Fotbollsguide: Holland

Hollands största klubbar och häftigaste arenor

1 av 3 | Foto: AP
The Kuip Rotterdam Här kan du se Giovanni van Bronckhorst spela för sitt Feyenoord.
SPORTBLADET

Mängder av fotbollsmytologi, Ajax, PSV, Feyenoord, Marcus Berg och en massa andra svenskar, några av Europas häftigaste arenor. Holland är helig fotbollsmark och det mesta finns några timmar från järnvägsstationen under Amsterdams flygplats Schiphol.

Amsterdam

Ajax

En klubb som kapitalt ändrade fotbollens historia. Mängder av mytomspunna legender. En arena som tillhör de häftigaste. Ajax har en hel del att bjuda på trots att klubben inte längre tillhör de självklara topplagen i Europa.

Det var på 1960-talet, under ledning av det taktiska geniet Rinus Michels, skapade "totalfotbollen" och tog dittills anonyma Ajax till tre raka segrar i Europacupen. Klubben var efter detta, med spelare som legenden Johan Cruyff, ett självklart inslag i toppfotbollen i mer än tjugo år. Där finns man inte i dag, den senaste stora triumfen - i Champions League – togs i mitten av 1990-talet. Men det finns ändå hela tiden en aura av den stora fotbollsvärlden kring klubben. Av senare namn är exempelvis Klaas-Jan Huntelaar predestinerad att nå de största ligorna. I Ajax finns numera svenskarna Kennedy Bakircioglü och Rasmus Lindgren och fortsätter en tradition som en gång etablerades av namn som Inge Danielsson och Stefan Petersson.      

Amsterdam ArenA

Kapacitet: 51 600

Transport: tåg till stationerna Duivendrecht eller Biljmer. Tar en kvart från centralstationen. Metro linje 54 till ArenA.

När Amsterdam ArenA invigdes 1996 sågs den som ett futuristiskt underverk. Trots att vissa av nyheterna, som det borttagbara taket, visade sig ha sina baksidor – det tog flera säsonger innan man fick ordning på gräsmattan – är detta fortfarande en lysande plats för toppfotboll. Med två meter upp till de lägst belägna stolarna ser alla bra. Som på alla holländska arenor krävs förhandsbokning av biljetter, helst ska man ha medlemskort. Men Ajax tillhör de klubbar som ser till att personer utan medlemskort kan köpa biljetter. Kolla www.ajax.com för info eller chansa på att det finns biljetter kvar i biljettkontoret vid Gate B.

Rotterdam

Feyenoord

Feyenoord, med rötter i södra Rotterdams arbetarförorter, har på sistone verkat i skuggan av Ajax och PSV. Men det går inte att ta från klubben att de ständigt har några av Europas mest hängivna fans. Tidvis kommer också succéerna i det arv som inleddes med vinsten i Europacupen 1970. Så sent som 2002 tog man hem Uefacupen med Robin van Persie i laget.

De Kuip

Kapacitet: 51 100

Transport: Buss 23 eller 49 från Centralstationen. Runt matcherna finns även tåg.

De Kuip toppar ofta listor över Europas mest elektriska fotbollsmiljöer. Men så är arenan också ofta utsåld, vilket skapar problem för tillresande till en liga med några av Europas mest restriktiva biljettlagar. Lyckligtvis är Feyenoord ganska generösa med att tilldela biljetter till engångsbesökare. Maila på [email protected] för information.

Eindhoven

PSV

Jämte storstäderna Amsterdam och Rotterdam har Holland ett tredje maktcentra i en småstad som länge mest var känd för Philipskoncernens huvudfabrik. Det var också ur den industrin som PSV uppstod. I dag är PSV knappast något korplag utan en ständig källa för stor europeisk fotboll bara en nivå under superklubbarna. Med namn som Ruud Gullit, Ronald Koeman, Romario och Ruud van Nistelrooy och inte minst tränaren Guus Hiddink har PSV en lika stark lista över klubblegender som någonsin Ajax.

Philips Stadion  

Kapacitet: 36 500

Transport: promenera längs Mathildelaan från centralstationen. Alternativt buss 16 eller 17.

Groningen

FC Groningen

Klubben från nordligaste Holland är den som är aningen "avlägsen" i ett annars så kompakt land. Den har heller inga stora meriter, trots forna spelare som bröderna Koeman och Arjen Robben. Men resan från Schiphol heller centrala Amsterdam tar bara några timmar och som "svensklag" (just nu Marcus Berg) är klubben från universitetsstaden definitivt värda en resa.

Euroborg

Kapacitet: 20 000

Transport: promenera till södra utkanten av staden.

"Den gröna katedralen" är ett av de prydligaste exemplen alla kategorier på en samtida arena. Utöver fotbollen huserar i den högmoderna anläggningen även bio, stormarknad, kasino och en skola. Groningen lägger inte undan biljetter till turister, det är dessutom oftast fullsatt, det är därför centralt att kolla t ex www.ticketbox.nl och säkra biljetter innan uppresan.

Heerenveen

SC Heerenveen

Under en period var SC Heerenveen rena svenskklubben. Ett halvdussin svenska landslagsmän med Marcus Allbäck i spetsen passerade revy. I nuläget finns bara unge Huskvarnakillen Samuel Armenteros i klubbens ungdomsakademi men Frieslands huvudstad är trots detta en bra fotbollsupplevelse. Tidigare SCH-spelare att hålla koll på inför samtalet på läktaren: Ruud van Nistelrooy, Klaas-Jan Huntelaar.

Abe Lenstra

Kapacitet: 26 800

Transport: i lilla Heerenveen går man till allt.

Nästan samtliga holländska topplag har numera excellenta arenor. Det gäller även Abe Lenstra, en arena som rymmer fler människor än det bor i staden Heerenveen. Bakgrunden till detta är att SC Heerenveen är själva symbolen för regionen Friesland, folk åker miltals för att möta upp kring klubben.