Maradonas förbannelse

Talangerna som inte lever upp till kraven

1 av 3 | Foto: AP
Sergio Agüero "Kun" utsågs till den nye Maradona 2006. Talangen har en lyckad säsong bakom sig i Atletico Madrid, men har fått få chanser i landslaget.
SPORTBLADET

Diego Armando Maradona, mannen som fängslade en hel fotbollsvärld. Han bar Argentina på sina axlar fram till VM-guld 1986 i Mexiko City. Han bländade Barcelonafansen och gav Neapel en efterlängtad Scudetto.

Allt sedan Maradonas genombrott har argentinarna väntat på den nye Maradona. Och kandidaterna har varit många. Dessvärre har det vilat en förbannelse över att bli utsedd till den nye Maradona.

Sportchansen listar de som fått titeln – och hur deras karriär gått sedan.

Diego Latorre

Utsedd till den nye Maradona 1989.

Diego Latorre debuterade som 18-åring för Boca Juniors och gjorde mål direkt. Två år senare, 1989, blev Latorre den första spelaren som kom att kallas den nya Maradona.

1991 vann han ligan med sitt Boca Juniors efter att ha gjort 12 mål på 32 matcher. Efter den lyckade säsongen fick han chansen i den argentinska landslagströjan. Debuten i landslaget blev även den lyckad och Latorre gjorde mål mot ärkerivalerna Brasilien.

Framgången i landslaget gjorde att italienska Fiorentina fick upp ögonen för talangen och man värvade Latorre som anfallspartner till Gabriel Batistuta. Karriären såg ut att ta rejäl fart. Men tiden i Fiorentina blev inte som Latorre tänkt sig och han gjorde endast två framträdanden i laget innan han lämnade serie A för spanska la liga och Teneriffa. Några säsonger i Teneriffa följdes av en säsong i Salamanca utan att karriären lyfte nämnvärt. I stället bar flyttlasset hem till Argentina och Boca Juniors.

De sista tio åren av karriären höll Latorre till i olika argentinska och mexikanska klubbar innan han la skorna på hyllan 2005. Hans landskampsfacit blev sex spelade matcher och ett mål, det mot Brasilien.

Fernando Redondo

Utsedd till den nye Maradona 1990.

Fernando Redondo inledde sin karriär i argentinska ligan året innan Maradona ledde sitt land till VM-guld. Efter fem säsonger i Argentina, värvades den skicklige mittfältaren till Teneriffa inför säsongen 90/91. Argentinarna började så smått hoppas på att en ny Maradona var på uppgång i karriären.

Några säsonger i Teneriffa var tillräckligt för att storklubben Real Madrid skulle roffa åt sig Redondo, som blev en viktig spelare i klubben utan att riktigt synas. Han hann med att vinna två la liga- och två Champions League-titlar under sin tid i klubben. Men på landslagsnivå blev han inte den som det argentinska folket hade drömt om. I lden blåvitrandiga tröjan blev det inte fler än 28 matcher och ett mål.

De fyra sista åren av sin karriär tillhörde Redondo Milan, där han bara spelade sporadiskt innan han 2004 avslutade karriären.

Ariel Ortega

Utsedd till den nye Maradona 1992.

Ariel Ortega kallades den nye Maradona redan under sitt första år som fotbollsproffs. Han inledde sin karriär 1992 i River Plate, där han spelade sex säsonger innan han prövade lyckan i Europa. Först blev det två säsonger i Valencia. Men han fick tillbringa mycket tid på bänken även om succén var ett faktum med sju mål på tolv matcher under första tiden i Spanien.

Två år blev det också i Italien. Först ett i Sampdoria och sedan ett i Parma. Men Ortega lämnade sedan Europa och har hållit till i River Plate större delen av sin karriär. En säsong i Fenerbahce blev det också, men på grund av sin rastlöshet rev Ortega kontraktet, vilket föranledde FIFA att stänga av honom från allt fotbollsspelande under ett och ett halvt år.

Under de senaste åren har de framkommit att Ortega har problem med alkohol och har vid flera tillfällen tvingats ta emot behandling för sin alkoholism.

Ariel Ortega har spelat 86 landskamper och gjort 17 mål för sitt Argentina.

Pablo Aimar

Utsedd till den nye Maradona 1998.

Pablo Aimar började sin karriär i River Plate 1998 och blev snabbt kallad den nye Maradona. Efter att ha gjort succé i sin argentinska klubb gick han 2001 till Valencia för nästan en kvarts miljard kronor. Det var inte bortkastade pengar visade det sig, eftersom Aimar hade stor del i att Valencia vann la liga säsongen 01/02 och gick till final i Champions League våren 2001. 2004 vann Valencia Uefa-cupen med Aimar i laget.

