matcha demontränaren Guus Hiddink.
SPORTBLADET

INNSBRUCK. Förbundskapten Lars Lagerbäck har noga planerat sina drag för att göra Guus Hiddinks Ryssland schack matt.

Sverige ska spela sitt vanliga spel – men maska mera.

– Vi ska spela smart, säger Lagerbäck.

Foto: ap
Guus Hiddink blir Lars Lagerbäcks motståndare i det taktiska rävspelet i kväll.

När sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Ryssland börjar i kväll är Sverige i kvartsfinal. Bara ett ryskt mål kan ändra på den saken. Men räkna inte med ett uttalat defensivt spel, Sverige kommer att starta med normala utgångslägen i ett 4–4–2 och troligen också samma start-elva som mot Spanien.

– Laguttagningen kommer att vara för att optimera möjligheterna till att vinna. Sedan ska vi spela smart och försöka eliminera motståndarnas styrkor, men jag har aldrig tagit ut ett lag för att spela ett oavgjort resultat. Min övertygelse är att det alltid är bäst att fokusera på sitt eget spel, säger Lars Lagerbäck.

Maska smart

Lars Lagerbäck tror inte på att backa hem och enbart försvara den poäng Sverige har när matchen startar.

– Det finns lag som backar hem i sådana här lägen. Det lyckas ibland, det misslyckas ibland. Titta på Tjeckien, de backade hem, sedan small det och de fick åka hem, säger Lagerbäck och syftar på Tjeckien–Turkiet 2–3.

Den stora skillnaden i Sveriges spel blir att det är fritt fram för spelarna att maska på ett smart sätt.

– Man behöver inte stressa på något sätt, vare sig i det pågående spelet eller i dödbollsituationer, säger Lars Lagerbäck.

”Inte tokanfalla”

Att Sverige är vidare vid oavgjort är inget spelarna tänker på när matchen börjar.

– Nä, inte i början av matchen. När matchen startar måste man vara där för att vinna. Men står det 1–1 och är tio minuter kvar kan man inte tokanfalla, säger Johan Elmander.

Senast mot Spanien valde Lagerbäck att plocka ut en anfallare (Henrik Larsson) och byta in en mittfältare (Kim Källström) i ett 4–5–1- system med tio minuter kvar och ställningen 1–1.

Remi räcker

Lagerbäck har också förändrat matchbilden åt andra hållet, till exempel EM 2004 mot Danmark då han gick ner på en trebackslinje och spelade med fyra forwards på planen i ett 3–5–2.

– Det finns alltid olika scenarier vi har förberett. Om man vill göra byten eller vissa förändringar i våra positioner. Det gäller att vara förberedd på de olika eventualiteter som kan uppstå. I den här matchen måste vi vara kloka, säger Lars Lagerbäck.

Återstår att se om Rysslands erkänt skicklige förbundskapten Guus Hiddink är schack matt efter 90 minuter. Men remi räcker bra det också…

FAKTA

Scenario 1 – vid 0-1 i 45:e matchminuten.

Försiktig offensiv.

Zlatan Ibrahimovic får en spruta i knäet för att kunna spela hela matchen. Daniel Andersson byts ut och Kim Källström kommer in. Fredrik Ljungberg och Johan Elmander får högre offensiva positions på kanterna.

Scenario 2 – vid 1-1 i 70:e matchminuten.

Kraftig defensiv.

Johan Elmander ut, Sebastian Larsson in – Zlatan Ibrahimovic ut, Kim Källström in.

4–5–1 och yttrarna centrar, Henrik Larsson faller.

Scenario 3 – vid 1-2 i 80:e matchminuten.

Total offensiv

Fredrik Stoor ut, Marcus Allbäck in – Daniel Andersson ut, Kim Källström in. Henrik Larsson släpande forward bakom Zlatan och Allbäck i ett offensivt balanserat 3–5–2.