Jeng klar för OS

SOK ger klartecken till Peking

SPORTBLADET

Fler friidrottare, en mountainbikecyklist och en simmare har tagits ut till OS. Sveriges olympiska kommitté, SOK, presenterade på måndagen även namnen på de ryttare som tagits ut till de tidigare uttagna ridsportlagen.

os-klar Stavtalangen Alhaji jeng får chansen att mäta sig med de bästa i OS.

I friidrott tas Anna Söderberg, diskus, ut till OS efter att ha klarat SOK:s grundläggande resultatkrav om konkurrenskraft på topp-8 nivå. Samtidigt bekräftas den tidigare uttagningen av Carolina Klüft, nu i längdhopp.

Dessutom får stavhopparna Alhaji Jeng och Jesper Fritz, diskuskastaren Niklas Arrhenius samt Alexandra Engen i mountainbike klartecken för OS. De tas ut på SOK:s ”framtidskriterium”, som innebär att aktiva som är i snabb utveckling och rimligt nära SOK:s resultatkrav kan få chansen att göra sitt första OS som en investering inför nästkommande spel.

”Det är verkligen roligt, det känns som en lättnad att få den där platsen. Nu kan jag koncentrera mig på lite hårdare träning de närmaste veckorna för att sedan göra ett par bra tävlingar innan vi åker”, säger stavhopparen Fritz i ett pressmeddelande och friidrottarnas förbundskapten Thomas Engdahl är nöjd med sina fyra nya namn.

”Alla fyra är stora finalkandidater”, säger han.

Claesson måste ”persa

Friidrottare som ännu saknas i truppen är 800-meterslöparen Mattias Claesson och häcklöparen Robert Kronberg.

– De har inte gjort tillräckligt bra resultat än, vi får se vad de kan prestera de närmaste två veckorna, säger Peter Reinebo, sportchef SOK, till TT.

– Claesson ligger på tider kring 1.48. Förbundskaptenen har sagt att han ska fundera på en nominering om han når 1.46.

22-åringen var fyra på 800 meter vid inne-EM i Birmingham förra året. Han försvann i försöken vid VM i Osaka i augusti men satte då personligt rekord – 1.46,43. Till TT säger 800-meterslöparen att han fått lite dåliga lopp i år men att han satsar på att klara 1.46 blankt.

TT: Kan du få en biljett utifrån framtidskriteriet?

– Ja, annars måste jag göra ännu bättre tider. Jag skulle bli besviken om jag inte fick åka.

Ridsportens lag

I de tidigare uttagna lagen i ridsport är nu namnen klara.

Dressyr: Jan Brink (Briar), Tinne Vilhelmson-Silfvén (Solos Carex), Patrik Kittel (Floresco) och reserv Emma Karlsson (Faradera).

Hoppning: Peter Eriksson (Jaguar Mail), Lotta Schultz (Calibra II), Rolf-Göran Bengtsson (Ninja la Silla eller Quintero la Silla) och Helena Lundbäck (Erbblume).

Fälttävlan: Magnus Gällerdahl (Keymaster), Linda Algotsson (Stand by Me), Dag Albert (Tubber Rebbel), Victoria Carlebäck (Ballys Geronimo) och Katrin Norling (Pandora Emm).

I dressyrtruppen blir Jan Brink och hans Briar nyckelduon.

”En Briar i form är ankaret i laget, och både Jan och Briar är rutinerade och gör sitt tredje OS tillsammans nu”, säger förbundskapten Elisabet Lundholm i ett pressmeddelande.

I simning kompletterades truppen på måndagen med Christoffer Wikström för laget på 4x100 meter frisim.

OS-truppen i sin helhet består nu av 93 aktiva plus damlagen i handboll och fotboll där trupperna tas ut senare i juli.

TT