Ett ögonblick...

SPORTBLADET

…Lasse Anrell

55, krönikör på Sportbladet som i dag släpper boken ”Skaffa dig ett liv 2”, en roman som kretsar kring Hammarbys SM-guld i fotboll 2001.

– Den första boken ”Skaffa dig ett liv” började jag skriva säsongen 1998 när det såg ut som att Hammarby skulle vinna SM-guld. Tanken var att beskriva hur det känns att vinna för någon som aldrig gör det, men sen gick det åt helvete som det brukar. Tre år senare, 2001, tog Hammarby äntligen guld och först nu sju år senare var jag mogen att skriva om det.

Vad har du kommit fram till?

– Att det betyder otroligt mycket för ens identitet att sluta tänka på sig själv som förlorare och bli en vinnartyp. Förloraridentiteten är stark men att vara en vinnare är något helt annat. Det är det boken handlar om, unga mäns identitet och unga mäns heder.

”Slas var min stora idol”

Så här i efterhand, var SM-guldet positivt för Hammarby och dess supportrar?

– Ja, enbart positivt. Ytterst få hammarbyare tycker att det hade varit bättre om de förlorat och de är dumma i huvudet. Scenerna från den 21 oktober 2001 finns djupt bevarade i hjärtat.

Stig Claesson gjorde illustrationerna till den första boken. Till uppföljaren blev det inte så...

– Tanken var att ”Slas” skulle illustrera även den här boken men tyvärr gick han bort i vintras. På ett sätt blev den förra boken hans sista och det känns stort för han var min idol.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Kennedy Bakircioglü.

Var med och vinn en bok från Sportbladets krönikör Lasse Anrell.

Sportbladet lottar ut tio böcker.

Maila in och ta chansen.

Här är mailadressen: [email protected]