”Hot Chicken Wings och en kanna kall öl”

Läsarberättelse av Tim Davidson

1 av 3
Kvällstid Till höger i hockeytemplet skymtar lagets symbol.
SPORTBLADET

SAN JOSE. Då ingen av mina vänner är intresserade av hockey så var det ganska svårt att få med sig någon till det soliga kalifornien för att kolla på just hockey. San José var målet vilket inte är något välkänt lag men för mig finns det inget annat lag.

Jag åkte i slutet av mars förra året, närmare bestämt 26:e. Jag hade bokat hotell för tre dagar så första dagen gick jag och köpte biljetter till de fem sista hemmamatcherna på säsongen. Jag visste att de skulle gå till slutspel och det var därför jag åkte. Första matchen var helt sjuk. Man kommer in i arenan och i stället för knappt 9 000 som i Kinnarps, eller vilken elitserieklubbs arena som helst, så var det 18 000 hemmafans som inte visste när de skulle vara tysta. Jag menar, de var aldrig tysta. Goosebumps, som man säger på engelska.

Hotellbokningen

Min tanke var att vara där under hela slutspelet, så länge som Sharks höll sig kvar självklart, tänk känslan av att vara där när ens favoritlag vinner Stanley Cup. Så ni förstår att hotell hade blivit väldigt dyrt att bo på. Men med lite förundersökning så hade jag en väldigt bra sida till hjälp: craigslist.org. Där kunde jag hitta folk som söker efter någon som vill hyra ett rum. Och även om man ska vara där i endast en månad eller två så finns det gott om annonser att ringa på. Du kan ju även själv lägga upp en annons där du söker boende, men om jag inte minns fel så kostar det pengar. Även en mycket bra sida om du försover dig till biljettsläppet av slutspelsbiljetterna som jag gjorde. Du får dock betala en bra peng för en 'dålig' biljett. Har du otur så får du lägga 200 dollar, ca 1 400 SEK.

Nära arenan

Det tog mig lite mer än de tre dagar jag bokat på hotell, men det var inga problem att betala natt-för-natt på hotellet. Så efter en knapp vecka så hade jag hittat en kille att bo med. För att göra en lång historia kort så slutade det väl inte som jag hade tänkt mig. Vi bodde tillsammans i en månad och jag flyttade in till våra grannar, som jag lärt känna under tiden, efter ett bråk som även det är en lång historia. Men tar ni chansen så är det ett väldigt bra sätt att bo på. Jag betalade 650 dollar i månaden, ca 4 500 SEK, lite mer än jag tänkt mig och det går att hitta billigare. Men vid den tidpunkten var jag rädd att jag inte skulle hitta något annat så jag tog det. Väldigt centralt och det tog mig 25 minuter att gå till arenan. Jag måste faktiskt säga att det är ett väldigt bra sätt att bo på, för att bo på hotell kostade mig nästan 60 dollar per natt och då var det det billigaste jag kunde hitta.

Hockey – på TV

Som sagt så missade jag biljettsläppet till den första slutspelsrundan. Jag var 30 minuter sen och alla biljetter var slut, så man måste vara snabb. Jag surade i några dagar men insåg att jag lika gärna kunde se dom på TV. En av tjejerna jag flyttade in hos jobbade på en lokal sportpub så jag åkte med henne och åt gratis, drack gratis och kollade på hockey. Också ett bra sätt att avnjuta slutspelet på i och med att hela puben är full av Sharks-fans. Hemma i Sverige hade jag fått sitta uppe till fyra på morgonen för att se en hockeymatch i San José och detta via datorn så kvalitén är inte den bästa. Så jag var mer än nöjd med att se första rundan från ett barbord med hot chicken wings och en kanna kall öl. San José slog ut Foppas Nashville Predators och i nästa runda väntade ännu mera svenskar i form av Detroit Red Wings.

Matchbiljetter

Denna rundan missade jag inte. Jag hittade ett lokalt biljettkontor precis där jag bodde och stod nästan längst fram i kön. Biljettpriset höjs dock en del inför slutspelet, men det är det värt. Sharks fick dock lite för svårt motstånd i Detroit även om de kämpade emot väl. Men en Tomas Holmström i Detroit är en Tomas Holmström för mycket enligt mig.

Allt som allt kunde jag inte haft en bättre resa, även om jag åkte själv och råkade ut för lite tokiga amerikaner.

Tim Davidson

ARTIKELN HANDLAR OM