”Jag var så jävla blåögd”

Efter Sportbladets artikel – skidbasen talar ut om skandalen

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

I går blandades Bengt-Erik Bengtsson in i dopningsskandalen i Lahtis-VM 2001.

Nu erkänner han att han hjälpte till att mörka skidstjärnan Virpi Kuitunens höga blodvärden.

– Jag var så jävla blåögd, säger han till Sportbladet.

Foto: Foto: AP
Virpi Kuitunen hade för höga blodvärden vid skid-VM i Lahtis 2001.

I februari 2001 briserade bomben i Lahtis. Sex finska åkare testades positivt för bloddopning.

Månaden innan lät Bengt-Erik Bengtsson, då längdchef i Internationella skidförbundet, stjärnan Virpi Kuitunen starta ett lopp trots att hon hade för höga blodvärden.

Allt för att undvika en skandal under VM.

– Det var ett fall med en norrman strax innan och det blev ett helvetes liv när drevet gick, säger Bengtsson.

När det kom fram att Kuitunen hade för höga blodvärden kom Bengt-Erik Bengtsson överens med finske förbundskaptenen Kari-Pekka Kyrö om en lösning för att undvika en stor skandal.

Bröt staven medvetet

– Jag frågade om hon kunde få starta om jag garanterade att hon inte gick i mål. Och Bengt-Erik gick med på det, säger Kyrö till Sportbladet.

– Det var annorlunda på den tiden. Hade du då ett för högt blodvärde så fick du ett startförbud enbart för den tävlingen. Sedan kunde du starta dagen efter. Det är inte som nu att man får vänta i fem dagar. Sedan rådde tystnadsplikt. Ingen fick kommentera värdena, säger Bengt-Erik Bengtsson.

Kuitunen startade loppet, men bröt medvetet staven och därmed också loppet för att undvika att åka fast i ett dopningstest efteråt.

– Jag var så jävla blåögd, men det var så det gick till, säger Bengtsson.

”Alldeles ställd”

När de finska åkarna en efter en åkte fast för dopning i VM blev Bengt-Erik Bengtsson förvånad.

– Jag blev ju alldeles ställd. Jag hade ju trott på det här och trodde inte att det förekom någon dopning. Jag satt i en jävla sits, men jag gick till min chef och berättade vad jag hade gjort. Jag fick en tillrättavisning.

Men inget av det här kom ut?

– Nej, det rådde ju tystnadsplikt.

I dagens läge hade det varit annorlunda.

Bengt-Erik Bengtsson hävdar med bestämdhet att han inte försökte dölja någon dopningsskandal utan att han helt enkelt inte trodde att det förekom i den utsträckning det gjorde.

”Alltid varit ärlig”

– Jag har alltid varit ärlig och jobbat hårt för den här sporten. Jag har blivit väldigt besviken och det var därför jag lämnade min post tidigare än det var tänkt efter det som hände i Salt Lake City.

Hur mår du i dag?

– Jag gjorde ett fel och det har jag erkänt. Jag mår inte så bra, säger Bengtsson.

Kari-Pekka Kyrö är tacksam för att Bengt-Erik Bengtsson erkänner sin inblandning i det som hände den 16 december 2000 i italienska Brusson.

– Jag är glad att Bengt-Erik erkänner. Många inblandade kommer inte i håg någonting och erkänner ingenting. Det känns viktigt för mig att någon tar ansvar.