Miljardärernas lek med klubbarna

De äger klubbarna i Premier League

Foto: AP
MILJARDÄRER Manchester Uniteds ägare Malcom Glazer, Liverpools Tom Hicks och Chelseas Roman Abramovitj.
SPORTBLADET

När den kontroversielle Thaksin Shinawatra förra året köpte Manchester City sa den dåvarande brittiske idrottsministern Richard Caborn:

– Premier League får inte bli någon lekplats för miljardärer.

I väntan på att Caborns efterträdare Andy Durhman ska uttala sig om City nya ägare Abu Dhabi United Group sorterar Sportchansen ut frågan på allas läppar:

Vilka utöver Roman Abramovitj äger klubbarna i Premier League?

Arsenal

Drivs av Arsenal Holdings PLC och som bland sina aktieägare räknar diamantmiljardären Danny Frizman och Nina Bracewell-Smith. De ägare som fått mest uppmärksamhet på senare tid är den amerikanske fastighetsmiljardären Stan Kroenke, som även äger Colorado Avalanche, och synnerhet holdingbolaget Red & White - som med 24% är näst största aktieägare efter Frizman. Bakom Red & White finns bl a den ryske oligarken Alisher Usmanov. Skvallret säger att det är en tidsfråga innan Ushmanov köper resten av aktierna i "The Gunners".

Aston Villa

Den amerikanske riskkapitalisten Randy Learner upptäckte europeisk fotboll när han studerade på universitet i Cambridge. Han ägde redan Cleveland Barons då han år 2006 köpte Aston Villa för ca 800 miljoner kronor.

Blackburn Rovers

Stålmagnaten Jack Walker tog över klubben 1990 och drev till sin död år 2000. Nu leds den av en familjefond, The Jack Walker trust.

Bolton Wanderers

Eddie Davies är en av få klubbägare i Premier League som stöttat sin klubb hela livet. Davies bor på Isle of Man men syns regelbundet i hemstaden för att studera investeringar som Johan Elmander. Pengarna har Davies tjänat på termostater och andra produkter i vitvarubranschen – prylar som enligt Davies företag Strix varje dag används av 20 % av världens befolkning. Ansiktet utåt för klubben är Phil Gartside, en av de ledande pamparna i engelsk fotboll med bl a roller i fotbollförbundet FA och Wembley Stadiums styrelse.

Chelsea

Det hittills mest uppmärksammade exemplet på utländska intressen i Premier League. Det var 2003 som den ryske multimiljardären Roman Abramovitj från den tidigare ägaren Ken Bates köpte Chelsea för en summa motsvarande två miljarder svenska kronor. Bates hade i sin tur köpt klubben för symboliska en pund år 1982, den var då konkursmässig. Abramovitj har under 15 år i ledningen för bolag i energi- och gruvbranscherna som Gazprom, Rusal och Sibneft byggt upp en privat förmögenhet för sitt Millhouse Capital värderat till flera hundra miljarder kronor. Åtskilliga av dessa har nu investerats i klubben från Stamford Bridge.

Everton

Klubben från Liverpool hade en gång i tiden Beatles som suppporters. De följer upp den traditionen genom att ha två ägare som till vardags sysslar med showbusiness: teaterimpressarion Bill Kenwright respektive Robert Earl, ägare av kedjan Planet Hollywood.

Fulham

Ägs av den den egyptiske miljardären Mohamed El-Fayed. Mannen som en gång började som lärare och symaskinsförsäljare i Kairo är vid sidan av sin fotbollsklubb, som han 1997 köpte för en miljard kronor, mest känd som ägare av Londonvaruhuset Harrods.

Hull City

Klubben är utan historia i Premier League. Men dess sentida framgång är byggd på just historia. Ägaren Paul Duffen har blivit rik på att sälja gamla filmsnuttar på DVD och dessförinnan VHS.

Liverpool

Ägs precis som bl a Manchester United av amerikanska miljardärer. Georg Gillett har byggt sin förmögenhet i främst skidsportanläggningar och äger även Montreal Canadiens. Tom Hicks äger flera amerikanska storklubbar, som Texas Rangers och Dallas Stars, och har skapat sin miljardförmögenhet som riskkapitalist.

Manchester City

Ägs nu av det arabiska investnmentbolaget Abu Dhabi United Group for Development and Investment. Tidigare ägare var den korruptionsanklagade thailändske förre statsministern Thaksin Shinawatra. Det var Shinawatra som sparkade Sven-Göran Eriksson efter bara en säsong i klubben. Shinawatra hade försökt köpa Fulham och Liverpool innan Citys dåvarande ägare sålde.

Manchester United

Den amerikanska ägarfamiljen Glazer är de utländska investerare i en engelsk klubb som fått utstå mest kritik av sin klubbs supportrar. 76-årige Malcolm Glazer äger sedan 1995 det amerikanska fotbollslaget Tamba Bay Buccaneers. Tio år senare köpte han för 1,5 miljarder dollar Manchester United. Det mesta kapitalet fördes över i form av lån, vilket gör att klubben idag har mer än sex miljarder svenska kronor att betala räntor på.

Middlesbrough

Ägs till 90% av supportern Steve Gibson, som gjort en förmögenhet på transporter av miljöfarliga kemikalier. 1986 räddade han sin favoritklubb undan konkurs och har sedan dess ökat sitt ägande.

Newcastle United

Möjligen den klubb av samtliga här som använder sina pengar på det mest tveksamma sättet. Den som investerat de senaste är Mike Ashley, som skapat sin rikedom på sportbutikskedjorna Sports Direct och senare JJB Sports.

Tottenham Hotspur

Det Bahamas-baserade företaget ENIC äger 82 % av Tottenham. Ägare av ENIC - som handlar i sporträttigheter är John Lewis, han köpte sin andel från den legendariske Alan Sugar. En minoritet av Hotspur ägs av Londonfamiljen Levy.

Portsmouth

Alexandre Gaydamak heter välgöraren för "Pompey". Den rysk-frank-israeliske (!) affärsmannen och politikern Gaydamak har i huvudsak ärvt sin förmögenhet. Han köpte Portsmouth för motsvarande drygt en miljon svenska kronor 2006.

Stoke City

Mannen bakom spelbolaget Bet365, Peter Coates, är majoritetsägare av Stoke sedan klubbens tidigare isländska ägare köpts ut.

Sunderland

Ägs av konsortiet Drumaville, bestående av åtta irländska och en engelsk affärsmän. Mest känd internationellt är den förre fotbollsspelaren Niall Quinn, men även flera av de andra ägarna är i England bekanta namn från exempelvis pub- och turistnäringarna.

West Bromwich Albion

Har den West Bromwich-födde revisorn och numera riskkapitalisten Jeremy Peace som majoritetsägare. Peace har i omgångar försökt hitta en delägare utan att lyckas.

West Ham United

Ägs av två islänningar, Björgolfur Gudmundsson och Eggert Magnusson. Den som investerat mest är bankmannen och bryggeriägaren Gudmundsson. Men för det största fotbollsintresset står Magnusson, en livsmedelsfabrikant som tidigare var ordförande i det isländska fotbollsförbundet. Duon köpte klubben för 1,3 miljarder år 2006.

Wigan Athletic

Förre Blackburnspelaren David Whelan tjänade sina pengar på sportbutikkedjan JJB Sports (se Newcastle) och äger även rugbyklubben Wigan Warriors. Dessa delar nu arena i det enda exemplet på "groundsharing" i engelsk elitidrott.