VICTORIA för VIKTORIA

Viktoria sköt hem bronset inför kronprinsessan: ”Det var verkligen spännande”

1 av 2 | Foto: Foto: BILDBYRÅN
BRONSGLÄDJE Viktoria Wedin sköt hem bronset i tio meter liggande och grattades av kronprinsessan Victoria. ”Det var jättekul att hon var här och tittade”, säger Wedin.
SPORTBLADET

PEKING. Det blev ett brons – men ändå en svensk viktoria.

– Det var verkligen toppen, Viktoria, säger kronprinsessan Victoria till Sportbladet.

I kvalet tangerade luftgevärsskytten Viktoria Wedin världsrekordet i tio meter liggande och var i delad ledning, i finalen sköt hon sedan och hon tog hem bronset i den mixade klassen efter särskjutning mot sydkoreanen Ho-Gyoung You, Viktorias avgörande skott visade 10,7, sydkoreanens 10,6.

På läktaren satt guldskytten Jonas Jacobsson som i måndags tog sin 14:e guldmedalj i paralympics, tillsammans med kronprinsessan Victoria.

”Kul att hon var här”

– Var du tvungen att skjuta så snabbt hela tiden? Det var så nervöst att behöva vänta på de andra. Jag tror att jag var mer nervös än vad du var, det var verkligen spännande, säger kronprinsessan Victoria när hon kramar om bronstjejen Viktoria.

– Men det var tur att Jonas satt bredvid mig och kunde förklara detaljerna.

Victoria och Viktoria hann med en privat pratstund efter finalen, innan den förstnämnde skulle åka tillbaka till de mer centrala OS-anläggningarna och följa herrlandslaget i basket.

– Det var jättekul att kronprinsessan var här och tittade och det var väldigt roligt att jag fick lyckas så bra då.

Men Viktoria Wedin, som är rullstolsbunden sedan födseln och får hjälp av en assistent att ladda sitt gevär, är inte klar med detta. Hon har ett brons från det stående skyttet i Aten 2004 att försvara, en gren som hon nu är världsmästarinna i och världsrekordhållerska i.

Siktar på guld

Skillnaden mellan de båda grenarna är att de sittande skyttarna får ha stöd av bordet i liggande skytte, men i stående skytte får de inte ha någon arm i stödbordet.

– Jag vet att jag är ojämn i liggande, medan stående är min bästa gren, säger Viktoria.

Varför är du bättre i stående?

– Då behöver jag inte låsa axeln och det betyder mycket. Dessutom sitter det nog lite i huvudet. Där vet jag vad jag kan prestera.

Och det är?

– Jag tänker åka hem med ett guld.

Det kan bli en riktig viktoria i morgon.