Federer kan fortsätta att dominera tennisen

Björn Hellberg om tennisens superstjärna

Foto: AP
Roger Federer kysser segerpokalen efter vinsten över Rafael Nadal i Wimbledon 2007.
SPORTBLADET

Roger Federer jagar Pete Sampras rekord på sex år som världsetta. För Sportchansen berättar tennisoraklet Björn Hellberg att han tror att Federer kommer att lyckas.

– Får han vara friskt kan han dominera länge än, säger han.

Foto: MAGNUS TORLE
Björn Hellberg tror att Roger Federer har många år framför sig i topptennisen.

Björn Hellberg, Sveriges mest tenniskunniga, befinner sig just nu i Wimbledon för att njuta av spännande grästennis på de klassiska banorna.

För Sportchansen avslöjar Hellberg varför han tycker att schweizaren Roger Federer är världens bäste tennisspelare för tillfället.

– Federer är den mest kompletta spelaren, han spelar bra på alla underlag, säger han.

– Får han vara friskt kan han dominera länge än.

"Ekonomisk spelstil"

Roger Federer har varit världsetta i fem år. Rekordet innehas av amerikanen Pete Sampras, som satt på tronen i hela sex år. Hittills i år har både Rafael Nadal och serben Novak Djokovic tagit fler poäng än schweizaren. Men Federer är stark på både gräs och hardcourt och kan ta in på konkurrenterna i ATP-racet.

– Jag tror att Federer håller förstaplatsen. Han har en ekonomisk spelstil och han läser spelet väldigt bra, säger Björn Hellberg.

– Nadal har ett mycket mer krävande spel, som sliter mer på kroppen.

I årets Wimbledon har den största skrällen på herrsidan varit när Australian Open-vinnaren, Djokovic, fick se sig besegrad av Marat Safin. Men de två suveränerna under de senaste två åren, är fortfarande med i turneringen.

Större än Borg

Roger Federer siktar på sin sjätte raka titel, något som skulle göra honom större än Björn Borg i Wimbledon. Björn Hellberg pekar på en sak som gör Federer bättre redan.

– Tittar man på de år som Björn Borg vann Wimbledon så gick fem av Borgs matcher till fem set. Federer har bara spelat en enda femsetare, den mot Nadal i fjol.

Vem vinner Wimbledon?

– Det är väldigt svårt att veta. Om vi ponerar att det blir drömfinal så har Nadal ett litet övertag. Han krossade, pulvriserade Federer i Franska Öppna. Samtidigt är Federer bättre på gräs. Jag hoppas verkligen att vi får se denna kraftmätning.

Efter Wimbledon kommer Hellberg att resa till Båstad för att bland annat titta på regerande mästaren David Ferrer.

– Det är alltid roligt att åka dit, det är som ett andra hem för mig.

Stefan Fransson
Minimedia