Sämst när det gäller

”De var bättre än vi”

Foto: Peter Klaunzer
Rafael van der Vaart studerar den ryska glädjen.
SPORTBLADET

Bäst i gruppspelet.

Sämst när det gällde.

Där har ni Hollands EM.

Hyllade och beundrade. Utnämnda till de stora favoriter att gå hela vägen. När EM började på allvar så var Holland ingenting av detta. Mot Ryssland var laget utspelat och ofarligt.

– Han (Hiddink) förväntade sig att Holland skulle spela offensivt ,men deras kraft tog slut. Det gjorde inte våra, säger Rysslands store stjärna Andrej Arsjavin och beskriver därmed matchbilden perfekt.

Sen kvittering lyfte inte Holland

Det var Ryssland som var det offensiva laget, som skapade chanserna och det Holland som gjort nio mål på de tre gruppspelsmatcherna hade mycket lite att sätta emot.

– De var bara farliga på fasta situationer, säger Rysslands manager Guus Hiddink.

Det var på en sådan som Ruud van Nistelrooy kvitterade med fyra minuter kvar. Ett mål som borde gett Holland kraft och tro och knäckt Ryssland, men så blev det inte. I förlängningen var Ryssland ännu lite bättre och 4–1 eller 5–1 hade varit mer rättvist än ett holländskt mål.

– De spelade riktigt bra i dag. De var bättre än vi, erkänner avgående förbundskaptenen Marco van Basten.

Går till Ajax

Redan innan EM var det klart att han skulle lämna sin post för att gå till Ajax där han blir ny tränare. Innan dess hade han velat uppleva åtminstone ännu en lyckad Rysslandshistoria, men till skillnad från 1988 då spelaren van Basten var den store segraren, stod nu managern van Basten på förlorarnas sida.

– Vi var fantastiska i gruppspelet, men det räknas inte längre, säger mittfältaren Rafael van der Vaart.

Precis så var det. Bäst i gruppspelet. Sämst när det gällde. Därför är EM över för Holland.

ARTIKELN HANDLAR OM