Lagerbäck stannar

Förbundskaptenen fortsätter styra landslaget

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Opinionen mot Lars Lagerbäck har varit stark sedan uttåget ur EM.
SPORTBLADET

LUGANO.

Lars Lagerbäck vägrar att avgå som svensk förbundskapten trots opinionen på hemmaplan efter EM-fiaskot mot Ryssland i går.

– Inget att diskutera, vi har ett avtal som sträcker sig över 2010, säger Lagerbäck.

I natt och under hela dagen i dag har opinionen om huruvida Lars Lagerbäck är rätt man att leda ett svenskt fotbollslandslag varit tydlig.

Läsarna och fansen kräver Lagerbäcks avgång och flera av landets ledande fotbollsexperter håller med.

Men Lagerbäck duckar för kritiken och stannar på sin post.

– Inget att diskutera, vi har ett avtal som sträcker sig över 2010, säger Lagerbäck.

Det nuvarande kontraktet skrevs under några månader före EM-slutspelet.

Flera spelare, bland annat Kim Källström och Olof Mellberg, var i går tveksamma till om Lagerbäck ska stanna kvar som ledare i landslaget.

Källström, som inte fick speciellt mycket speltid, valde helt att undvika frågan vilket kan tolkas som en ganska tydlig markering.

– Jag har ingen åsikt om det, sa han.

Det är oklart hur stort stöd Lagerbäck har i spelartruppen – och han planerar inte att undersöka saker närmare.

– Det har jag inte reflekterat över, det tror jag inte. Jag har i alla fall inte sett några tecken på att det ska vara på det sättet. Alla tycker inte lika men jag tänker inte ta några initiativ.

Om ropen om Lagerbäcks avgång hemma i Sverige säger han:

– Det är lätt att föreställa sig, vi själva är också besvikna. Vi hade som målsättning att gå vidare, vi gör två väldigt bra matcher som nog inte minskar förväntningarna. Om man sen inte lyckas blir besvikelsen ännu större.

Lagerbäcks mästerskap

EM 2000 – Ut i gruppspelet

Äntligen ett mästerskap igen. När Tomas Brolin gick sönder i EM-kvalmatchen mot Ungern föll Tommy Svenssons landslag samman och hjältecoachen från 1994 misslyckades i två kval. Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck tog över, tog Sverige till EM, men väl där begicks en mängd misstag. Bland annat tränades det alldeles för hårt. Sverige förlorade öppningsmatchen mot Belgien med 2–1 och spelade sedan en hypertråkig 0–0-match mot Turkiet. Efter förlust med 2–1 mot Italien var mästerskapet över.

VM 2002 – Ut i åttondelsfinal

Inför mästerskapet var det inte många som trodde på Sverige. Dödens grupp väntade på Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck, men förbundskaptensduon visade tydligt att de hade lärt sig av misstagen från två år tidigare. Sverige kryssade mot England, besegrade Nigeria och tog sedan den nödvändiga poängen mot Argentina för att vinna gruppen. Sverige var sedan en snurrfint och ett stolpskott från kvartsfinal, men föll sedan på Senegal. Vissa misstag gjordes dock. Marcus Allbäck till exempel var helt ur form, men fick ändå spela trots att en Andreas Andersson i sitt livs form och en ung blivande superstjärna i Zlatan Ibrahimovic fanns att tillgå.

EM 2004 – Ut i kvartsfinal

Troligen det bästa landslag som Lars Lagerbäck har haft glädjen att leda. Här fanns självförtroende stort kunnande och offensiv kraft. Det visade sig redan i öppningsmatchen där Bulgarien kördes över med 5–0. Visserligen blev det inga fler segrar i gruppspelet, men väl en klassisk klackspark och en sensationell Mattias Jonson-fullträff som skickade Italien ur gruppspelet och Sverige och Danmark vidare. I kvartsfinalen mot Holland var Sverige sedan klart närmast segern. I förlängningen träffade Henrik Larsson ribban och Fredrik Ljungberg stolpen. Bolluslingen ville inte in, matchen slutade 0–0 och det gick till straffar. Där missade två svenskar, Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg, och bara en holländare, Cocu. Därmed var EM över. Alldeles för tidigt, kändes det som.

VM 2006 – Ut i åttondelsfinal

Efter EM 2006 tackade Tommy Söderberg för sig. Lars Lagerbäck klarade kvalet bra med Roland Andersson vid sin sida och Sverige var kvalificerat för sitt fjärde raka mästerskap och återigen tog sig Sverige vidare från gruppen. Knappast på ett särskilt vackert sätt dock. Det började med ett krampaktigt 0–0-resultat mot Trinidad och Tobago. Sedan krävdes det något så ovanligt som ett nickmål av Fredrik Ljungberg i den 89:e minuten. Det räckte för att ta Sverige vidare, men i sista matchen mot England gick Sverige inte fullt ut för seger för att på så sätt slippa Tyskland i åttondelsfinalen. Matchen slutade 2–2, Sverige kom tvåa i gruppen och åkte sedan med dunder och bra mot hemmanationen.

EM 2008 – Ut i gruppspelet

Det såg så bra ut efter den första matchen. Sverige spelade ut Europamästarna Grekland, vann med 2–0, Zlatan Ibrahimovic gjorde ett drömmål och Spanien hade krossat Ryssland. Efter förlusten mot Spanien med 2–1 såg det trots allt ganska okej ut. En poäng mot Spanien hade inte förändrat särskilt mycket förutom möjligen känslan. Läget var detsamma. En poäng mot Ryssland skulle räcka för att Sverige skulle gå vidare till kvartsfinal där Holland väntade. Men Sverige blev totalt överkörda och var därmed utslagna ur redan i gruppspelet.

ARTIKELN HANDLAR OM