Miljonär på rullstolsbasket

Proffslön och storpublik är vardagsmat för Hussein Haidari: ”Vi kan leva på det”

Foto: BILDBYRÅN
FULLBLODSPROFFS Hussein Haidari är till vardags proffs i turkiska Galatasaray. När Sverige i går vann mot Japan var han bäst på planen med sina 26 poäng.
SPORTBLADET

PEKING. Miljonlöner och storpublik.

Det är vardagen för ett proffs i rullstolsbasket.

– Vi kan leva på det och de bästa tjänar bra, det är höga siffror, säger Hussein Haidari.

Foto: BILDBYRÅN
Hårda tag Joachim Gustavsson ramlar ur rullstolen i en duell under matchen mot Japan. Sverige vann till slut matchen med 61–49.

Den kvicke och spelskicklige svenske guarden är sedan ett år tillbaka proffs i Istanbul, Turkiet. Med Galatasaray har han vunnit ligan, den inhemska cupen och Champions League.

Han lever en vardag långt borta från svenska skolsalar och en publik som i många fall består av familjen, vänner och några fantaster.

Kan träna mer

– I Turkiet är det hårdsatsning, men i Sverige finns det ingen möjlighet att träna två gånger om dagen och leva på sporten, säger Hussein Haidari som var planens stjärna när Sverige slog Japan i premiären av Paralympics.

– Det är jäkligt mycket träning, men vi kan leva som vilka andra proffs som helst. Det är träningar, matcher och resor. Men framförallt är det väldigt bra träningar och det har utvecklat mig enormt mycket.

Dessutom har sporten en helt annan status än i Sverige.

Sjusiffriga årslöner

I Turkiet finns det en entusiastisk publik och pengar att finansiera de stora stjärnorna med. ­

En väl insatt källa säger till ­Sportbladet att det handlar om årslöner med sju siffror.

– Hur mycket vill jag inte säga, men det är mycket höga siffror, berättar 29-åringen från Spånga.

7 000 i publiken

– De första matcherna på säsongen och i derbyna mot Besiktas och Fernerbache är det fullsatt. Då är det väl runt 7 000 åskådare. Då kokar det. Men även när vi spelade Champions League i Tyskland var det flera tusen på läktaren.

När Sverige vann EM senast var Hussein Haidari ett självklart val i All star team och en före detta tränare har jämfört honom med basketlegendaren Magic Johnson.

I Sverige var han tillsammans med Peter Kohlström den enda som spelade nonstop och guarden som kan vända på en femtioöring är skillnaden mellan en medalj och ett fiasko.

Viktigt med utlandsproffs

– Det är enormt viktigt för det svenska landslaget att vi har flera utlandsproffs Det är det som gör att vårt landslag nu kan vara med och slåss om en topplacering. Jag älskar att spela för landslaget och målet är att vara med och ta en medalj i paralympics. Det allra roligaste vore förstås om vi kunde ta ett guld.

Det säger killen som det senaste året vunnit alla stora tävlingar han ställt upp i.