Aimar debuterade som 20-åring i landslaget och har sedan dess spelat 51 landskamper för Argentina och gjort 8 mål.

Maradona ska ha sagt så här om Aimar: "Han är den rättmätige efterträdaren som världens bäste fotbollsspelare" och "Jag kan tänka mig att betala pengar för att se honom spela".

Pablo Aimar spelar sedan 2006 i Real Zaragoza.

Javier Saviola

Utsedd till den nye Maradona 2001.

Debuterade redan som 16-åring för River Plate 1998. 1999 fick han utmärkelsen som Sydamerikas bäste fotbollsspelare. Efter att ha hjälpt sitt River Plate till flera titlar flyttade han 2001 till Barcelona och Saviola utmålades som Maradonas efterträdare.

Första säsongen i Barca blev en riktig succé. Saviola gjorde 17 mål och hamnade på tredje plats i skytteligan.

Säsongen därpå startade trögt, men efter att tränaren Louis van Gaal ersatts av Radomir Antic lossnade målskyttet och våren innebar elva fullträffar.

Glädjen blev dock kortvarig. Saviola ingick inte i nye tränaren, Frank Rijkaards planer. I stället blev han utånad till Monaco i franska ligan och därefter Sevilla där Saviola nått sin största framgång i Europa genom segern i Uefa-cupen 2006.

2007 gick Saviola gratis till Real Madrid från Barcelona och fick vara med och vinna spanska ligan, även om det bara blev nio matcher med klubben. Han har kontrakt med Real till 2011.

I landslaget har det också varit upp-och-ner för Saviola. Han fick inte plats i VM-truppen 2002, men gjorde en fin turnering i VM 2006 där Argentina förlorade i kvartsfinalen mot Tyskland.

Andres D'Alessandro

Utsedd till den nye Maradona 2002.

Andres D'Alessandro började, som många av de argentinska talangerna, sin karriär i River Plate. Hans debut skedde 1999, men först säsongen 01/02 lossnade det på riktigt och D'Allesandro gjorde nio mål på 36 matcher. Under 2001 hann han också vara en viktig länk i det argentinska lag som vann ungdoms-VM på hemmaplan. Det var nu snacket började gå om den nye Maradona.

Efter ännu en lyckad säsong i River Plate gick Andres D'Alessandro inför säsongen 03/04 till Tyskland och Bundesligaklubben Wolfsburg. Övergångssumman var den då högsta som Wolfsburg gett för en spelare. Förväntningarna var naturligtvis höga. Men succén var inte omedelbar, och efter tre säsonger lånades D'Alessandro ut till Portsmouth för att hjälpa klubben kvar i Premier League. Med hjälp av ett mål och bra spel hjälper han Portsmouth kvar i högsta serien och tränaren Harry Redknapp ville värva honom till klubben.

Men D'Alessandro ville annorlunda och flyttade i stället till Spanien och Zaragoza. Sammanlagt blev det dock bara en dryg säsong i Spanien innan D'Alessandro flyttade hem till Argentina och klubben San Lorenzo.

Juan Roman Riquelme

Utsedd till den nye Maradona 2003.

Boca Juniors betalade närmare 6 miljoner kronor för Riquelmes namnteckning 1995. Sex säsonger i klubben slutade i närmare 200 matcher och runt 40 mål.

Succén gjorde att europeiska toppklubbar fick upp ögonen för den talangfulle argentinaren och 2002 blev det klart att Riquelme skulle lämna Boca Juniors för Barcelona.

Men flytten till Europa blev inte det karriärssteg som Riquelme hade hoppats. Tränaren Louis van Gaal petade allt som oftast talangen. Och när han fick spela var det med få undantag på ovana positioner. Detta ledde till dåligt självförtroende och trots att han glimtade till stundtals såga han som överflödig och lånades ut till Villareal.

I Villareal gick det bättre och Riguelme blev nominerad till utmärkelsen världens bästa spelare 2005. Trots det har motgångarna fortsatt och Riquelme hamnade bland annat på kant med Villareals tränare och klubbdirektör. Han lånades under förra året ut till Boca Juniors och nådde slutligen en överkommelse om att klubben skulle få köpa loss honom under transferfönstret i januari i år.

Riquelme verkar ha kommit i balans på hemmaplan och gjorde nio mål på nio spelade matcher för landslaget under 2007.

Carlos Tevez

Utsedd till den nye Maradona 2004.

