De har också ”jobbat” fulla

SPORTBLADET

Fosshaug: Vi värmde upp med wiskey

1985: Det svenska U23-landslagets resa till Ryssland urartade totalt.

Spelarna festade oavbrutet och inför matcherna drack de whisky – på uppvärmningen.

– Det blev den största skandalresa som ett svenskt bandylandslag någonsin gjort, berättar Per Fosshaug i boken ”Bandygalen”.

– På samlingen när vi kom fram till Sibirien var vi inte bara trötta. Flera var fulla. En av oss var så berusad att han ramlade av stolen och slog huvudet under den första genomgången.

– Han fick inte spela så mycket under den turneringen...

Domaren fick ledas ut från planen

2008: Domaren Sergiej Shmolik uppmärksammades runt om i världen efter en match i vitryska ligan mellan Lokomotiv Vitebsk och Naftan Novopolock.

Han missade flera viktiga situationer, gjorde felaktiga avblåsningar och hade uppenbara problem att springa.

Efter matchen gjorde han grimaser, pekade mot ryggen och krävde att få åka ambulans.

Sjukvårdarna märkte tidigt att någonting var galet och beslutade att utföra alkoholtest. I den vitryska läkarrapporten ska det bland annat ha stått ”personen hade osedvanligt hög koncentration av alkohol i blodet”.

Nykänen hoppade full

80-talet: Den finska backhoppningsstjärnan Matti Nykänen är i princip lika känd för det han presterat på krogen som det han utfört i hoppbacken. Gränsdragningen mellan krog och hoppbacke var inte alla gånger helt distinkta.

Den tidigare landslagstränaren Matti Pulli har tidigare berättat att Nykänen från och till tävlade full – med goda resultat.

Vid ett tillfälle uppges stjärnan ha druckit sig så berusad att han ”slocknat” och fick bäras i säng omkring klockan fyra på natten.

– Han var inte nykter då tävlingen avgjordes, men han hoppade tio meter längre än någon annan. Så överlägsen var han, minns Matti Pulli i veckotidningen Apu.

Även Matti Nykänen har bekräftat att han tävlat och vunnit i berusat tillstånd och att det på inget sätt var något som hände vid enstaka tillfällen.

– Inte var det tränarens sak att övervaka oss aktiva. Jag var helt enkelt så överlägsen att jag ändå vann.