BANK: Så ska vi besegra Ryssland

SPORTBLADET

Sverige möter Ryssland i en direkt avgörande gruppspelsmatch.

Sportbladets Simon Bank vet hur man tar sig förbi hindret:

”Ryssland har ett bra passningsspel och Hiddink har höjt moralen. Men det går att välta tornet med en välriktad knuff.”

Vad är Rysslands problem?

Simon Bank: – Hiddink har ju alltid med de lag han har haft tidigare lokaliserat det som varit det stora problemområdet för varje land. Om det var fysiken i Sydkorea så var det försvarsspelet i Australien. I Ryssland har det mycket handlat om den mentala biten, att få in någon sorts vinnarmentalitet i laget. Att odla vinnartyper, ta in nya yngre, starka karaktärer i laget.

Hänger den här mentala spärren fortfarande kvar i laget ändå på något sätt?

– Hiddink har lyckats med allting tidigare. Han lyckades med att ge Australien ett bra försvarsspel, han lyckades med att göra Sydkorea till VM:s fysiskts starkaste lag, i princip. Med Ryssland har han en del att bevisa fortfarande. Det är fortfarande ett jättestort frågetecken. Med en tidig motgång mot Ryssland tror jag fortfarande att de kan rasa.

Men hur spelar Ryssland – spelar de som vi gör?

– Ja, de spelar mer åt det hållet. De har en ganska samspelt backlinje. De spelar med plattare mittfält än vad vi gör, de packar det rätt hårt. Och sen har de en stark forwardstyp och en mer spelskicklig Pirlo-typ. De är passningsskickliga och jag är inte så säker på att Sverige ska ha bollen så mycket.

Hur vinner vi den här matchen?

– Det är ett abstrakt sätt att lägga upp en strategi på, men jag tror att ett mentalt spel i en sådan match är rätt viktigt. Att vi visar styrka och sammanhållning, speciellt i början av matchen.

Hur visar vi mental styrka?

– Genom att vinna närkamper, få dem att gnälla lite, inte gnälla själva. Visa de starka svenska kollektiva kvalitéerna. Får de dessutom en svag matchinledning så kan vi få dem i gungning. De är det psykiskt svagaste laget i gruppen, och det är ändå i en grupp med Spanien, så det säger en del.

Hur kommer de svenska målen att se ut?

– Sverige kontrar ju in sina mål. Men ryssarna är ganska storväxta så jag tror inte att fasta situationer kommer att vara så stark offensiv faktor utan snarare att hitta ett klokt omställningsspel. En, två korta passningar och sen en längre. Det handlar mer om att välta tornet än om att klättra upp i det.

Jonathan Jeppsson