Stadsguide Wien

Så roar du dig

SPORTBLADET

Opera, vals, tunga barockbyggnader, strama lipizzanerhästar och så den stilla förbipasserande floden Donau. Det finns något nostalgiskt över hela Wien, en stad som blir till en bild av tid som flytt. Den här uppfattningen försöker Wien nu ändra. EM är bara ett av projekten för att koppla stan tydligare till den nya tiden.

På många sätt har man lyckats, men visst är det för att uppleva tunga historiska minnesplatser som den genomsnittlige turisten besöker Österrikes huvudstad.

Tavernor med vin

Det vill säga om man inte rätt och slätt är där för att roa sig. Vilket inte är något som helst problem i en tvåmiljonersstad som presenterar 6 500 restauranger, otaliga bierstuben och så – på kullarna omkring staden – något hundratal ”heurige”. De senare är de vintavernor som hänger ihop med Wiens alla vingårdar. Men allt är som sagt inte operetter och kostymer i Wien.

Här finns exempelvis en av Europas högsta byggnader i form av Millenniumtornet (202 meter) och ett av världens mest besynnerliga moderna bostadskvarter i Hundertwasser Haus på Kegelgasse 34-38.

Restaurangtips:

Wienerschnitzel, behöver vi säga mer. Två mytomspunna krogar för att avnjuta stans bidrag till världsköket är Reintaler på 1 Gluckgasse (t-bana till U Karlsplatz) respektive Gasthaus Quell på 15 Reindorfgasse (U Gumpendorferstrasse). Bästa barrundan utförs i ”Bermudatriangeln”, ett område mer än 30 barer nordväst om Stephanplatz. Även längs Donau ligger barerna tätt.

Shopping:

Den klassiska shoppinggatan är Mariahilferstrasse.

Utflyktstips:

Vingårdarna i stans utkanter, Beethovens grav i Zentralfriedhof, Tiergarten Schönbrunn (världens äldsta zoo), stadsdelen Per-Albin Hansson-Siedlung med gatunamn som Göteborggasse, Bernadottegasse och Selma Lagerlöfgasse.

FAKTA

Stadsguide Wien

Invånarantal: 1,7 miljoner (med förstäder 2,3 miljoner)

Huvudstad i förbundsrepubliken Österrike, ligger i östra delen av landet.

Var huvudstad i kejsardömet Österrike-Ungern fram till 1918.