Här hyllar han sin döda vän

Ramos firade guldet och mindes Puerta

1 av 2 | Foto: Getty Images
Sergio Ramos firade Spaniens EM-guld i en hyllningströja till sin tidigare lagkamrat Antonio Puerta – som avled efter en hjärtattack på planen i fjol. Ramos och Puerta blev goda vänner när de två spelade tillsammans i Sevilla.
SPORTBLADET

När Sergio Ramos fick sin guldmedalj av Michel Platini var han inte ensam.

Han delade segern med miljoner spanjorer – och med ett porträtt på sin döde vän, Sevilla-backen Antonio Puerta, på bröstet.

– Han var en väldigt nära vän till mig. Jag ville dela det här ögonblicket med honom, säger Sergio Ramos.

Sergio Ramos EM har varit upp och ner. Uthängd på krogen inför matchen mot Sverige, utskälld av förbundskaptenen Aragonés.

Men på planen har han låtit spelet tala. Och efter final­segern mot Tyskland i går var glädjen total.

– Det här är ren lycka. Jag är förvånad över att det gick så lätt, men vi kände oss säkra redan från början och förlorade inte en enda match. Jag inte om jag vågar tror på det. Det är som en dröm, säger Ramos efter final­segern i Wien i går.

Föll ihop på planen

När Sergio Ramos, 22, sent i går kväll kysste EM-bucklan på Ernst Happel-stadions gräs var vännen Antonio Puerta, som dog i fjol, med honom.

Ramos bar en t-shirt med en bild på Puerta och texten ”SIEMPRE CON NOSOTOROS”, ”För alltid med oss” på bröstet.

På ryggen satt siffran 16, Puertas nummer i Sevilla.

Bakgrunden är tragisk. Den 25 augusti ifjol segnade Antonio Puerta ner efter att han drabbats av en hjärtattack på planen i ligapremiären mot Getafe. Oroliga lagkamrater var snabbt framme vid 22-åringen.

I tre dagar vårdades han på sjukhus i Sevilla. Puerta fick nio hjärtattacker medan han låg i respirator. Till slut klarade inte hans kropp sviterna efter hjärtattackerna. Den 28 augusti dog han, två månader innan han skulle bli pappa för första gången. Den 22 oktober föddes hans son Aitor Antonio och ingen i Sevilla får bära Puertas nummer 16 förutom sonen.

”Var min bästa vän”

Real Madrids stjärnback Sergio Ramos var lagkamrat med Puerta under lång tid i Sevilla. Han tog sin bäste väns död mycket hårt.

– Han förtjänar all respekt, han var min bästa vän och en väldigt bra fotbollsspelare, säger Ramos.

Redan när Real Madrid

firade ligaguldet i våras hedrade Ramos sin vän med en tröja.

Efter Antonio Puertas död instiftades ett pris i hans namn. Antonio Puerta Award går från och med 2008 varje år till Andalusiens bästa spelare.

Första vinnare: Sergio Ramos, som hade tårar i ögonen när han fick sitt pris.

– Jag vill dedikera det här priset till min bästa vän Antonio, var hans kommentar då.