Tim: Jag kunde inte haft en bättre resa

Berättar om sin hockeytripp till San José

1 av 3 | Foto: AP
Jubel på hemmais för Sharks Här har San José precis gjort mål i en slutspelsmatch hemma i Kalifornien. Läsaren Tim Davidsson från Alingsås berättar här om resan han gjorde till just den arenan.
SPORTBLADET

Sportchansen ger utrymme för läsarnas egna berättelser. Den här gången är det Tim Davisson från Alingsås som berättar om sin resa till San José.

Jag tänkte att jag skulle berätta lite om mitt lilla äventyr till USA.

Då ingen av mina vänner är intresserade av hockey så var det ganska svårt att få med sig någon till det soliga Kalifornien för att kolla på just hockey. San José var målet, vilket inte har något välkänt lag. Men för mig finns det inget annat lag.

Helt sjuk match

Jag åkte i slutet av mars förra året, närmare bestämt 26e. Jag hade bokat hotell för tre dagar så första dagen gick jag och köpte biljetter till de fem sista hemmamatcherna på säsongen. Jag visste att de skulle gå till slutspel och det var därför jag åkte.

Första matchen var helt sjuk. Man kommer in i arenan och i stället för knappt 9000 som i Kinnarps, eller vilken elitserieklubbs arena som helst, så var det 18 000 hemmafans som inte visste när de skulle vara tysta. Jag menar, de var aldrig tysta. Goosebumps, som man säger på engelska.

Alternativ till hotell

Min tanke var att vara där under hela slutspelet, så länge som Sharks höll sig kvar självklart. Tänk känslan av att vara där när ens favoritlag vinner Stanley Cup. Så ni förstår att hotell hade blivit väldigt dyrt att bo på. Men med lite förundersökning så hade jag en väldigt bra sida till hjälp. craigslist.org. Där kunde jag hitta folk som söker efter någon som vill hyra ett rum. Och även om man ska vara där i endast en månad eller två så finns det gott om annonser att ringa på.

Du kan ju även själv lägga upp en annons där du söker boende men om jag inte minns fel så kostar det pengar. Även en mycket bra sida om du försover dig till biljettsläppet av slutspelsbiljetterna som jag gjorde. Du får dock betala en bra peng för en 'dålig' biljett. Har du otur så får du lägga 200 dollar, ca 1400 SEK.

Flyttade till grannen

Det tog mig lite mer än de tre dagar jag bokat på hotell men det var inga problem att betala natt-för-natt på hotellet. Så efter en knapp vecka så hade jag hittat en kille att bo med. För att göra en lång historia kort så slutade det väl inte som jag hade tänkt mig. Vi bodde tillsammans i en månad och jag flyttade in till våra grannar, som jag lärt känna under tiden, efter ett bråk som även det är en lång historia. Men tar ni chansen så är det ett väldigt bra sätt att bo på. Jag betalade 650 dollar i månaden, ca 4500 SEK, lite mer än jag tänkt mig och det går att hitta billigare.

Men vid den tidpunkten var jag rädd att jag inte skulle hitta något annat så jag tog det. Väldigt centralt och det tog mig 25 minuter att gå till arenan. Jag måste faktiskt säga att det är ett väldigt bra sätt att bo på, för att bo på hotell kostade mig nästan 60 dollar per natt och då var det det billigaste jag kunde hitta.

Missade biljettsläpp

Som sagt så missade jag biljettsläppet till den första slutspelsrundan. Jag var 30 minuter sen och alla biljetter var slut, så man måste vara snabb. Jag surade i några dagar men insåg att jag lika gärna kunde se dom på TV. en av tjejerna jag flyttade in hos jobbade på en lokal sportpub så jag åkte med henne och åt gratis, drack gratis och kollade på hockey. Också ett bra sätt att avnjuta slutspelet på i och med att hela puben är full av Sharks-fans.

Hemma i Sverige hade jag fått sitta uppe till klockan fyra på morgonen för att se en hockeymatch i San José och detta via datorn så kvalitén är inte den bästa. Så jag var mer än nöjd med att se första rundan från ett barbord med hot chicken wings och en kanna kall öl. San José slog ut Foppas Nashville Predators och i nästa runda väntade ännu mera svenskar i form av Detroit Red Wings.

Stod längst fram i kön

Denna rundan missade jag inte. Jag hittade ett lokalt biljettkontor precis där jag bodde och stod nästan längst fram i kön. Biljettpriset höjs dock en del inför slutspelet men det är det värt. Sharks fick dock lite för svårt motstånd i Detroit även om de kämpade emot väl. Men en Thomas Holmström i Detroit är en Thomas Holmström för mycket enligt mig.

Allt som allt kunde jag inte haft en bättre resa, även om jag åkte själv och råkade ut för lite tokiga amerikaner.

FAKTA

Fyra flygdestinationer i USA, som lätt kan nås från Sverige:

Chicago

”Eftersom Chicago ligger vid de stora sjöarna har den rykte om sig att vara en blåsig stad. Men det är mer drag här än bara vinden som blåser in från Lake Michigan. Chicago är en av de livfullaste städerna i USA med bra nattliv, en fantastisk matkultur som leder utvecklingen i USA och en unik arkitektur.”

New York

”New York är staden som aldrig sover. Oavsett vad du har för intressen så kommer du att hitta mycket som passar just dig i världens mest berömda stad. Frihetsgudinnan, Empire State Building, Central Park, FN-huset och Brooklyn Bridge är alla värt ett besök.”

Seattle

Seattle är även staden som är känd som grungens hemstad. Med band som Nirvana, Pearl Jam och Soundgarden har Seattle satt ett stort avtryck på världens musikkarta. Seattles musikscen är fortfarande fantastiskt bra och det finns många bra klubbar där du kan njuta av nya och mer etablerade band.

Inte långt från Seattle finns det möjligheter till skidåkning och vandring i världsklass på Mount Rainier. Tre timmar norrut ligger kanadensiska Vancouver.

Washington

Ända sedan Washington DC blev USAs huvudstad år 1800 så har staden varit den federala regeringens nervcenter. Som sådant har den en rik historia och alla de minnesmärken som följer denna historia. National Mall är ett vackert område där många av monumenten finns samlade, till exempel Washington momumentet. I närheten ligger också både Lincoln och Jefferson Memorial, Capitolium och Vita Huset. Om politik och historia intresserar dig måste du bara resa hit.

Källa: SAS

Tim Davidsson