Bäst i Båstad

10 toppar under 60 år med Swedish Open

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
Björn Borg vinner singeln i Swedish Open 1974.
SPORTBLADET

I Båstad har spelats fler Davis Cup-matcher än någon annanstans i världen. Men detta blir ointressant en vecka i juli. Då är det Swedish Open som gäller. En ATP-veteran med sina egna klassiker.

Sportchansens Lars Nylin listar 10 spektakulära händelser i en turnering som älskas av stjärnorna.

1. 1973 åkte en ung Björn Borg i sin andra Båstad-turnering ut i semifinalen mot Stan Smith. Amerikanen, en av de största vid den tiden, sa uppskattande efter matchen: "Om jag mött dig när JAG var i din ålder hade jag inte fått ett game. Du kommer att bli hur stor som helst". Redan året därefter vann Borg sin första av tre segrar i Båstad.

2. Roy Emerson vann Wimbledon 1965. Det hjälpte inte mycket när underlaget några veckor senare var grus och spanjoren Manuel Santana stod på andra sidan nätet i finalen i Swedish Open. Bolltrollaren från Madrid fullständigt förnedrade Emerson och vann med siffrorna 6-1, 6-1, 6-4 efter att ha haft 5-1 i sista set.

3. De tre senaste åren har spansk gruskänsla dominerat med segrarnamnen Rafael Nadal, Tommy Robredo och David Ferrer (som kommer även i år). Alla är toppnamn i världsrankingen och Robredo kan även skryta med att vara döpt efter karaktären "Tommy" i The Whos rockopera med samma namn. Spanjorerna har hyfsade föregångare som rödgula vinnare: Manuel Santana, Manuel Orantes, Emilio Sanches och Carlos Moya.

4. 1956 segrade Australiens Ken Rosewall. Båstad blev en av många tidiga triumfer i en av de märkligaste – och definitivt längsta – karriärerna i topptennis. Det gick 27 år mellan Rosewalls första och sista ATP-titel. Han tog hem åtta grand slam trots att han vid karriärens zenit under elva år (!) inte fick spela de stora turneringarna eftersom han var proffs.

5. Även Ilie Nastase har segrat i Swedish Open. Året var 1971 och rumänen vann mot en viss Jan Leschly. Den senare har knappast samma legendstatus som Nastase. Men faktum är att hur framgångsrik Nastase senare än blev så slogs han i det långa loppet ekonomiskt rejält på fingrarna av Leschly. Denne tjänade bara år 1999 över en miljard på bioteknikaffärer och har även senare varit framgångsrik i medicininvesteringar.

6. Svenskdödaren Miroslav Mecir köptes in till 1989 års turnering för att som regerande olympisk mästare bli dragplåster. Men "Katten" från Slovakien åkte direkt i både singel och dubbel. Han var betydligt mer lockad av att sitta i en båt i Laholmsbukten och fiska. 1989 visade sig sedan också bli Mecirs sista säsong.

7. Henrik Sundström agerade bollkalle när Björn Borg mötte Stan Smith i den klassiska semifinalen 1973. Elva år segrare stod samme Sundström på centrecourt mot landsmannen Anders Järryd.

8. Åren 1982-85 blev helsvenska i finalspelet. Superkvartetten Wilander, Edberg, Sundström, och Järryd delade på fyra finaler och orsakade att även de bästa utländska spelarna tvekade om utsikterna att kunna vinna i Båstad. 1985 blev det rent Småländsk final såväl i Australiska öppna som vid Laholmsbukten. Västervikskillen Edberg tog hem Grand slam-titeln. Växjös Wilander tog en liten revansch ett halvt år senare

9. Nikolaj Davydenko är knappast en av de mer karismatiska spelarna på toppnivå. Men definitivt en av de mest kontroversiella. Han är en av få stjärnor som blivit kritiserad av en domare för att ha servat uselt. Flera gånger har hedern hos den Ukrainafödde ryssen ifrågasatts efter märkliga syndikatspel på matcher som ryssen brutit. Men Davydenko har ett försonande drag: 2006 spelade han i Båstad. Det blev då finalförlust mot Tommy Robredo.

10. I 1951 års turnering var en proffsig amatör autografobjektet nummer ett. Fotbollsproffset Hasse Jeppsson hade året innan blivit bronsmedaljör vid VM i Brasilien. Nu tog han paus från fotbollslivet i Atalanta – Jeppsson var ett av de första svenska utlandsproffsen – med att spela i Båstad. Det blev respass i första omgången.

Inte minst: Sex år i rad har Swedish Open röstats fram som ATP-spelarnas favoritturnering. Är det Fredrik Ljungbergs sommarjeans som är hemligheten?