En framtid för tv?

SPORTBLADET

I den utbyggda nationalstadion finnes ej plats för Er, lydde det dystra beskedet på söndagsmorgonen. Du är förpassad till Sveriges Radios utsändning å ”televisionen.”

Kent Gunnar Helsing.

Jag telegraferade genast min vän licensbetalaren och fyra timmar senare släppte han in mig i torpet. Där, tillsammans med 37 av våra kamrater, följde vi så envigen i ”direktsändelse”.

Med Kapten Löjtnant i hand följde vi så storögt det som utspelades på den 14 tum gigantiska Luxor-apparaten. Dramat i två akter var enkom några minuter gammal när härförare Liedholm – eller någon som är väldigt lik honom – med sitt ledningsmål extaserade massorna till samma nivåer som Lymmeln Little Gerhard brukar.

Glädjen i torpet var hög.

Utsändningen fortsatte oförtrutet med bild så klar att man utan större svårighet kunde se skillnad på de olika lagen.

Sedan uppstod drucken dispyt i rummet om vem som skulle hålla i antennen.

När bilden kom tillbaka stod det 5–2 till brasilianarna.

Ja. Fotboll i tv funkar

Diskussionen kring svarta börsen-biljetter tog ny fart under finalen. Men jag måste säga att det är en befängd diskussion på det stora hela. Jag menar 500 kronor för en fotbollsbiljett? Lika mycket som en halv tv-apparat?! Det är mer vridet än Garrinchas dribblingar. Man kan lika gärna slänga pengarna i sjön eller varför inte investera i den där nystartade byggsatsfirman Ikea i Älmaryd, om man tillåts skämta en aning.

Televisionen fick sitt genombrott med den här matchen, det står alldeles tydligt. Men jag blir er svaret skyldigt på hur sändningen ska förbättras ytterligare.

Att i vackraste, sprakande gråton skönja sina favoritspelare i realtid slår det mesta. Lägg till detta en sakkunnig om än något pladdrig ciceron å finaste ljud i mono så har ni det bästa tekniksteget sedan eriko­fonen i kobramodell.

Perfektion i det närmaste.

Hittar så Sveriges Radio bara någon mindre snacksalig kommentator att ackompanjera utsändningen är det, som ungdomarna säger, ”okej!”

***

Jag hoppas verkligen att spolingen Pelé tar framgången på riktigt sätt. Att han fortsätter på den inslagna vägen så kanske, kanske, kan han till och med – efter något VM-guld till – bli skyltperson för potens­medel.

***

Till sist. De där irriterande Telefunken-reklamskyltarna efter hela

bortre lång måste bort. Om vi inte passar oss tar kommersen snart över den här sporten helt.

”Svarte Pelle” stor hjälte efter tvenne mål i finalen

Pelé har gjort sitt första och Brasiliens tredje mål i finalen. Det skulle komma fler. När den blott 17-årige Edson Arantes do Nascimento, Pelé – eller ”Svarte Pelle” – kallad, senare gör sitt andra mål och fastställer slutresultatet till hela 5–2 så brister det för honom (Stora bilden).

Här är vi världens bästa lag en stund. Nils Liedholm lägger an i minut fyra och avlossar en bössa långt ner i Gilmars högra hörn. Bollen är otagbar. Men glädjen den blå-gula blev inte långvarig …

… ity Vavá rullar ledigt in kvitteringen blott fem minuter senare och efter det var det inte längre Sveriges match.

Kent Gunnar Helsing