Här dansar "landsförrädaren"

Hiddink har gjort det igen

Foto: Dusan Vranic
SPORTBLADET

Han är gud i Sydkorea. Han är en hjälte i Australien. Han är... inte färdig med Ryssland. Guus Hiddink har gjort det igen.

Det har skrivits spaltmil om fenomenet Guus Hiddink och dennes otroliga förmåga att förvandla landslag och klubblag till vinnare de inte trodde de själva var. Sydkorea tog han till semifinal i hemma-VM 2002. Australien tog han till åttondelsfinal i VM 2006. Ryssland har han nu tagit till semifinal i EM.

– Det är otroligt vad pojkarna gjorde i dag. Att fysiskt och taktiskt spela ut Holland är... jag vill inte använda för stora ord. Men det är nästan ett mirakel, säger han.

Holland kom ingenstans. Ett Holland som gjort nio mål på de tre gruppspelsmatcherna.

– Holland var bara farliga i sina frisparkar, säger Hiddink.

Ville bli förrädare

Och mer då?

För just nu är det mycket som talar för att Ryssland faktiskt kan gå förbi Spanien eller Italien som väntar i semifinalen. Laget spelar "Hiddinkskt" om ordet tillåts. Snabbt och med en härlig vilja att hela tiden springa. Här finns dessutom en fantastisk teknik.

– Jag hoppas att bli förrädare med stort F i Holland, sa Guus Hiddink till den församlade pressen inför matchen i går.

Önskan uppfylld och snart kan han vara illa omtyckt i Italien eller Spanien. Men det bryr sig knappast Hiddink om. Han är ju gud i Sydkorea, hjälte i Australien och han är inte färdig med Ryssland.