Brassbröderna

Sumobrottarna stängs av efter marijuana-missbruk

Foto: ap
Sumobrottaren Roho och hans bror Hakurozan har stängts av på livstid.
SPORTBLADET

Här är skandalen som skakar sumovärlden.

Bröderna Roho och Hakurozan från Ryssland har stängts av på livstid på grund av marijuana-missbruk.

Vilket har fått ordföranden i Japans sumoförbund att avgå.

Skandalen började förra månaden då ryska brottaren Wakanoho greps och avskedades för innehav av marijuana. Det fick det japanska sumoförbundet att testa samtliga 69 toppbrottare.

Nu har man funnit att även Roho och Hakurozan – vars ryska namn är Boradzov Soslan Feliksovich och Baradzov Batraz – har missbrukat marijuana.

Sluten värld

Beskedet skakar sumovärlden, som försöker hålla hårt på moraliska värderingar.

Andra skandaler har också skapat uppståndelse kring den säregna brottningsformen, där kolosser tampas med varandra iklädda höftskynken.

Förra året greps chefen för en träningslokal som misstänkt för dråp på en tonåring som sagt att han ville lägga av sumoutbildningen. Det riktade japanska strålkastare på de hårda träningsmetoderna och den slutna, manliga värld som omger sporten.

”Därför har jag avgått”

I fjol väckte en mongolisk stjärna allmänhetens raseri efter att ha hoppat av en turnering med motiveringen att han hade ont i ryggen – och sedan blivit filmad när han spelade i en fotbollsmatch hemma i Mongoliet.

Den senaste skandalen med tre marijuanarökande brottarna har fått japanska sumoförbundets ordförande Kitanoumi att avgå.

– Jag har orsakat problem för sumoförbundet och för fansen, och därför har jag avgått, meddelade Kitanoumi på en presskonferens efter ett möte med toppfunktionärerna i den anrika sporten.

Kitanoumi var själv framstående sumobrottare på 70-talet. Han är dessutom chef för den träningslokal där Hakurozan tränar.

ARTIKELN HANDLAR OM