Sportbladet.se:s Marcus Leifby rapporterar direkt från Wien

Ladda upp för finalen och följ matchen här

SPORTBLADET

Wien.

I kväll smäller det.

Tyskland-Spanien, EM-final, Ernst Happel i Wien, 20.45.

Sportbladet.se:s Marcus Leifby finns på plats i Wien.

Under söndagen följer han upptrappningen på stan – och så småningom också finalen på plats – minut för minut.

Häng på!

VÄRDIGA VINNARE...

Ni verkar vara rörande överrens om att Spanien är värdiga vinnare.

95 procent av er, sportbladet.se:s läsare som röstat alltså, tycker att Spanien är värdiga vinnare av EM 2008.

Det är inte... det går inte att säga emot det. Det går inte.

Spanien har varit turneringens jämnaste lag som stått för den roligaste fotbollen tillsammans med Ryssland, Holland och kanske något lag till.

Och Aragonés lyckades även få ordning på defensiven. Spanien släpper alltså inte in ett enda på under slutspelet – man håller nollan i 120 minuter mot Italien, 90 minuter mot Ryssland och 90 minuter mot Tyskland.

Imponerande!

Jag undrar vad ni andra, ni är drygt fem procent som inte tycker Spanien är värdiga mästare, hur ni resonerar...?

Spanjorerna har vandrat bort till sin kurva med bucklan... Några slänger upp sina tröjor till fansen.

Som sagt – det här guldet lär firas länge, länge i Spanien och de flesta tycker nog det var värt 44 års väntan en sådan här kväll.

Madrid is the place to be tonight!

Men det struntar jag i... för nu vill jag åka hem – och jag tänker så göra.

Ernst Happel börjar tömmas på folk men det är fortfarande smockfullt till höger om mig, i den spanska kurvan.

De lär stanna kvar tills de blir utskyfflade av die Polizei...

Festen lär fortsätta i Wien-natten...

Nej, nu ska jag kila ner till presskonferensen och kolla om den där Aragonés kan bjussa på ett leende även där.

Det vore coolt att kunna säga det till mina barnbarn – att jag faktiskt sett Aragonés le. Går ungefär att jämföra med att ha satt sin fot på månen.

Tack alla ni som hängde med i kväll – och till alla ni som hängt med under hela det här mästerskapet.

Vi ska väl försöka summera detta på något sätt de närmaste dagarna – håll utkik på sportbladet.se!

Ta hand om er!

SPANJORERNAS TUR...

Lite lättare för spanjorerna att studsa upp till Platini.

De gör det samtidigt som klacken skanderar ”Campione”... E-type, du måste vara stolt nu?

Extra jubel, förstås, när Torres får sin medalj.

Hela laget är samlat nu och det är dags att lyfta den där bucklan...

Det gör kapten Casillas... till jublet av drygt 30 000 här inne. Den tyska delen håller nog tyst, nu.

Och för alla er som försöker se det på tv... vet inte om ni får bilder men det är mäktigt.

Spelarna bär ut pokalen på planen, alla vill hålla den... och fy f vad håret reser sig nu.. The Queen ”We are the Champions” dundrar ut från högtalarna... och alla sjunger med...

TYSKARNA TAR EMOT SILVRET

De tyska spelarna går den långa vandringen upp till podiet för att ta emot en silver-medalj. Kan inte vara roligt.

Michel Platini småsnackar med Michel Ballack och försöker skämta till det. Den tyske kaptenen får även en klapp på axeln av förbundskanslern Angela Merkel.

Betyder säkert hur mycket som helst för Ballack som fortfarande inte vunnit någon riktigt titel. Och då snackar jag EM, VM eller Champions League.

PETER FRÖJDFELDT BUAS UT

Peter Fröjdfeldt, Roberto Rosetti och deras kollegor buas ut av den tyska delen när de går upp för att ta emot sina plaketter eller vad det är för något.

Dålig stil. Dåliga förlorare. Ni ska ge fasen i vår svenske, brunbrände domare.

SPANIEN ÄR EUROPAMÄSTARE

Bilderna som utspelar sig inne på Ernst Happel är otroliga. Och jag lovar att ni aldrig kommer att få se något liknande igen.

Luis Aragones, som jag aldrig ens har sett ett leende på, kastas upp av spelarna och avslutar alltihopa med att hoppdansa med sin 70-åriga kropp.

Får besked hemifrån att TV4 bryter sändningarna från festen här inne för att... jag vet inte riktigt... för att visa reklam för sina tittare? Bra tänkt i så fall.

Fotograferna slåss om platserna på det podie som de får stå och fotografera segerceremonin i från.

De spanska spelarna fortsätter att dansa runt i en stor ring ute på planen. Senna, som fick hur mycket stryk som helst i den här matchen, han stämplades och skallade ihop med det ena och det andra, han dansar runt som en galning.

SLUT SPANIEN VINNER EM!!!!

Rosetti blåser av matchen och samtliga spanjorer rusar in på planen. Efter ett kramkalas i mitten fortsätter de ut till den spanska klacken som är helt, helt galen av glädje om man nu kan benämna en klack på det sättet.

”Olé, olé, olé”... rullar runt här inne nu.

Spanien vinner alltså sin första EM-titel, ja första titel överhuvudtaget, på 44 år.

Och man gör det SÅ välförtjänt. Jag vet inte riktigt när jag såg ett tyskt lag bli så krossat senast. Så borttrillat...

Snacka om att det kommer att festas i Madrid, Barcelona, Valencia, på Mallorca och i precis varenda liten by nere i Spanien, inte bara i natt, utan i veckor...

92 Minuten kvar bara. Löw kollar på sin klocka och spottar lite. Han är utanför sin tekniska zon nu och springer. Det går inte att stoppa honom.

90 Torres ser skärrad ut där han står och dricker vid bänken. SÅ nervös... men det tro fasen. Jag är ju nervös.

90 Fröjden visar upp skylten – tre minuters tillägg. Helgjuten insats av Peter.

89 En minut kvar – plus lite tilläggstid. Men Tyskland har knappt varit nära Spaniens straffområde på en kvart. Nu är de nära att komma igenom men Rosetti har hittat en frispark när Gomez trycker Capdevila i ryggen.

88 Senna får sig en flygtur sedan Miami Vice-Kuranyi stämplat honom ordentligt. Kuranyi varnas.

86 Varenda trut i den spanska kurvan har minst två fingar i sig nu. Tyskarna visslat ut ordentligt när de försöker sig på ett anfall... ett tamt försök. Spanien vinner tillbaka bollen.

85 Xavi drar den högt, högt över och Lehmann rusar som en galning efter en ny boll.

84 En kort variant som hamnar hos Senna som, rutinerat, fixar en frispark i kanonläge, tio meter utanför straffområdet. Alonso är där, precis som Xavi...

84 Tyskland kommer ingenstans. Ingenstans! Varenda uppspel fastnar. Hörna Spanien nu från vänster...

82 Nollan mot Italien. Nollan mot Ryssland. Och nollan mot Tyskland så här långt. Vilket försvar Spanien har! Puyol och Marchena, som fick kritik inför EM, har ju varit hur bra som helst.

Spanien har hållit nollan i 292 minuter efter gruppspelet...

80 VILKET LÄGE SPANIEN!!!

Senna får öppet mål på en boll som nickas ned längs med mållinjen men Villarreal mittfältaren når inte fram, han kommer en hundradel försent... Där borde nog matchen punkterats...

Kvitterar Tyskland vet jag en som kommer att drömma mardrömmar inte bara i kväll utan under resten av sitt liv.

78 Klose kommer inte att kvittera för han byts ut nu – in kommer Mario Gomez i stället.

78 Fernando Torres byts ut och får inte ens en klapp av Aragonés. Han tar nog det senare. Güiza hoppar in. Ni minns väl att han satte 3-0 mot Ryssland, den lille Mallorca-anfallaren?

76 Och just det händer precis. Torres försöker få in bollen en gång, han försöker två gånger... Och får hörna. Den blir det inte mycket av. Snart bara tio kvar att jobba på för tyskarna... Och bara tio minuter kvar innan Spanien kan bryta den där förbannelsen som vilat över landslaget i 44 år. Spanien... 44 år!

74 Jogi Löw står så långt ut i sin tekniska zon som han bara kan komma och manar på. Camping-coachen Aragonés syns inte till, han sitter lugnt på bänken. Till skillnad från spelarna. Varenda gång Spanien vänder på spelet och kommer i någonting som kan bli en kontring reser sig alla spelarna upp...

72 Snart bara kvarten kvar. Tyskarna måste vakna nu om det ska bli någon kvittering och förlängning. Men visst skulle det vara typiskt, typiskt tyskt, att 1-1 kommer med tio minuter kvar.

Miroslav Klose? På nick?

70 Frisparken är inte alls dum men det finns ingen där inne som är tillräckligt het eller som kommer rätt på bollen med sina löpningar och Casillas boxar undan.

70 Tyskland får en ganska billig frispark ute på vänsterkanten. Flyttar upp i alla spelare utom två.

68 Mer Spanien som går för att punktera matchen nu. Iniesta kommer i ett bra läge till höger i straffområdet och drar på en form av tå-fjutt som Lehmann med nöd och näppe lyckas styra undan. Det kommer öppna sig ännu mer bakåt nu när Tyskland flyttar upp för att få till en kvittering.

67 Jätteläge för Spanien. Ramos lurar offsiden och kommer helt ren på en frispark som slås från höger. Han sätter pannan på bollen och får bra träff men Lehmann reflexräddar. Han är helt ren Ramos.

65 Nytt byte Spanien. Silva ut – Cazorla in.

64 Senna och Podolski stångas lite. Väcker irritation på läktaren. Två tyskar är nära att börja slåss till höger om mig. Den ene står upp och skriker typ ”scheisse” och den andre, en gubbe i 70-års åldern, ryter till och säger ungefär ”sätt dig ner för fan så jag får se matchen”… En hetsig diskussion inleds.

62 Tyskland trycker tillbaka Spanien ordentligt nu. Det hänger ett mål i luften. Aragonés agerar och plockar ut Fabregas och sätter in Xabi Alonso. Defensivt byte, så klart.

60 Men han har fått igång Tysklands spel nu, Kuranyi. Ballack drar till på volley och bollen går tätt utanför Casillas högra stolpa. Den går så tätt utanför att den tar i nätet – och delar av publiken vrålar till när de tror att det är mål.

59 Kevin Kuranyi kunde platsat som knarkkurir i vilket Miami Vice-avsnitt som helst med sin look. Långt svart hår, bakåtkammat och ett jättesvårt skägg.

58 Vet inte om tyskarna börjar bli griniga men dem spelar rätt fult emellanåt nu. Puyol har fått sig en rejäl tryckare, precis som Iniesta... Rosetti får nog gräva fram den där oskskivan snart.

58 Thomas Hitzlsperger ut – Kevin Kuranyi in. Nu kan det bli öppet bakåt i Tyskland...

55 Mer Spanien. Torres är en tå ifrån att hinna först på en boll men Lehmann vinner den duellen. Spanjorerna spelar fin fotboll nu, ljuvlig fotboll. Vilket passningsspel!

Ballack blir så uppsnurrad på mitten att han knappt vet var han är, stackarn, när spanjorena passar bollen med ett tillslag. Han vänder sig om och ska börja jaga, då slås bollen till nästa spanjor, och nästa, och nästa, och så vidare.

53 Oj, jätteläge för Ramos att styra in 2-0 men högerbacken missar styrningen när han försöker sig på någon form av klackspark. Bra idé av Senna att bara sopa in bollen rätt in i högen av spelare framför Lehmann. En liten touch där hade räckt, den hade inte ens Lehmann hunnit reagera på.

53 Xavi går på distansskott och Lehmann tippar ut till en hörna...

50 Klose ligger ner och omfamnar sina cojones. Får en smäll av Marchena, rätt på klockspelet. Han ligger ett bra tag innan han reser på sig. Behöver jag skriva att han grimaserar illa?

49 Iniesta och Fabregas leker lite med tyskarna på högerkanten. Spelar läckert nu, spanjorerna och frågan är om inte Iniesta gör sin livs match i landslagströjan.

46 Och samtidigt som andra halvan sparkas igång får vi ett bevis på hur dålig Lahm var i första halvlek.

Löw väljer att plocka ut honom – in kommer i stället Marcell Jansen.

Den är inte rolig, den... Snacka om tufft beslut. Kan ta knäcken på vem som helst.

PAUS – SPANIEN-TYSKLAND 1-0.

1-0. En halvlek kvar. Det luktar 1-1 och förlängning, eller vad säger ni?

Jag tror Ballack hänger in, kvarten in i andra.

Spanjorerna är redan ute och redo att sprätta igång det här. Tyskarna kommer några minuter senare.

Miroslav Klose, målkungen och måltjuven, har inte varit så delaktig i dag. Ganska osynlig.

PAUS – SPANIEN-TYSKLAND 1-0.

Det finns några stycker där hemma, en av dem är en väldigt speciell person, som undrar vad som hände med matchen om tredjepris...

Den sista ”bronsmatchen” i ett EM-slutspel spelades 1980 mellan Italien och Tjeckoslovakien. Matchen spelades i Neapel, Italien, och Tjeckoslovakien vann på straffar.

Efter den här matchen, som var en dyster tillställning valde Uefa att plocka bort tredjepris-matchen från schemat.

Många menar att Uefa tog beslutet eftersom bronsmatchen 1980 var så pass tråkig. Den tillförde liksom ingenting.

Däremot lever bronsmatcherna fortfarande kvar i VM-slutspelet.

Och det ska vi vara glada för. Om jag säger Sverige-Bulgarien, VM 1994, vad säger ni då?

PAUS – SPANIEN-TYSKLAND 1-0.

Italienaren Rosetti blåser av första halvlek – en halvlek som haft det mesta.

Spanien leder med 1-0 genom mål av Fernande Torres, efter en katastrofalt dåligt försvarsarbete av Philipp Lahm.

Det är absolut inte rättvist.

Tyskarna ägde den första kvarten kan man väl säga men efter det så tog spanjorerna över. Framförallt har tyskarna problem på sin högerkant. Metzelder, Mertesacker, Friedrich och nyss sågade Lahm har stora problem med de kvicka spanjorerna som tar varenda tillfälle som ges och ställer om blixtsnabbt.

Och snart, väldigt snart, i andra halvlek måste Tyskland flytta upp för att nå en kvittering – och då kan det bli åka av.

Peter Fröjdfeldt har för övrigt varit väldigt aktiv vid sidlinjen. Han har rusat runt i den spanska tekniska zonen och pekat, tjatat, styrt och ställt.

Han har dessutom hållit kvar Ballack utanför planen eftersom hans sår över ögonbrynet inte blev ordentligt sytt.

45 Kort hörna – igen. Och precis som vanligt... resultatlös. Ramos försöker filma sig till en staff men, lille vän, det krävs betydligt mer än så för att få en straff i en EM-final.

44 Spanien är framme igen och nosar på ett mål – än en gång är det Iniesta som är livsfarlig till vänster. Mynnar ut i en vänsterhörna för Spanien... Och en minut kvar av första halvlek.

43 Ballack blöder fortfarande från ögonbrynet. Casillas och Ballack varnas efter en incident Ballack och Puyol emellan. Hela den spanska bänken hoppar upp när Ballack rusar fram till Puyol och Peter Fröjdfeldt viftar som en väderkvarn där nere.

41 Det gjorde han inte. Men tyskarna får en hörna från vänster.... som rensas undan. Lite mer Tyskland nu igen och det är väl helt logiskt. Underläge 1-0 och bara någon minut kvar av första halvlek.

39 Peter Fröjdfeldt stoppar Ballack från att komma in på planen efter ytterligare en sväng ute hos läkarna. Nej, nu får han komma in igen och han kan vara med på den farliga frisparken från höger... Tänk om han nickar in den nu?

36 Spaniens kung Carlos reste sig upp vid 1-0-målet och knöt näven. Han var i alla fall med senast när Spanien vann EM – 1964. Ingen i det spanska laget var ens födda då, förstås. Det kryllar ju inte av 44-åringar i det här mästerskapet heller.

36 Spanien har ytterligare ett läge precis efter 1-0-målet. Avslutet går högt över dock. Michael Ballack ligger utanför planen och får vård. För vaden? Glöm det. Han nickade ihop med Senna.

33 1-0 SPANIEN. Fernando Torres får en ganska svår stickare i djupet av, jag tror det är Cesc Fabregas eller Xavi, och vänsterbacken Philipp Lahm kommer först på bollen. Men vad gör han...

Torres sliter sig förbi när Lahm inte rensar undan, han försöker täcka hem den till Lehmann, och Torres hinner först på bollen.

Avslutet är iskallt. En chipp över Lehmann och 55 000 här inne hinner ställa sig upp för att se bollen studsa in vid den borte gaveln... Och vilket tryck det blir här inne!

33 1-0 SPANIEN - FERNANDO TORRES!!!


32 Rosetti är mest i vägen nu. Fabregas markerar det genom att sparka bollen på honom lite lätt. Sjukhuschefen spänner ögonen i den lilla spanjoren.

30 Torres skakar fram en spansk hörna. Han har varit bra så här långt, Torres. Hade varit roligt om han fick sätta pricken över det berömda efter allt slit. Han är het, kommer ofta till lägen men väl där, då skjuter han över, för snett eller för löst.

Ramos är för tuff innanför straffområdet, knuffas ordentligt, och tyskarna får frispark.

28 Ballack går in stenhårt i en duell med Fabregas. Men han är uppe igen direkt. Inte så konstigt. Karln har väl ingen känsel i det där högerbenet. Han kommer spela klart den här matchen även om han bryter det på fyra ställen. Och efteråt kan läkarna amputera det samtidigt som han gör segerintervjuer.

26 Böljar fram och tillbaka nu. Fram och tillbaka. När spanjorerna vinner boll går de direkt till anfall. Precis som tyskarna. Podolski får frispark på mittplan när Ramos bryter, men bryter med dobbarna före.

24 Hörna Tyskland som blir farlig. Ballack går på avslut på andrabollen men träffar Ramos. Tyskarna ropar efter straff men reprisen visar att bollen tar på Ramos revben.

Spanien vänder på spelet direkt.

Vilken match vi ser! Vilken EM-final så här långt! Det har redan hänt mer saker i den här matchen än vad det gjorde under 120 minuter i kvartsfinalen mellan Italien och Spanien för en vecka sedan.

22 Stolpträff Spanien! Ramos hittar Torres med ett inlägg från höger. Torres når högst, trycker ner den väldige Mertesacker och nickar... i stolpen. Eller i stolproten. Jens Lehmann är där men jag tror inte han hade fått tag på den om bollen gått innanför ramen.

På returen studsar bollen ut i tomma intet och bara en liten, liten bit från Iniesta med öppet mål.

Spanien har tagit över nu. Tyskarna kommer plötsligt ingenstans.

21 Ballack spelar och ser ut att göra det ganska obehindrat. Jag undrar vad de tyska läkarna har sprutat in i den vaden. Diesel kanske... Eller hästliniment?

19 Torres slår en tunnel på Metzelder – som svarar med att trycka till honom rejält. Torres får ont och slår nävarna i gräset. Metzelder lunkar därifrån, och slipper varning. Frisparken blir ofarligt.

17 Mertesacker slår en usel passning och Iniesta bryter och går till anfall. Hittar fram till Torres som vrider och vänder och faller i kamp med just Mertesacker som räddar upp sitt egna misstag.

16 Plockpotatis för Lehmann.

16 Mer Spanien nu. Iniesta är hur pigg som helst. Fixar en frispark i hyfsat lyfta-in-bollen-läge.

14 Satan i... Lehmann gör en jätteräddning på Iniestras skott som tochar på den skäggige, Metzelder. Iniesta kommer in till vänster i straffområdet, vänder upp, skjuter och träffar den tyske backen.

Otroligt att han hann med där, Jens. Vilka reflexer. Var beredd att skriva ner 1-0 Spanien i bloggen.

12 Schweinsteiger (inte lika fint som Capdevila) slår in den – Casillas boxar ut den.

11 Hörna Tyskland... Från vänster.. ”Ååååååååååå”...

8 Podolski och Ramos i en stenhård duell ute till vänster. Allt mynnar ut i ett inskast och så småningom en spansk frispark.

6 Tyskland har börjat piggast. Framförallt har attackerna kommit på vänsterkanten, där Ramos har enorma problem. Först kom offensiva vänsterbacken Lahm, sedan Ballack. Det har varit farligt varenda gång.

Och vad gör Spanien? De får knappt låna bollen och är så försiktiga, så försiktiga. Det ringer snart...

3 Sergio Ramos verkar vara så nervös så han... Slår en indianare rätt ut i ingenstans, i mitten, strax utanför eget straffområde och Klose snappar upp bollen, tar sig in i straffområdet och är nära att rycka sig loss, helt ren.

Puyol får städa upp efter Ramos.

2 Tysklands förbundskapten, Joachim Löw, även kallad Jogi, är det här EM:ets mest välklädde förbundskapten. Alltid tajt, vit skjorta och svarta byxor på matcherna. Fem plus!

Aragonés ser ut som om han är ute på campingsemester.

1 And we are off...

20.40 – NATIONALSÅNGERNA...

Först Spaniens... går ungefär ”Oåååhåå åååhhååå hååå”...

Sen Tysklands... lite bättre tryck.

Metzelder ser ungefär ut som den gamle finske längdskidåkaren Mieto i sitt helskägg...

Två minuter till avspark – nu kör vi!

20.37 – EGLESIAS KAN INTE MIMA

Avslutningsceremonin pågår för fullt här inne. Inte mycket att hänga i granen.

En massa tomtar som springer runt nere på inneplan i lustiga munderingar och beter sig allmänt fjantigt.

Enrique Iglesias har uppträtt precis. Han måste vara världssämst på att att sjunga playback.

Men å andra sidan... dålig playback är kanske snäppet bättre än live ändå?

Framförde precis EM-låten ”Can you hear me”...

20.28 – HATAR ALLA TYSKLAND?

Österrikare som klär sig i spanska flaggan.

Poliser som minglar med spanska fans.

Och nu ni, sportbladet.se:s läsare.

Ingen verkar gilla Tyskland. Varför? Vad är det med Tyskland och tysk fotboll ni inte tycker om?

Av drygt 65 000 pers som röstat på frågan ”Vilka håller du på i finalen?” svarar drygt 78 procent... Spanien.

Varför? Någon som har någon idé?

Är det den tyska maktfotbollen som inte är tillräckligt underhållande – jämfört med den spanska bolltrillande varianten?

Är det 44 års ångest och våndan (Spanien har inte vunnit EM sedan 1964) som ni har sympatier för?

Eller är det två världskrig som ligger och spökar?

Hjälp mig att reda ut det här nu...

20.23 – SIMON SAYS

Simon har noterat precis vad jag noterat... Det brukar vara tvärtom kan jag erkänna.

Han sms:ar: ”Fröjdfeldt vs Senna i sun tan stand off. Close call”

Ni förstår att Peter är solbränd va? Att han gillar att steka på ordentligt?

20.15 – EN RÖD OCH EN VIT KURVA

Inne. Och herregud vilken inramning. Vilken stämning.

Luften är fylld med spänning, nervositet, förväntan... och är varm och kvalmig precis som den varit varenda kväll som jag har suttit här den senaste veckan.

Spelarna är inne och värmer upp för fullt – precis som domarteamet, det italienska, med sjukhusdirektören Roberto Rosetti i spetsen. Han är lång som ett ösregn, den gode Rosetti. I VM för två år sedan var han längst av alla domarna.

Möjligt att han är det i EM – han tar i alla fall enorma älgsteg och hans två linjemän måste ta två steg när Rosetti tar ett.

Eskilstuna-grabben Peter Fröjdfeldt är fjärdedomare i kväll och hoppar in skulle råka få en boll i plytet, svälja pipan och slå ut två tänder... Då byts EM:ets längsta domare mot EM:ets mest solbrände.

Det kommer bli ett mäktigt tryck här inne i kväll.

Jag sitter med en tysk, kritvit kurva till vänster om mig – en spansk, knallröd till höger.

19.45 – BALLACK SPELAR

Då var det bekräftat, Ballack spelar, precis som väntat. Tror det var rätt mycket rök- och dimmridå över den där skadan.

Tyskland ställer upp med följande gubbar:

Lehmann – Friedrich (Arne i förnamn), Mertesacker, Metzelder, Lahm – Frings, Hitzlsperger – Schweinsteiger, Ballack, Podolski – Klose.

Aragonés mönstrar de här elva matadorerna:

Casillas – Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila – Senna – Iniesta, Xavi, Fabregas, Silva – Torres

Inte mycket att höja på ögonbrynen – det var väldigt väntade startelvor. Förbundskaptenerna Aragonés och Löw bjuder på ungefär lika mycket överraskningar som Kalle Anka på julafton.

Ska jag nämna något så nämner jag Capdevila, fotbollsvärldens coolaste namn tillsammans med Da Marcus Beasley.

Nu kliver jag in på Ernst Happel.

19.20 – CASILLAS HAR BARA FYRA FINGRAR

Målvaktsduellen i kväll blir bara en av flera intressanta ”matchen-i-matchen”.

Iker Casillas mot Jens Lehmann.

Ung mot gammal.

God mot ond.

Casillas framträder alltid lugnt, nästan lite tillbakadraget, försiktigt, och alltid på ett trevlig och sympatiskt sätt.

Jens Lehmann däremot, nja det verkar vara ett riktigt ärkesvin i mina ögon.

Har väldigt svårt att ta en petning till exempel. Tjurig och egocentrisk.

En dagens Harald Schumacher – en viss Schumacher som förstörde fransmannen Battistons karriär med den här tacklingen... nej, överfallet är väl en mer korrekt beskrivning, i VM 1982.

Efteråt förklarade den tyske målvakten iskallt och helt oberört:

”Jag kan betala hans löständer”.

Hur som helst.

Ikel Casillas spelar bara med fyra fingrar på sin vänsterhandske. Ringfingret och långfingret har han i samma ”handsk-finger”, så att säga.

Anledningen är att han tvingades tejpa en skada för två år sedan och har sedan dess vägrat att gå tillbaka till den mer normala fem-finger-handsken.

”Det är annorlunda, men handsken hjälper mig. Den gör att jag kan spela på toppen av min förmåga under match och träning”, säger Iker själv.

18.45 – FANSEN TIGGER OM BILJETTER

Riktigt bra stämning utanför arenan nu. Inget bråk, inte så mycket fylla. Bara ett trevligt party där tyskar, spanjorer och poliser minglar runt tillsammans.

Trycket på biljetter är förstås stenhårt. En plåt på svartabörsen sägs landa på över 1000 Euro. Alltså mer än 10 000 kronor.

Frågan är om det räcker.

Det finns förstås en annan variant – att tigga om en biljett.

Den här killen gjorde det på ett fyndigt sätt, frågan är om han lyckas.

Inte ofta man ser en skyld som den här utanför Råsunda i Stockholm inför ett derby...

Och det är tydligen inte bara de österrikiska privatpersonerna som håller på Spanien i kväll.

Ein, zwei...

Luis Aragonés? Utanför arenan två timmar före avspark?

Två killar som inte behöver tigga om biljett... men de tiggde kanske till sig de här två platserna i mediacentrat. Det är smockfullt här inne och uppskattningsvis... en miljon journalister.

18.20 – VILLAS SKADA EN BLUFF?

Michael Ballack kanske missar EM-finalen, det vet ni. Besked om en timme.

Så sent som igår meddelade Spaniens förbundskapten att David Villa, som drog på sig en muskelbristning i semin mot Ryssland, inte spelar finalen.

Eller?

Flera spanska fans här nere tror på fullt allvar att Villa kommer till start mot Tyskland, att allt bara handlar om rökridåer och att hela skadegrejen är en bluff.

Ett sätt att förvirra tyskarna och sen, timmen före avspark, överraska och chocka med att spela Villa från start.

Jag tror inte på det. Och oavsett så... jag tror tyskarna skiter i vilket. De kör sitt race oavsett om Franco spelar mittback och att Placido Domingo startar på topp.

Mitt tips: Villa spelar inte, men det gör Ballack.

17.25 – TYSKARNA LADDAR MED ÖL OCH KORV, FÖRSTÅS

Så där jag.

Ute vid arenan nu och tar en ”snabblunch” vid en tyskbelägrad öl-kiosk.

Bara tyskar här och musiken är...

Just nu spelas Nie mehr Schule med bandet Falco. Minns ni?

Enligt min bordsgranne är det ett av världens största band genom tiderna.

Ni som är lite äldre kanske även kommer ihåg den här, Rock me Amadeus.

Alla dricker öl och käkar kokt korv med senap och en torr brödbit till. De flesta fans vi träffat på inne i stan i dag har haft matchtröjor på sig. Stötte på en här vid öl-kiosken som valt bort det alternativet – och frågan är om han överhuvudtaget vet att det spelas en EM-final, 200 meter härifrån, om fyra timmar...

Det sliter att ladda inför en EM-final... det syntes på en del håll ute på stan lite tidigare.

Snart... en kioskvältare... David Villa, är han verkligen skadad eller spelar han i kväll?

16.55 ”INDIANA JONES PÅ PLATS I KVÄLL”

På väg ut till arenan i en taxi och jag och kollega Mattias är glada att vi fortfarande lever.

Började turen med en indier som förmodligen aldrig kört bil förut.

Han satte inte en enda växling och när vi försökte förklara för honom att han skulle svänga höger, inte bara en gång utan två, tre gånger, så fortsatte han bara köra rakt fram.

När vi väl fick stopp på honom stannade han och började backa på en trefilig väg.

Nu har vi fått tag på en ny taxi – utan AC förstås.

Räknar med att vara på Ernst Happel om tjugo minuter.

Där får vi fint besök i kväll.

Harrison ”Indiana Jones” Ford, David och Victoria Beckham, Jürgen Klinsmann, Enrice Eglesias, Michael Schumacher, Shaggy, Prins Albert, Placido Domingo med flera, med flera finns på plats på Happels VIP-hylla i kväll.

15.55 – ÖSTERRIKARNA HÅLLER PÅ SPANIEN

Sprang på några spanjorer... trodde jag.

Men det visade sig att de här killarna var tysktalande österrikare från Linz.

Alla bara fnös när jag frågade om de inte borde hålla på Tyskland.

”Nooooooo way”... grymtade de fram.

När jag berättade att jag kommer från Sverige började dom sjunga om Andreas Herzog, ni vet han som sänkte oss i VM-kvalet 1997 och gjorde så att vi missade festen i Frankrike året efter.

Grabbarna var ganska trevliga i alla fall och samtliga hade biljetter till matchen i kväll som de betalat 3000 spänn för.

Österrikarna håller på Spanien i kväll alltså.

Det är sånt här som flera år av lillebrors-komplex mynnar ut i va?

15.20 – HAN SVALDE PIPAN – MED GRUNDADE EM

Det är alltså den här Tyskland och Spanien ska stånga sig blodiga för i kväll – Henri Delaunay-trophy.

EM-bucklan.

Vem får lyfta den?

Iker Casillas eller Michael Ballack?

Bucklan är uppkallad efter den franska FIFA- och UEFA-pampen som efter flera års slit fick igenom sitt förslag om ett europamästerskap.

Det första spelades 1960 och sedan dess har det rullat på.

Men det var på vippen att EM faktiskt kom igång – av olika anledningar.

Efter sin karriär som fotbollsspelare gick den gode Delaunay vidare och började döma fotboll i stället.

I samband med en match i Frankrike fick han ett skott rätt i plytet... och det tog så illa och så hårt att han svalde pipan och slog ut två tänder.

Efter incidenten lade han även pipan, som han tydligen fick ur sig på något sätt, åt sidan och började jobba aktivt i några av fotbollens stora organisationer.

Och i dag, i dag sitter vi här, mitt i ett 26-gradigt Wien, och väntar på en EM-final...

Tack för det Henri!

15.00 – SPELAR BALLACK?

Det är oroligt i det tyska lägret och ni vet säkert varför.

Lagkaptenen, motorn, ledaren – Michael Ballack – är skadad och riskerar att missa finalen i kväll.

Det skulle ju givetvis vara ett fruktansvärt tungt avbräck för tyskarna. Ungefär som ett Kalmar utan Henr... glöm det.

Tyska tidningen Bild rapporterar att Ballack inte fanns med på den matchvärmning som tyskarna genomförde för några timmar sedan... och i går på presskonferensen pratade förbundskapten Löw öppet om skadan och risken att han faktiskt missar matchen i kväll.

Ballack spelade ju inte VM-finalen för sex år sedan heller – då var han avstängd.

Frågan är om han verkligen är så pass skadad att han inte kan spela?

Jag menar, han är ju tysk för fasen. En tysk biter ihop, kör på, spelar med smärta, på sprutor...

Jag skulle i alla fall bli oerhört förvånad (och besviken) om inte Ballack kommer till spel i kväll. Jag tror inte en vadskada stoppar honom.

Det krävs mer än så... typ lungsot, benbrott och diskbråck.

Minst.

14.45 – VEM GÖR EN PANENKA I KVÄLL?

Det där tyska stålpsyket, ja.

Gary Lineker har sagt det, en miljard människor har säkert tänkt det.

”We play for 120 minutes and then Germany wins on penalty kicks"

Ligger rätt mycket i det där – det har jag bevis på.

Skulle det gå till straffar i kväll vet vi hur det slutar. Tyskarna har inte förlorat ett straffavgörande sedan 1976 mot Tjeckoslovakien – och då, då var det Panenka, mannen med stålnerverna, som avgjorde.

Minns ni hur han gjorde det?

Oavsett – se och njut av det här. Panenka fintade ned Sepp Maier i vänsterhörnet och chippade iskallt in den avgörande straffen. Ett otroligt sätt att avgöra en EM-final på.

Men sedan dess alltså, idel tyska segrar på straffsparkar.

Fem raka. Fünf in rad.

VM 1982: Fem mål på sex straffar i semifinalen mot Frankrike. Uli Stielike missade Tysklands tredje straff, men Frankrike missade två.

VM 1986: Fyra av fyra i kvartsfinalen mot Mexiko, som missade två.

VM 1990: Fyra av fyra i semifinalen mot England, som missade två.

EM 1996: Sex av sex i semifinalen mot England, som missade en.

VM 2006: Fyra av fyra i kvartsfinalen mot Argentina, som missade två.

Spanien då?

Jo, man lyckades ju faktiskt vinna på straffar i kvartsfinalen mot Italien för en vecka sedan.

Om det blir straffar i kväll – vem skulle våga kliva fram och göra en Panenka?

Ballack? Ramos? Fabregas?

Tänk om...

Då ska jag gå ner i den mixade zonen och, personligen, framföra mina varmaste gratulationer med en kyss. Jag lovar.

14.00 – WIENERFRÜSTÜCK MED BANK, NIVA OCH GARY LINEKER

Någon som är sugen på en EM-final?

Eller är det svenska cupen som gäller där hemma?

Nej, tänkte väl det. Nu kör vi.

Om lite drygt sju timmar sparkar Tyskland-Spanien igång och jag är förstås på plats nere i Wien.

Vi startar rapporteringen redan nu – helt sinnessjukt, jag vet men under dagen kommer jag att röra mig runt på stan, kolla stämningen, äta, dricka, äta, äta och så småningom, några timmar före avspark, sticka ut till Ernst Happel och fortsätta rapporteringen där.

Det ryktas att de väntas komma 100 000 tyska b... 100 000 tyskar hit under dagen och kvällen. Tyskland ligger ju bara ett stenkast här i från. Kan bli bra drag i natt med andra ord.

För visst vinner väl Tyskland det här?

Jag bär i alla fall runt på den känslan.

Spanien har imponerat mest hittills i EM men det spelar ingen roll nu. Tyskarna har gjort ett par, typiskt tyska helgjutna insatser, men även dippat i några matcher – jag tänker på matcherna mot Österrike och Kroatien.

Det händer inte i dag.

Tyskland blir Europamästare i kväll – för första gången tolv år, ja sedan 1996.

Jag tror att den typen av fotboll som tyskarna spelar lönar sig i längden, den är mer pålitlig, räcker längre och fungerar bättre i det långa loppet jämfört med den spanska.

Och tyskarna viker inte ner sig lika lätt som spanjorerna.

Jag tror till exempel att det blir betydligt mer oroligt i det spanska laget jämfört med vad det skulle bli i det tyska vid ett 1-0-mål i baken efter en halvtimme.

Det är disciplin, ett hårt arbetande kollektiv med fart och fysik kryddat med ett järnpsyke mot känsliga fötter, bollvård, trill, finess och hårvax. Spanjorerna är dessutom inte i närheten av samma vinnartradition som tyskarna har.

Jag hoppas på 2-2 och förlängning, tror på 1-0 till Tyskland och är rädd för 0-0.

Och jag säger som Gary Lineker, den gamle engelske anfallaren och gentlemannen:

We play for 120 minutes and then Germany wins on penalty kicks"

Har, för tredje dagen i rad, börjat dagen med en fantastisk brunch på Leopold Café i Wiens Museum Quarter. I dag tillsammans med Bank, Niva, Wennman och Marcus Ericsson från Bildbyrån.

En hel del tyska fans här också, precis som på vägen hit. Fritz kommer att äga stan hela dagen.

Marcus Leifby, 30, född och uppvuxen i Älmhult, Småland, och kom till Sportbladet sommaren 2006 efter studier i Ljungskile.

Meriter: Har punktmarkerat landslaget sedan 2007 och följde hela EM-slutspelet på plats i Schweiz och Österrike. Rapporterar direkt från landslagets träningar, presskonferenser och matcher på plats. Och kanske lite till.

Egen karriär: Torpedforward med hockeyfrilla och CCM-hjälm i Diö Goif i början på 90-talet. Ettrig ytterback i Älmhults IF och Kållereds SK i div 3 under 2000-talet. Skorna på hyllan sedan två år.

Favoritlag: Roma, Tingsryds AIF.

Synpunkter? Åsikter? Mejla Marcus!