Grekland utan poäng

Trots att Spanien vilade hela tio spelare.

Foto: AP
SPORTBLADET

Kvartsfinalklara Spanien luftade sina reserver, regerande Europamästarna Grekland försökte rädda sin stolthet.

Och det blev till slut ett mål för Otto Rehhagels mannar. Men vad hjälpte det?

Den betydelselösa matchen slutade 2–1 i spansk favör.

Redan utslagna Grekland, utan både mål och poäng, satsade på en mer offensiv fotboll än tidigare i den sista gruppspelsmatchen i turneringen. Mycket folk följde med upp i anfallen, men avsluten var få och saknade till en början ordentlig skärpa.

Först i den 42:a minuten kom Greklands efterlängtade mål då Georgios Karagounis fick till ett perfekt frisparksinlägg till Angelos Charisteas – som stenhårt nickade bollen i mål.

Greklands offensiv skapade dock ytor för spanjorerna som, i jämförelse med matchen mot Sverige, endast hade Andres Iniesta kvar i startelvan. I första halvlek var Xabi Alonsos skott strax utanför höger stolpe den bästa chansen.

Sen kalldusch för Grekland

I halvlek nummer två var samme Alonso bara millimeter från ett spanskt drömmål när han sköt i vänstra stolpen. Men det blev Ruben de la Red som i den 61:a minuten fick sätta kvitteringsmålet efter samspel med Francesc Fabregas och Daniel Guiza.

Länge såg det ut som om 1–1 skulle stå sig till slutsignal och att Grekland skulle få med sig åtminstone en poäng från mästerskapet.

Men i den 88:e minuten kom kallduschen.

Guiza hittade helt rätt efter passning från Sergio Garcia och nickade lugnt in slutresultatet, 2–1 till Spanien, som därmed vunnit samtliga tre matcher i gruppspelet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM