”Vi behöver absolut inte frukta Spanien”

Kaxiga tyskar trots spansk succé

Foto: Sergey Ponomarev
SPORTBLADET

Tyskland vinner EM – i alla fall är de själva övertygade.

– Det som hände Ryssland kommer aldrig att hända oss, säger den förre världsmästaren Günter Netzer.

Foto: FOTO: AP
Bastian Schweinsteiger och Lukas Podolski är bra nog för handskas med Spaniens stjärnor – enligt tyskarnas egna experter. FOTO: AP

De tyska spelarna såg VM-semifinalen mellan Spanien och Ryssland var och en för sig, medan tränarstaben såg den tillsammans och de blev imponerade.

– De har gjort en enormt bra turnering, de spelar konstant på hög nivå, alla spelare tycks vara i form och hittills har de varit tekniskt överlägsna sina motståndare, säger Tysklands förbundskapten Joachim Löw till ARD.

– När de kommer i ledningen är det nästan omöjligt för motståndarna att ens få låna bollen. De är fantastiskt skickliga på att hålla den inom laget.

”Varierat”

Tyskland mötte Spaniens grannar Portugal i gruppspelet och vann med 3–2, men förväntar sig ett annat spel i finalen.

– Spanien spelar mycket mer varierat, dessutom har de några av mina favoritspelare som Andrés Iniesta, Cesc Fabregas och Xavi, säger Joachim Löw.

– Men vi har en enorm glädje inom laget och även om spelarna var trötta efter matchen i går känner vi att vi kan. Självförtroendet är bra och när vi är i final så har vi bara ett enda mål. Vi gläder oss enormt mycket åt att få spela matchen på söndag.

Även den förre tyske storspelaren Stefan Effenberg tror på tysk seger, om de fortsätter att ha turen på sin sida och den förre världs och europamästaren Günter Nezter som numera arbetar som expertkommentator är också positiv inför matchen.

– Tyskland behöver absolut inte frukta Spanien. Ryssarna gav upp för tidigt, de kunde inte sätta emot och då tillåter man så bra tekniker att dominera. Det kommer inte att hända oss, säger han.

EM-guld 1996

– Vi kan förbereda oss på det vi sett i dag, men spanjorerna har ett fantastiskt bra mittfält med tekniker av yppersta klass. Det blir svårt och våra killar behöver riva ut hjärtat för att lyckas.

Tyskland vann EM senast 1996, då med Jürgen Klinsman, förbundskaptenen för bronslaget från VM 2006, som lagkapten.

Han var den förste att lyckönska Joachim Löw och landslaget inför finalen.