Här kokar det på matcherna

Arenorna som är bortalagens skräck

1 av 4 | Foto: AP
Nr 8 Aufschalke, som är Schalke 04:s hemmaplan, är mest fruktade arenan hos konkurrenterna i tyska bundesliga.
SPORTBLADET

Det finns ställen som det är trevligt att åka till som bortalag och -supporter.

Men arenorna på listan här nedan hör inte till den kategorin.

Här är de mest fruktade fotbollsarenorna i världen, enligt en ranking på midfielddynamo.com.

1. La Bombonera / Estadio Alberto J. Armando

Stad och land: Buenos Aires Argentina

Hemmaplan för: Boca Juniors

Publikkapacitet: 57395

La Bombonera (chokladasken) som den kallas efter sitt utseende, är den mest fruktade arenan av alla. Med nästan stupräta läktare bildas en gryta som ger otrolig akustik. Lägg därtill fanatiska hemmafans som gör allt för att stödja sitt lag och det är inte svårt att förstå att ett besök på arenan är fruktat av både moståndarlagen och dess supportrar.

2. Ali Sami Yen Stadium

Stad och land: Istanbul, Turkiet

Hemmaplan för: Galatasaray

Publikkapacitet: 25500

Världen blev vissa om den fruktade Ali Sami Yen Stadium när Galatasaray började synas i Europa under 90-talet. Ryktet spreds om den intensiva stämningen på plats redan långt innan avspark. Sedan dess har mängder av Europeiska storlag åkt till arenan och vänt hem lottlösa. Att arenan ligger i en av de tuffaste förorterna till Istanbul gjorde inte fruktan mindre.

3. Estadio Centenario

Stad och land: Uruguay

Hemmaplan för: Penarol och Nacional

Publikkapacitet: 65000

Denna klassiska arena byggdes för fotbolls-VM 1930. Hemmaplan för de två klubbarna Penarol och Nacional som bjuder på kokheta derbyn. Dessutom har den vilda publiken gång på gång hjälpt sitt lag till seger över stornationerna Brasilien och Argentina. Senast chockade fansen Australien i kvalet till VM 2002, så till den milda grad att australiensarna förlorade matchen.

4. Maksimir Stadium

Stad och land: Zagreb, Kroatien

Hemmaplan för: Dinamo Zagreb

Publikkapacitet: 40000

Det råder en fientlig stämning på läktarna i Maksimir Stadium. Det får lag efter lag erfara. Inte minst England när de mötte Kroatien i senaste EM-kvalet.

De kroatiska fansen är kända för att vara högljudda och att sätta läktarna ordentligt i gungning. Taklösa arenor, som Maksimir Stadium, brukar gör att atmosfären blir betydligt sämre. Men inte här, det säger en hel del.

Hetaste derbyna är mellan Dinamo och Hajduk Split där det råder en bitter rivalitet mellan supportrarna.

5. de Kuip / Feijenoord Stadion

Stad och land: Rotterdam, Holland

Hemmaplan för: Feyenoord

Publikkapacitet: 51137

Smeknamnet de Kuip betyder röret och syftar på arenans form. de Kuip är en regelrätt fotbollsstadion där hemmafansen och hemmalaget trivs ordentligt. Rotterdam är arbetarstaden och supportrarna trivs och spelar på en "vi och dom"-känsla som gör en visit betydligt otrevligare för bortalaget.

Fansen kräver mycket av sitt Feyenoord, men ger i gengälld en ordentlig uppbackning från samtliga läktarplatser.

6. Stadion Crvena / Red Star stadium

Stad och land: Belgrad, Serbien

Hemmaplan för: Röda Stjärnan

Publikkapacitet: 51 500.

Har kallats ”Maracana” för sin likhet med legendariska jättegrytan med det namnet i Brasilien. 110 000 åskådare var publikkapaciteten på 1970-talet, efter att sittplatser infördes har den siffran halverats. Trycket på Röda Stjärnans hemmaarena är enormt och placeringen kunde blivit ännu högre på den här listan, bara man inte hade haft avståndsskapande löparbanor mellan plan och läktare – något de andra arenorna på den här listan inte har.

7. Stadio San Paolo

Stad och land: Neapel, Italien

Hemmaplan för: SSC Napoli

Publikkapacitet: 78 200.

Italiens tredje största arena ses som den mest skräckinjagande för motståndare och deras fans att komma till, de vet att stadion kan vara lika kokande het som närliggande vulkanen Vesuvius. Allra värst var det nog ändå när Argentinas och fotbollsvärldens megastjärna Maradona (1984–1991 i Napoli), samt brassen Careca (1987–1993), spelade där under klubbens glansdagar.

8. Arena AufSchalke / Veltinsarena

Stad och land: Gelsenkirchen, Tyskland

Hemmaplan för: Schalke04

Publikkapacitet: 61 500.

Med sitt flyttbara tak anses den av många vara en av de finaste arenorna i världen – och fansen ser till att göra upplevelsen ännu häftigare, de är bundesligas mest hängivna. Allra hetast blir det i Ruhrderbyna mot Dortmund och Bochum.

9. Georgios Karaiskakis Stadium

Stad och land: Aten, Grekland

Hemmaplan för: Olympiakos

Publikkapacitet: 33 296.

Spelar trots sitt namn inte på Olympiastadion, där lokalkonkurrenterna AEK och Panathinaikos huserar. Men även om Karaiskakis är mycket mindre till storleken, så är trycket klart bättre på matcherna. Räkna med rök, bengaliska eldar, facklor och trummor när du är här. Värsta hysterin hos de livliga, för att inte säga vildsinta, fansen inträffar när laget möter Panathinaikos.

10. Stade Geoffroy-Guichard

Stad och land: S:t Etienne, Frankrike

Hemmaplan för: S:t Etienne

Publikkapacitet: 36 500.

S:t Etienne är en arbetarstad där man brinner för fotbollen, något man verkligen känner att man kan vara stolta över. Ett av få ställen i Frankrike där publikintresset når en närmast extatisk nivå; bara Marseille och Lens kan konkurrera i nationella ligan. Kalla ”le chauldron”, vilket betyder grytan och skvallrar om vilken stämning som kan råda på arenan. Matcherna mot Lyon är de mest prestigefyllda och därmed de gånger som läktarna är allra hetast.

Jim Baas
Stefan Fransson