Carlos Tevez har beskrivits av Maradona som "Det 21 årtusendets argentinske profet". Han debuterade för Boca Juniors som 16-åring och spelade för klubben i fyra säsonger fram till 2004, då han flyttade till brasilianska Corinthians. Övergången kostade Corinthians närmare 150 miljoner kronor, vilket var en rekordsumma inom sydamerikansk fotboll. Trots fansens tveksamma mottagande gjorde Tevez succé och blev framröstad som bästa spelare i brasilianska ligan under 2005.

Efetr ännu en lyckad säsong började rykten gå om att Tevez ville lämna Brasilien och spela för en klubb i Europa i stället. Spelulationerna nämnde Chelsea och Manchester United som tänkbara alternativ. Därför kom det som en chock för många när Tevez berättade att han och lagkamraten Javier Mascherano hade skrivit på för West Ham.

Starten i West Ham var inte särskilt lyckad. Laget inledde ligan med nio matcher utan vinst. Och resten av säsongen var också omtumlande. Tevez hann nöta bänk, vara skadad, kritisera tränaren och framför allt skjuta det avgörande målet som gjorde att West Ham kunde hålla sig kvar i Premier League.

Efter säsongen kom spekulationerna om flytt igång igen och slutligen kom West Ham och Manchester United överens om en övergång efter det att United betalat en stor summa pengar för att lösa Tevez från det dåvarande kontraktet.

Säsongen i Manchester har varit lyckad för Tevez. Han har varit en stor del i att United har vunnit både ligan och Champions League. Ännu återstår att se om Tevez kan bli en viktig pusselbit i det argentinska landslaget.

Lionel Messi

Utsedd till den nye Maradona 2005.

Lionel Messi omtalades tidigt som den nye Maradona. Bland annat gjorde han ett klassiskt mål för Barcelona under förra säsongen. Målet påminner till stor del om det berömda solomål som Maradona gjorde i kvartsfinalen mot England i VM 1986.

Messi började tidigt att spela fotboll hemma i Argentina och tillhörde bland annat Newells Old Boys. I 11-årsåldern fick Messi veta att han led av brist på tillväxthormon. Barcelona var medvetna om Messis talang och erbjöd sig att stå för de medicinska kostnaderna om familjen var beredd att flytta till Spanien. Sagt och gjort, Messi började i Barcelonas ungdomsverksamhet och debuterade i seniorlaget 17 år gammal. Under våren 2005 blev Messi den yngste spelare som gjort mål i la liga för Barcelona (rekordet har sedan slagits av Bojan Krkic.

Säsongen 07/08 missade Messi den rad matcher på våren efter att ha skadat sig i låret. Han kom tillbaka lagom till Champions League-mötet med Manchester United, men kunde inte hjälpa sitt lag att gå vidare i turneringen. Säsongen slutade med en tredjeplats i ligan och 40 matcher och 16 mål från den talangfulle argentinaren.

Sergio Agüero

Utsedd till den nye Maradona 2006.

Sergio Agüero är en av de senaste i raden att bli kallad den nye Maradona. Och på sätt och vis är han närmast eftersom hans flickvän är ingen mindre än Gianina Maradona, legendens dotter.

Agüero blev den yngste att spela i den argentinska ligan när han debuterade – endast 15 år gammal – för sin klubb Independiente mot San Lorenzo. Tidigare rekordinnehavare? En viss Diego Armando.

23 mål på 53 matcher blev facit för Agüero i Independiente innan flytten gick till Europa hösten 2006. I kamp med bland annat Arsenal, Liverpool och Bayern München, blev det Atletico Madrid som drog det längsta strået och kunde knyta talangen till sig.

Debutsäsongen innebar insatser med skiftande kvalitet från argentinaren. Ofta fick han stå i skuggan av Atleticofansens favorit Fernando Torres. Men efter Torres flytt till Liverpool bildade Agüero ett fruktat anfallspar tillsammans med Diego Forlán. 07/08 slutade han på tredje plats i den spanska skytteligan, något som åter fått Europas storklubbar att rycka i honom.

I landslaget har den ännu unge Agüero inte fått många chanser.

FAKTA

Här är fler att hålla ögonen på:

Franco di Santo

19-åringen flyttade till Chelsea under 2008 och gjorde mål direkt i reservlagsmatchen mot Fulham. Har liknat sig själv vid Hernan Crespo.

Ezequiel Lavezzi

23-åringen köptes tidigt av italienska Genoa, men lånades ut till San Lorenzo i hemlandet där han gjorde succé under flera säsonger. Inför Napolis återkomst i serie A köpte man talangen som inte gjort fansen besvikna. Bland annat slog han till med ett hat trick i en cupmatch mot Pisa.

ARTIKELN HANDLAR OM