Tredjemålvakten kan få göra mästerskapsdebut - som forward

Turkiets skador kan tvinga Uefa till krismöte

Foto: FRANCK FIFE
Tolga Zengin (tv) ersätter Nihat?
SPORTBLADET

Han var en skräll som målvakt.

Vad ska man då kalla honom som forward.

Turkiets spelarbrist kan nämligen tvinga laget att använda tredjemålvakten Tolga Zengin som anfallare i EM-semfinalen.

Redan inför kvartsfinalen mot Tjeckien var det tunt på Turkiets bänk. Nu har den tunnats ut ytterligare. Tre spelare, försvararen Emre Asik och mittfältarna Tuncay Sanli och Arda Turan drog alla på sig gula kort i kvartsfinalen och är avstängda i semifinalen. Lägg där till att förstemålvakten Volkan Demirel är avstängd i ytterligare en match efter att ha knuffat omkull Tjeckiens Jan Koller i sista gruppspelsmatchen.

Färdigspelat för Nihat

Som om inte det var nog saknas fem spelare på grund av skador, bland annat anfallsstjärnan Nihat Kahveci som enligt det turkiska fotbollförbundet inte kommer att spela något mer i EM. Totalt alltså nio spelare. Det betyder att endast 14 spelare finns tillgängliga. Två av dessa är målvakter. Rüstü Recber kommer att vakta målet. Tolga Zengin kan få göra mästerskapsdebut, som forward!

Zengin har bara gjort två landskamper och var en skräll i den turkiska truppen. Att han skulle få spela i EM var det ingen som trodde. Nu kan han tvingas göra det.

– Han kan komma in i slutet av matchen som anfallare. Vi har inte råd att kosta på oss lyxen att ha spelare som väljer var de ska spela, säger förbundskapten Fatih Terim.

Måste fråga Uefa om nya spelare

Den turkiska krisen kan ställa till det för Uefa. Terim kallade inte in några reserver medan det fortfarande var tillåtet. Nu måste han be Uefa om tillåtelse om han vill göra det. Uefa måste då kalla till krismöte.

– Om ett lag bara har, till exempel, åtta spelare så krävs det antagligen ett krismöte. Men vi har inte fått några förfrågningar ännu, säger William Gaillard, kommunikationsdirektör på Uefa, enligt soccernet.com.