Lagerbäck: Vi ska göra det bättre

Förbundskaptenen sorgsen efter utttåget

SPORTBLADET

Sverige blev utspelade i måstematchen mot Ryssland.

Och Lars Lagerbäck får fira midsommar hemma.

– Känns väldigt sorgset. Jag hade gärna varit kvar i turneringen, säger Lagerbäck till SR.

Foto: Bildbyrån

Lars Lagerbäck förlorade inte bara hjärnornas kamp mot supertränaren Guus Hiddink. Sverige blev närmast förnedrade i Innsbruck. Och Lagerbäck var inte nöjd med Sveriges insats.

– Ryssarna är ett bra lag, men vi ska naturligtvis göra det bättre än så här, säger han till TV4.

Sverige för passiva

Redan från start syntes det att ryssarna var hungrigare, mer taggade och framförallt mycket, mycket bättre.

– Vi var för passiva och vi hamnade för djupt. När vi väl vann bollen hade vi inte tid att få till något riktigt spel, säger Lagerbäck, som tyckte segern var helt rättvis:

– Vi räcker inte till idag. Det var deras dag.

Än brantare uppförsbacke

I den andra halvleken försökte Sverige trycka upp spelet, men blev straffade igen nästan direkt.

Andrej Arshavin satte 2–0 på en kontring.

– Tyvärr får vi ett mål på oss nästan direkt. Då blev uppförsbacken ännu brantare, säger Lagerbäck till TV4.

Nu väntar ett förväntat generationsskifte i landslaget.

Inga nej tack ännu

Marcus Allbäck, 34, och Niclas Alexandersson, 36, har redan sagt att EM kan bli deras sista framträdanden i landslaget – ja, Alexandersson sa bara minuterna efter matchen att det är slut i Blågult.

Flera spelare har dessutom passerat 30-strecket. När VM 2010 spelas i Sydafrika kommer Petter Hansson vara 34 år, Daniel Andersson 33, Henrik Larsson 39, Fredrik Ljungberg 33, Olof Mellberg 33, Mikael Nilsson, 32, Anders Svensson 34 och Christian Wilhelmsson 31.

Lars Lagerbäck har ännu inte fått ett framtida ”nej tack” efter matchen mot Ryssland.

FAKTA

Här är Lars Lagerbäcks mästerskap

EM 2000 – Ut i gruppspelet

Äntligen ett mästerskap igen. När Tomas Brolin gick sönder i EM-kvalmatchen mot Ungern föll Tommy Svenssons landslag samman och hjältecoachen från 1994 misslyckades i två kval. Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck tog över, tog Sverige till EM, men väl där begicks en mängd misstag. Bland annat tränades det alldeles för hårt. Sverige förlorade öppningsmatchen mot Belgien med 2–1 och spelade sedan en hypertråkig 0–0-match mot Turkiet. Efter förlust med 2–1 mot Italien var mästerskapet över.

Daniel Sjöberg

VM 2002 – Ut i åttondelsfinal

Inför mästerskapet var det inte många som trodde på Sverige. Dödens grupp väntade på Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, men förbundskaptensduon visade tydligt att de hade lärt sig av misstagen från två år tidigare. Sverige kryssade mot England, besegrade Nigeria och tog sedan den nödvändiga poängen mot Argentina för att vinna gruppen. Sverige var sedan en snurrfint och ett stolpskott från kvartsfinal, men föll sedan på Senegal. Vissa misstag gjordes dock. Marcus Allbäck till exempel var helt ur form, men fick ändå spela trots att en Andreas Andersson i sitt livs form och en ung blivande superstjärna i Zlatan Ibrahimovic fanns att tillgå.

EM 2004 – Ut i kvartsfinal

Troligen det bästa landslag som Lars Lagerbäck har haft glädjen att leda. Här fanns självförtroende stort kunnande och offensiv kraft. Det visade sig redan i öppningsmatchen där Bulgarien kördes över med 5–0. Visserligen blev det inga fler segrar i gruppspelet, men väl en klassisk klackspark och en sensationell Mattias Jonson-fullträff som skickade Italien ur gruppspelet och Sverige och Danmark vidare. I kvartsfinalen mot Holland var Sverige sedan klart närmast segern. I förlängningen träffade Henrik Larsson ribban och Fredrik Ljungberg stolpen. Bolluslingen ville inte in, matchen slutade 0–0 och det gick till straffar. Där missade två svenskar, Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg, och bara en holländare, Cocu. Därmed var EM över. Alldeles för tidigt, kändes det som.

VM 2006 – Ut i åttondelsfinal

Efter EM 2006 tackade Tommy Söderberg för sig. Lars Lagerbäck klarade kvalet bra med Roland Andersson vid sin sida och Sverige var kvalificerat för sitt fjärde raka mästerskap och återigen tog sig Sverige vidare från gruppen. Knappast på ett särskilt vackert sätt dock. Det började med ett krampaktigt 0–0-resultat mot Trinidad och Tobago. Sedan krävdes det något så ovanligt som ett nickmål av Fredrik Ljungberg i den 89:e minuten. Det räckte för att ta Sverige vidare, men i sista matchen mot England gick Sverige inte fullt ut för seger för att på så sätt slippa Tyskland i åttondelsfinalen. Matchen slutade 2–2, Sverige kom tvåa i gruppen och åkte sedan med dunder och bra mot hemmanationen.

EM 2008 – Ut i gruppspelet

Det såg så bra ut efter den första matchen. Sverige spelade ut Europamästarna Grekland, vann med 2–0, Zlatan Ibrahimovic gjorde ett drömmål och Spanien hade krossat Ryssland. Efter förlusten mot Spanien med 2–1 såg det trots allt ganska okej ut. En poäng mot Spanien hade inte förändrat särskilt mycket förutom möjligen känslan. Läget var detsamma. En poäng mot Ryssland skulle räcka för att Sverige skulle gå vidare till kvartsfinal där Holland väntade. Men Sverige blev totalt överkörda och var därmed utslagna ur redan i gruppspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM