Han siktar på OS

14:e guldet för Jacobsson – London 2012 lockar: ”Det vore en kul utmaning”

Foto: FOTO: STELLA PICTURES
SPORTBLADET

PEKING. Han har 14 guld och gör resultat som skulle kunna räcka till guld i OS.

Därför lockas Jonas Jacobsson av OS i London.

– Det vore en kul utmaning och jag är nyfiken eftersom jag har märkt att det kanske kan fungera, säger han.

Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Guld med ett resultat som hade räckt långt i OS.

Jonas Jacobsson, 43, är Sveriges främste paralympier – och en av Sveriges bästa skyttar alla kategorier. Han har vunnit guld i samtliga paralympiska mästerskap sedan 1980.

I Aten för fyra år sedan vann han fyra guld, i Peking inledde han med ett guld på 10 m stående. Han satte nytt världsrekord i både försöken och i finalen. Dessutom skulle hans 700,5 ha räckt till en särskjutning om guldet i OS för några veckor sedan.

”Kände ingen skillnad”

– Det är häftigt. Jag ville gärna nå ett resultat som var jämförbart med OS, säger

Jonas Jacobsson som är för­lamad från midjan och nedåt sedan födseln.

I år var det två funktionshindrare deltagare med i OS och du var på för-OS. Funderat på en satsning till OS i London 2012?

– I Sverige är det ju fritt så jag får ställa upp i alla grenar och jag har alltid skjutit från stolen. Men så är det inte på OS. Därför var jag med i liggande på för-OS, då hade jag exakt samma position som alla andra. Faktum är att jag inte kände någon skillnad alls, rent tekniskt så var det ingen skillnad och på träningen sköt jag mellan 592 och 595 poäng, trots att materialet krånglade, säger han.

– Visst, jag skulle absolut kunna ta mig till en OS-final och kanske även kunna knipa en medalj. 595 hade faktiskt räckt till ett brons på OS i år.

”Krävs enormt jobb”

Det verkar som om tanken är kittlande?

– Jo, det kan jag väl erkänna, Jag trodde att jag skulle vara för stel i mina höfter och knän för att kunna hävda mig mot världseliten, men det var inte så. Nu började jag träna en och en halv månad innan för-OS och grejerna fungerade inte optimalt så det är klart att jag nådde absolut inget maxresultat i för-OS. Men det krävs ett enormt jobb för att lyckas, vi får väl se om SOK vill stötta mig, säger han och skrattar.

– Men gör jag en satsning så måste jag göra det i liggande eftersom jag inte kan stå och rullstolar inte är tillåtna. Liggande är egentligen min sämsta gren och det har det alltid varit, jag var bara femma eller sexa på VM. Så vi får se.

Men tankarna finns där, även om han inför och under paralympics vill koncentrera sig på de tävlingar som faktiskt återstår.

Det kan bli tre guld till – med start i morgon.

FAKTA

14 Paralympicsguld på 28 år

1980 Arnhem: 10 m luftgevär, stående mixed

1984 New York: 10 m luftgevär, stående (lag)

1988 Seoul: 10 m luftgevär, liggande mixed (lag)

1992 Barcelona: 10 m luftgevär, stående, Olympic match mixed

1996 Atlanta: 10 m luftgevär, liggande 3x40, English match mixed

2000 Sydney: 50 m frigevär, liggande 3x40, 50 m frigevär, liggande mixed

2004 Aten: 10 m luftgevär, stående, 50 m frigevär, liggande 3x40, 10 m luftgevär, liggande, 50 m frigevär, liggande

2008 Peking: 10 m luftgevär, stående

OBS! Förutom detta har Jonas Jacobsson tagit två silver och nio brons i paralympics. Totalt alltså makalösa 25 medaljer – hittills.