Lagerbäck: Det känns bittert

Förbundskaptenen sorgsen efter utttåget

SPORTBLADET

Gamla och trötta spelare som inte hängde med.

Det var ett allmänt intryck i Innsbruck och runt om i de svenska stugorna.

Men Lars Lagerbäck höll inte med.

– Vi förlorade inte på fysik utan mot ett bättre lag.

Foto: Bildbyrån

Förbundskaptenen gjorde inga som helst försök att bortförklara det svenska fiaskot på Tivoli Neu.

Han började med att säga precis som det var:

– För det första vill jag gratulera det ryska laget. De var bättre än vi. Av någon oförklarlig anledning så blev vi lite passiva i första halvlek. Vi kom alldeles för långt ned med vårt lag och vi fick direkt jobba i en uppförsbacke.

– Först de sista tio minuterna vände vi det hela och det började se ut som det ska göra.

”Känns oerhört tråkigt”

Det var också därför han dröjde till efter Arsjavins 0–2 innan han tog till möjligheten att kasta in friskt blod i det syrefattiga laget och gav Kim Källström chansen.

En senfärdighet han fick försvara på den internationella presskonferensen.

– Vi tyckte att vi hittade vårt spel och våra positioner i slutet av första halvlek och därför gjorde vi inget byte.

Dina känslor nu?

– Det känns oerhört tråkigt på alla sätt och vis. Vi har inte upplevt sedan Belgien/Holland (EM 2000) att vi inte går vidare från gruppspelet. Det känns verkligen dåligt på alla sätt och vis.

– Framförallt är jag besviken över att vi inte får igång vårt spel. Det gör det än jobbigare, men sådant är fotbollslivet. Vi har förlorat två matcher och det hör inte till vanligheterna.

– Det känns bittert.

Tände till

När Lagerbäck fick frågan ”Hur kunde Sverige kollapsa så fullständigt” tände han till.

– Jag vet inte om vi kollapsade. Om du kallar att förlora i EM med 2–0 för en kollaps delar jag inte din syn på fotboll.

Även hans laguttagning kritiserades.

Svaret:

– Vi bedömde vad som var det bästa för laget och det finns inte mycket annat att kommentera.

Överraskad över hur starka ryssarna var?

– Vi visste att det var ett väldigt bra lag och vi blev absolut inte överraskade.

Åldern ointressant

Den höga svenska medelåldern på dryga 30 år fördes också på tal.

– Vi förlorade definitivt inte på fysik utan på att motståndarna spelade bättre fotboll.

Är det inte hög tid för en generationsväxling?

– Jag tror det kommer en sådan, men den pågår nästan alltid. Nu har den stannat upp lite. Som jag alltid har sagt, det handlar alltid om att ta ut de bästa spelarna, oavsett hur gamla de är.

– Jag skulle snarare säga att vi tappade 150 landskamper på vår högerkant i den första matchen (skadorna på Christian Wilhelmsson och Niclas Alexandersson).

– Det gav oss färre alternativ. Resonemanget med ålder och erfarenhet och allt det där är ganska ointressant, det handlar om spelarnas kvalité och inte om vad det står i deras pass.

Har några spelare sagt att de slutar i landslaget?

– Nej. Jag har inte tagit upp frågan heller. Jag tycker inte att den är aktuell under en turnering.

– Nu får vi försöka smälta det här och ladda batterierna inför VM-kvalet.

FAKTA

Här är Lars Lagerbäcks mästerskap

EM 2000 – Ut i gruppspelet

Äntligen ett mästerskap igen. När Tomas Brolin gick sönder i EM-kvalmatchen mot Ungern föll Tommy Svenssons landslag samman och hjältecoachen från 1994 misslyckades i två kval. Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck tog över, tog Sverige till EM, men väl där begicks en mängd misstag. Bland annat tränades det alldeles för hårt. Sverige förlorade öppningsmatchen mot Belgien med 2–1 och spelade sedan en hypertråkig 0–0-match mot Turkiet. Efter förlust med 2–1 mot Italien var mästerskapet över.

VM 2002 – Ut i åttondelsfinal

Inför mästerskapet var det inte många som trodde på Sverige. Dödens grupp väntade på Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, men förbundskaptensduon visade tydligt att de hade lärt sig av misstagen från två år tidigare. Sverige kryssade mot England, besegrade Nigeria och tog sedan den nödvändiga poängen mot Argentina för att vinna gruppen. Sverige var sedan en snurrfint och ett stolpskott från kvartsfinal, men föll sedan på Senegal. Vissa misstag gjordes dock. Marcus Allbäck till exempel var helt ur form, men fick ändå spela trots att en Andreas Andersson i sitt livs form och en ung blivande superstjärna i Zlatan Ibrahimovic fanns att tillgå.

EM 2004 – Ut i kvartsfinal

Troligen det bästa landslag som Lars Lagerbäck har haft glädjen att leda. Här fanns självförtroende stort kunnande och offensiv kraft. Det visade sig redan i öppningsmatchen där Bulgarien kördes över med 5–0. Visserligen blev det inga fler segrar i gruppspelet, men väl en klassisk klackspark och en sensationell Mattias Jonson-fullträff som skickade Italien ur gruppspelet och Sverige och Danmark vidare. I kvartsfinalen mot Holland var Sverige sedan klart närmast segern. I förlängningen träffade Henrik Larsson ribban och Fredrik Ljungberg stolpen. Bolluslingen ville inte in, matchen slutade 0–0 och det gick till straffar. Där missade två svenskar, Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg, och bara en holländare, Cocu. Därmed var EM över. Alldeles för tidigt, kändes det som.

VM 2006 – Ut i åttondelsfinal

Efter EM 2006 tackade Tommy Söderberg för sig. Lars Lagerbäck klarade kvalet bra med Roland Andersson vid sin sida och Sverige var kvalificerat för sitt fjärde raka mästerskap och återigen tog sig Sverige vidare från gruppen. Knappast på ett särskilt vackert sätt dock. Det började med ett krampaktigt 0–0-resultat mot Trinidad och Tobago. Sedan krävdes det något så ovanligt som ett nickmål av Fredrik Ljungberg i den 89:e minuten. Det räckte för att ta Sverige vidare, men i sista matchen mot England gick Sverige inte fullt ut för seger för att på så sätt slippa Tyskland i åttondelsfinalen. Matchen slutade 2–2, Sverige kom tvåa i gruppen och åkte sedan med dunder och bra mot hemmanationen.

EM 2008 – Ut i gruppspelet

Det såg så bra ut efter den första matchen. Sverige spelade ut Europamästarna Grekland, vann med 2–0, Zlatan Ibrahimovic gjorde ett drömmål och Spanien hade krossat Ryssland. Efter förlusten mot Spanien med 2–1 såg det trots allt ganska okej ut. En poäng mot Spanien hade inte förändrat särskilt mycket förutom möjligen känslan. Läget var detsamma. En poäng mot Ryssland skulle räcka för att Sverige skulle gå vidare till kvartsfinal där Holland väntade. Men Sverige blev totalt överkörda och var därmed utslagna ur redan i gruppspelet.

Sportbladet.se